Cultura

El subfusell de Quico Sabaté porta polèmica a l’exposició 50/50 del Museu

Parlem amb els màxims responsables del Museu sobre aquest fet i la dificultat d’obtenir peces històriques exposades en altres recintes.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El Museu de l’Hospitalet fa 50 anys. Fa 62 anys, Francesc Sabaté va ser assassinat per les tropes franquistes al carrer Santa Tecla de Sant Celoni. Aquestes dues dates han estat relacionades en les darreres hores a la ciutat. I és que per celebrar l’aniversari, el museu ha decidit crear l’exposició 50/50, una mostra que aplega una selecció de cinquanta objectes rellevants, un per cada any de celebració. Un d’aquests objectes és el subfusell de Quico Sabaté, antifeixista que va lluitar durant anys contra la dictadura franquista. Sabaté va néixer a l’Hospitalet i aquesta peça i el seu llegat han estat reivindicats des de fa molt de temps al municipi.

No obstant, l’acte no va estar exempt de polèmica. Durant la inauguració el passat divendres, on van assistir, entre d’altres, l’alcaldessa Núria Marín, personalitats del govern municipal i de l’oposició i membres del museu, es va poder mostrar el famós subfusell, cedit pel Museu de l’Exèrcit de Toledo. Durant la presentació, van assistir membres de la Guàrdia Civil i de l’exèrcit arribats des de la capital de l’estat, com a gest de cortesia per haver cedit aquesta peça i una altra. Algunes persones, entre ells polítics de l’oposició, van denunciar aquest fet a les xarxes socials, considerant com a “situació incòmoda” el fet que s’estigués agraint l’aportació d’un objecte, el subfusell, que pertanyia a una persona assassinada per un sometent feixista i que s’exhibeix en un museu militar.

Segons ens expliquen des del Museu, van venir representants de la Guàrdia Civil com a cedents d’una motocicleta Sanglas, la moto oficial de la Guardia Civil de Carreteres. Amb tot, no van ser els únics cedents assistents, doncs també hi eren diferents directors de museus, caps de patrimoni, la cap de Museus de la Generalitat o la de Patrimoni Cultural de la Diputació, a banda de la cap de l’hospital de Bellvitge o el president de la coral “Els Matiners”, també cedents.

Aquest fet serveix com a marc per a una denúncia de l’oposició, la qual fa molts anys que es reivindica perquè es busqui una solució: el fet de no tenir exposades en el museu de la ciutat peces que, per pertànyer a hospitalencs, o bé per un significat que té a veure amb la ciutat, haurien de tenir l’opció d’estar exposades en el museu local. Amb tot, els responsables del museu posen llum a aquesta situació. “Aconseguir un canvi de titularitat és un tema jurídic, però les cessions temporals d’objectes són molt comunes en el nostre món de museus. Penso que els únics casos que cal re-assignar la propietat és quan hi ha hagut un robatori o ha estat espoliada pel colonialisme. Quico Sabaté va néixer a l’Hospitalet, però va morir a Sant Celoni i va fer vida en altres municipis, hi ha moltes institucions que podrien reivindicar el seu subfusell” ens explica en Josep Maria Solías, cap de secció de Patrimoni Cultural del museu.

En el cas de Quico Sabaté, la situació ve de molt lluny. Ara fa més de 20 anys, es va posar en marxa una campanya perquè el militant de la CNT donés nom a un carrer de la ciutat. La proposta, tirada endavant pel partit Esquerra Unida, no va acabar de prosperar finalment, degut a la manca d’acords entre els partits i perquè, segons es va explicar en aquell moment, el personatge no creava prou “consens ciutadà”.

Aquest fet també ha obert una situació que ha reivindicat l’oposició recentment, la de portar el museu de l’Hospitalet a unes instal·lacions més grans, de cara a poder tenir més espai per demanar el trasllat d’objectes de valor ciutadà de cara a que siguin exposats aquí. El grup municipal d’ERC va proposar, com a nova ubicació, les antigues instal·lacions de la fàbrica Cosme Toda.

Des del museu, agraeixen, també, que aquesta situació pugui generar debat social: “Quan vam preparar l’exposició vam creure que hi hauria molta alegria per poder tenir a la ciutat aquest objecte que ha passat més de seixanta anys sense que ningú fer res per portar-lo. Va ser una aposta del personal tècnic del museu per dur la peça. Estic content de pensar que una acció del museu pot crear un debat identitari al voltant d’un objecte relativament humil” ens comenta Solías.

A més a més, la dificultat de poder portar una peça d’un altre Museu comença en el mateix consistori: “Nosaltres tenim peces fora de l’Hospitalet que no hem reclamat, si ho féssim seria molt complicat, un cas, per exemple, com el de Sixena es dona un cop a la vida i sense suport jurídic és impossible. Amb tot, el primer pas és que en el Ple Municipal tots els partits es posin d’acord, però normalment sempre hi haurà quelcom perquè no es creï el consens concret” ens comenta Jordi Piera, del Museu de l’Hospitalet. Des del Museu afirmen que el primer objectiu amb l’exposició era portar la pistola que va pertànyer a Sabater, però no la van trobar. El Museu Militar va posar totes les facilitats perquè es pogués obtenir el subfusell durant un any.

A banda del fusell, el Museu de l’Hospitalet ha volgut portar altres peces interessants pels hospitalencs i hospitalenques. Segons expliquen, “s’ha buscat una museografia accessible a tothom i atractiva per a tots els públics tot mirant de recorre l’exposició de forma transversal amb la diversitat, amb set àrees temàtiques diferents unides per garlandes de colors, que aporten una imatge festiva i que guien els visitants per un recorregut lliure a  l’exposició”. La mostra inclou peces d’altres institucions que també celebren el seu 50è aniversari.   

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat