Diu que diuen

Maleïts burots

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Carrer Pujós, 25 d’abril de 1948. 13.00h

Aquest matí em fa mal tot, no em trobo bé, crec que avui serà el dia. Tinc el paper que em va donar el Dr. Andreu per anar a la clínica Gajo, ell diu que no em posaran problemes, però “ufff”, no m’hi veig amb cor d’anar tota sola. Esperaré que arribi el Luís del dinar que té amb els companys de feina i veurem que fem.

Carrer Pujós, 26 d’abril de 1948. 0.00h

– ¿Qué pasa Luis? ¿Qué pasa? ¿Por qué no viene el Dr. Andreu? ¿Por qué tarda tanto? Tengo mucho dolor.

– María tengo que irme con el sereno hasta el burot, el taxista que trae al médico no quiere pasar, dice que él no quiere entrar a la ciudad sin ley.

-Ciutat sense llei? Com poden descriure així a la nostra ciutat aquesta gent de capital. A veure si no triguen gaire, a veure si poden convèncer al taxista, perquè com no vingui el Dr. aviat, pateixo per la meva vida i la de la meva filla. No passen els minuts i cada cop menys sento el meu cos.

– Por favor, por favor, tenga usted compasión de nosotros, le acompañaremos en todo- Por favor, por favor, tenga usted compasión de nosotros, le acompañaremos en todo momento, el es el sereno del barrio de la Torrassa, no le va a ocurrir nada, la vida de mi mujer está en peligro, la niña viene girada, necesitamos al Dr. urgentemente en casa, el sereno le acompañará en todo momento.

– Está bien, accedo, pero dejo al Dr. y me vuelven a acompañar hasta el burot.

Uns dies més tard

No recordo res més… tret que la nena era preciosa, em van dir que gairebé no va donar temps a treure-la amb vida i que la meva vida va perillar molt. Va ser extreta amb fòrceps, a la taula del menjador; avui la miro i veig tot el que ens hauríem perdut després de 73 anys.

“Aquesta es una de tantes històries que m’explica la iaia amb 97 anys, gairebé 98…”

Clínica Gajo: es trobava a la cantonada de Rambla Just Oliveras amb el Carrer Lleida on van néixer milers d’hospitalencs.

Burot: era el nom popular que rebien les casetes de cobro municipals sobre el tràfic de mercaderies. S’instal·laven als vials a l’entrada de la ciutat.

K

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat