12 Barris

Les veïnes i veïns de Collblanc-La Torrassa demanen la permanència de l’arbrat de Martí i Julià

No estan d’acord amb les remodelacions que volen portar a terme l’Ajuntament, ja anunciades, i que comportaran la substitució dels actuals arbres per uns de nous
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Ara fa cinc mesos, l’Ajuntament de l’Hospitalet va explicar que el carrer Martí i Julià de Collblanc-La Torrassa seria objecte d’una reforma que tenia com a finalitat millorar l’accessibilitat i la qualitat ambiental. El projecte havia de començar aquest any, amb un pressupost d’1,19 milions d’euros i amb un termini previst d’execució de deu mesos. 

Dins d’aquest pla de reforma hi havia l’eixamplament de les voreres a 3,2 metres, amb la conseqüència, tal i com ells mateixos expressaven, “de la reducció de l’arbrat existent que estreny el pas dels vianants, fins a una mida que permeti una adequada accessibilitat”. A més a més, també conclouen que “degut a les queixes veïnals per la proximitat dels arbres a les façanes dels edificis, s’hi plantaran noves espècies millor adaptades a l’entorn urbà que evitaran aquest problema”.

Amb tot, aquest breu paràgraf no reflectia amb prou força el que una part del veïnat del carrer i per ens, del districte, demandava pel que fa a les zones verdes i a l’arbrat dels diferents racons del dos barris. Feia temps que reclamaven millores en aquest aspecte, durant l’estiu, diferents plataformes veïnals s’havien ajuntat per mirar de convèncer a l’ajuntament de la necessitat de refugis climàtics, entre ells més zones verdes que ajudessin a pal·liar els terribles efectes de la calor en la gent de la zona.

I és que els veïns i veïnes de Collblanc-La Torrassa acostumen a escriure moltes instàncies al llarg de l’any en matèria d’urbanisme, exponent els problemes d’enllumenat, arbrat, zones verdes, territori o desenvolupament sostenible, però segons ens expliquen poques són les vegades que reben respostes del consistori. Aquest cop, des de la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, ens expliquen que diferents veïnes han rebut quelcom sobre el tema de l’arbrat del carrer Martí i Julià.

“Quan ens vam assabentar del pla per urbanitzar el carrer Martí i Julià, ràpidament vam voler escriure a l’Ajuntament. Alguns dels arbres del carrer tenen més de 50 o 60 anys, són grans espècies que tenen una funció concreta a l’estiu, la de protegir el carrer del sol i també, durant l’any, com a protector contra sorolls i patrimoni vital del barri. Ja van talar per error dos arbres a la Plaça Espanyola i ara no volem que arrenquin els de Martí i Julià” ens explica en César Ornat, de la plataforma Defensem el Castell de Bellvís.

Precisament, la Plaça Espanyola està sent remodelada en aquests moments. Segons ens expliquen des de la plataforma, fa dos anys van enviar una instància a l’Ajuntament per apuntalar l’arbrat de la plaça, que durant les obres van talar per equivocació i durant l’estiu es va produir la caiguda d’un tercer. No obstant, no van rebre resposta per aquest cas.

En la que sí van enviar sobre Martí i Julià, l’Ajuntament explicava que “amb la nova replantació es guanyarà separació d’aquest arbrat respecte a les façanes, tot i que es mantindrà el mateix nombre d’exemplars existent a dia d’avui al carrer”. No obstant, els veïns i veïnes no ho veuen així. “Quan canvies un arbre de lloc, primer el fas miques, després retires la llenya, aquell arbre deixa de ser-hi en essència. Nosaltres vam fer dos talls de carrer advertint que aquell arbrat s’havia de mantenir, que no passés com al carrer Progrés o a Rambla Catalana, a ple estiu no es pot caminar per segons quins carrers, ens explica en César Ornat.

Precisament, el grup En Comú Podem va portar la temàtica de l’arbrat de Martí i Julià a un dels Plens de l’Ajuntament, a banda de explicar-ho també a les seves xarxes, en aquest cas, degut a la caiguda de la palmera de la Plaça Mossèn Homar, on en aquest article explicàvem que estava molt malmesa. Des de Defensem el Castell de Bellvís creuen que les respostes, aquest cop, han arribat perquè alguns partits polítics van fer pressió en aquest aspecte. D’altra banda, en aquell Ple, el tinent d’alcaldia, Francesc Bellver, va contestar que ell, essent de La Torrassa, havia caminat sovint per Martí i Julià i no havia vist cap arbre tallat, “no en falta ni un dels que hi havia”, va explicar.

“És evident que sí que manquen alguns. Ara mateix, gairebé no es veu el cel de les copes dels arbres que tenim a Martí i Julià. El que volen fer és treure aquests i posar-ne uns en forma d’escuradents, molt prims. Fa uns 13 anys van fer el mateix amb un tram del carrer Holanda i ara tenim uns arbres molt petits. A més, posen les voreres com a excusa, quan fa temps que les tenen abandonades” ens explica una veïna del carrer Martí i Julià.

Les queixes veïnals també van en la direcció favorable als canvis que proposa l’Ajuntament. Alguns d’ells s’han mostrat descontents perquè les branques dels arbres arriben als balcons i provoquen molèsties. Des de Defensem el Castell de Bellvís proposen, en comptes de la tala completa, una regularitat més gran en el tractament de l’arbrat per evitar que puguin causar aquestes molèsties. També admeten incoherències a l’hora d’observar la resposta de l’ajuntament: així com volen eixamplar la vorera, no han retirat pas les tanques d’una obra al número 132 del carrer, que envaeix la meitat de la part de vianants.

Els veïns i veïnes del districte Collblanc-La Torrassa no entenen com l’Ajuntament s’escuda en la situació d’altres ciutats (“el 17% dels municipis catalans, dels més poblats, compten amb dèficit de zones verdes sobre la base que recomana l’OMS”) per no posar solució al problema del districte, on segons expliquen, un 25% del seu arbrat serà retirat en els propers anys per estar en una vorera menor a 3,2 metres.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat