Cultura

La biblioteca de Bellvitge celebra el seu 50è aniversari

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquesta tarda, la biblioteca de Bellvitge ha sortit al carrer. Amb taules, cadires, revistes, diaris, llibres ha traslladat, per un dia, la seva activitat a l’exterior. El motiu? Celebrar el seu 50 aniversari. “La biblioteca és de totes, aquesta és la idea per commemorar aquest aniversari”, explica Lola Vime Casals, la seva directora des de fa 22 anys, 15 d’aquests dins del nou edifici ubicat a la plaça de la Cultura.

Però, la biblioteca de Bellvitge té el seu origen a un altre espai. Un equipament que es va construir a un local cedit per part d’una caixa d’estalvis, al costat de la seva seu al carrer França, número 41-43. La biblioteca del anomenat, llavors, polígon Bellvitge es va inaugurar un 28 d’abril de 1972, però no va ser fins a l’octubre quan va poder començar amb la seva activitat amb normalitat.

Només un dia després de la inauguració de la biblioteca, es a dir, el 29 d’abril de 1972, la seva responsable d’aquell moment, Adoración Pérez Alarcón, explicava així la situació al diari de la biblioteca: “Les presses per a la seva inauguració i les grans dimensions d’aquesta biblioteca (110 places) han fet que s’hagi inaugurat sense estar encara els llibres classificats ni tan sols acabats de registrar, perquè s’han afegit més llibres dels normals en tota inauguració de biblioteques …”

Aquest és un dels extractes del diari de la bibliotecària que s’ha consultat aquests dies al voltant de l’efemèride. “Llegint aquest diari ens adonem que no hi ha canviat tant tot”, explica Lola Vime Casals. “La biblioteca continua tenint la mateixa raó de ser, com també ho són els neguits de la bibliotecària o les peticions o referències a la gent”. No obstant això, l’actual directora reconeix que fa gràcia o sorprèn llegir com “es qualifica l’equipament com a model i supermodern, quan amb ulls d’ara ens resulta complicat d’entendre donat que només eren uns 200 quadrats escassos”.

La biblioteca de Bellvitge va ser la cinquena biblioteca popular impulsada des de la Diputació de Barcelona. La premsa local de 1972 va recollir la importància de la seva inauguració pel jove barri de Bellvitge. A l’article deien així: “En Bellvitge es viu intensament i, per tant, es mereix totes les dotacions que el seu compleix exigeix. No és una biblioteca més la qual es va inaugurar ahir a la tarda, ni tan sols una de tantes. No ha de ser coneguda pel seu número d’instal·lació. Dir la biblioteca número 5 és incórrer en la pitjor de les ofenses. No és una unitat immoble. És la que ocupa el cinquè lloc pel seu ordre cronològic que és tant com unir unes pàgines més a la història de la cultura popular de la ciutat”.

De la mateixa forma, per a Lola Vime, l’actual directora d’aquest equipament, l’esperit del que representa una biblioteca pública continua viu. “Una biblioteca per descomptat que és un centre cultural amb el llibre al centre, però amb el temps es configura com a un espai de trobada, d’intercanvi entre les veïnes i veïns. Fa goig veure a gent de totes les edats. Gent gran a la zona de diaris i revistes, les nenes i nens a la secció infantil o juvenil… La biblioteca és un refugi, un lloc d’acollida”, conclou Lola destacant el lema escollit per a commemorar aquest 50 aniversari de l’equipament, “la biblioteca de Bellvitge, casa teva”.

A la Josep Janés, un altre aniversari bibliotecari

Aquests dies també se celebra el 20 aniversari de la seva arribada a l’actual edifici que ocupen al carrer Dr. Martí i Julià, al barri de Collblanc-Torrassa. Per a celebrar aquesta data assenyalada, han decorat un dels seus aparadors dedicant cada any a un usuari o usuària de la biblioteca, “per allò que dona sentit a la nostra feina”.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat