Cultura

L’Hospitalet viu el final del Ramadà

Parlem amb testimonis musulmans de la ciutat de com han viscut la celebració més important de la seva religió després de dos anys de dificultats
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquest diumenge 1 de maig finalitza el Ramadà, l’únic mes que es nomena a l’Alcorà. De fet, apareix a la Sura 2, Aleya 185. “És el mes del Ramadà, en el que va ser revelat. L’Alcorà com a direcció pels homes i com a proves clares de la direcció i del criteri. I qui estigui present en aquest mes, que faci dejuni. I qui estigui malalt o de viatge, un nombre igual de dies més endavant”. 

A l’Hospitalet existeixen quatre comunitats islàmiques, entre les que destaquen Alhuda (al districte Collblanc-La Torrassa), Al Fath (entre Bellvitge-Gornal i Santa Eulàlia) i la comunitat de La Florida, amb les seves pertinents mesquites, essent més gran la segona.

Dues persones entrant a la Mesquita Al Fath durant la setmana

A la ciutat havia sigut habitual una trobada interreligiosa amb motiu del Ramadà. La celebració oberta de l’Iftar (desdejuni), en la que es compartien vivències del mes intens del dejuni, s’organtizava un dinar i era un moment festiu. Aquí hi participaven les diferents comunitats. Això va ser abans de la pandèmia de la COVID-19 i era organitzat pel Fòrum l’Hospitalet

Durant els anys anteriors a la pandèmia, la mesquita Al Fath havia arribat a congregar un miler de persones durant les celebracions del Ramadà. Durant la pandèmia es van crear més lligams, doncs la solidaritat dins de les dues comunitats va créixer. De fet, la mesquita d’Al Fath ha seguit oferint l’àpat de l’Iftar a persones sense recursos, gràcies en part a tot el moviment de voluntaris i voluntàries de la ciutat que han ajudat en aquesta causa. Per a ells, és una època de reflexió, austeritat i germanor, a banda de desenvolupar la caritat, un dels cinc pilars de la religió musulmana.

Aziz Sabani, veí de Santa Eulàlia, ens explica que gràcies a la relaxació de les mesures arrel de la COVID-19, “aquest Ramadà és molt més profitós en tots els aspectes, en que la Comunitat Musulmana el sol emprar. Viure’l en comunitat, atenent els més necessitats i apropant-se als escèptics. No oblidem que és el mes per excel·lència del perdó, de la conciliació i de la reflexió. I el fet de tenir una relaxació extra a les mesures adoptades per Sanitat per la pandèmia fa que puguem desenvolupar amb més llibertat tots aquests aspectes.” De la mateixa manera ens ho expressa Ahmed Yafou, membre de l’Associació Mediterránea de l’Hospitalet: “Aquest any ha sigut diferent del curs passat, on la majoria de famílies van estar a casa seva i no van poder fer res més; almenys ara les mesquites estan obertes i s’han pogut ajuntar amics i familiars. El Ramadà és sinònim de viure-ho en família, ens ajuntem i parlem de tot, és la costum” comenta.

L’Associació Mediterránea de l’Hospitalet té uns 700 socis. Les persones que la componen han arribat de tot arreu, com el Marroc, Paquistan, Senegal o la India. Aquí fan classes de castellà, català i àrab i interrelacionen entre ells. “L’Islam està creixent molt, cada cop som més fidels. Val a dir que aquí, a l’Hospitalet, ha ajudat molt el fet de rebre moltes famílies de molts països musulmans. Quan vam començar, al 2001-2002, només teníem 40 persones, ara som 700, i més de 150 nens i nens estudiant castellà o català i més de 200 amb l’àrab. Ho estem notant molt”, explica l’Ahmed Yafou.

De la seva banda, Aziz Sabani té la mateixa percepció: “estic segur que està en creixement permanent, si més no és la nostra percepció, basada en l’afluència i l’aforament que solem tenir al nostre centre de culte. Fins i tot hi ha cert augment en nombre de conversos darrerament.” També és rellevant el fet de comptar amb una mesquita en condicions, com és Al Fath, ja que els permet celebrar correctament tant el ramadà, com les diferents festivitats. “Al Fath és una Mesquita en perfecte estat, que ja s’està quedant petita, precisament per l’augment de fidels de la zona. Lògicament, és un factor essencial per poder dur a terme totes les activitats i iniciatives que es proposen per part de la Comunitat.”, comenta 

Ara es preparen per la festa final, l’últim desdejuni, el moment en el qual s’acaba el ramadà (com hem dit, segons el calendari lunar, podria ser el dia 30 d’abril o l’1 de maig), un moment molt íntim familiar on es reuneixen per tancar el mes. “És la gran celebració, ara ja podem menjar, després d’un mes on hem intentat fer el bé. Un dels nostres pilars, el dejuni, però també la caritat, són parts fonamentals a l’islam i en aquest mes ho destaquem més que mai. La gana i la set són un símbol” admet Yafou.

És el mes del dejuni obligatori, comença amb l’aparició de l’últim dia del mes de shaabá (el vuitè del calendari islàmic). Segons fonts històriques properes a Mahoma, el ramadà havia de constar de trenta dies, els que ara es succeeixen, en el cas de 2022, del 1 d’abril a l’1 de maig (sempre tenint en compte el calendari lunar, podria finalitzar el dissabte 30 d’abril). El dejuni de l’islam té com a particularitat el fet de tenir present la intenció, és a dir, la motivació per la qual es fa, i s’ha d’anar repetint durant el dia. El dejuni és total, és a dir, no es pot beure, menjar, ni fumar. En general, tot el que pugui tenir un canvi d’ànims en les persones, doncs es demana la suficient tranquil·litat per trobar la relació amb Déu. 

Quin és el motiu “històric-religiós” per fer el Ramadà? Segons la creença musulmana, entorn de l’any 610 d.c. l’àngel Gabriel es va aparèixer a Mahoma i li va revelar l’Alcorà, el llibre sagrat. Es creu que aquella revelació (la nit de poder) va ocórrer durant el mes del ramadà. Els musulmans fan el dejuni per commemorar aquest fet, el més important de la seva religió.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat