12 Barris

La cooperativa Keras Buti obre una botiga i espai comunitari a la Marina del Prat Vermell

Aquest nou espai oferirà una gran varietat de productes agroecològics i respectuosos amb el medi ambient i acollirà jornades sobre sobirania alimentària i economia social.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Menjar sa, menjar de proximitat, menjar productes agroecològics, amb preus justos per a qui treballa la terra, i amb preus populars per a les consumidores. En definitiva, menjar amb consciència mediambiental, social i política. Aquest és el principal objectiu de la cooperativa de consum agroecològic Keras Buti de l’Hospitalet que continua creixent. Ara, amb un nou espai.  

Des de demà divendres 23 de setembre aquesta cooperativa obre un espai que serà botiga d’alimentació, un node de repartiment de les cistelles quinzenals de la cooperativa i un espai comunitari obert al barri “dedicat a l’ecologia, l’economia social i la cultura”, segons expliquen des de Keras Buti. La nova botiga està ubicada als baixos de l’edifici de la cooperativa d’habitatge La Chalmeta, a la Marina del Prat Vermell, a la Zona Franca de Barcelona. 

La botiga de la cooperativa Keras Buti obrirà a les tardes entre les 17 i les 20:30 hores. A les seves prestatgeries es podran trobar verdures, lactis, conserves, begudes refrescants i cerveses. També, farines, pasta, cafè o xocolata, entre altres aliments. Però també es podrà adquirir a la botiga de La Chalmeta productes de neteja igualment ecològics, i venuts a granel. 

Keras Buti significa fer coses en romaní i és que la cooperativa s’inspira a les formes de fer de la cultura gitana i neix de la complicitat entre l’entitat Lacho Bají Calí i LaFundició, amb el suport de veïns i veïnes de l’Hospitalet i rodalia. 

Des de l’any 2018 que es va posar en marxa Keras Buti, la cooperativa ha anat sumant cada dia més sòcies i nous llocs de repartiment dels productes. Actualment, hi ha 110 persones sòcies. D’aquestes, uns 35 nuclis famíliars reben de forma regular, sota demanda, una cistella amb productes de temporada del parc agrari del Baix Llobregat. A l’Hospitalet hi ha 3 nodes de repartiment: Collblanc-Torrassa (Plaça Natural de Torrassa), La Florida (espai Pomezia) i Bellvitge (carrer Prat, 11). Al grup es comparteixen també receptes i consells de preparació dels aliments. 

Creació de feina arrelada al territori

Un dels grans reptes de la cooperativa Keras Buti és impulsar que tot el circuit s’emmarqui dins dels valors i pràctiques de l’Economia Social. Això comença al camp, generant feina digna per a joves pagesos que han trobat en aquesta activitat dins de la producció ecològica, una oportunitat laboral. 

També és important pel model de consum conscient de Keras Buti el transport, on s’aposta per reduir al màxim la petjada ecològica amb propostes de logística sostenible. Exemple d’això és la col·laboració amb L’H en Bici per fer en bicicleta el repartiment dins de l’àmbit urbà de l’Hospitalet i el seu entorn.

La cooperativa de consum forma part del mercat social de l’Hospitalet i proveeix dels seus productes als menjadors comunitaris de La Suculenta, ubicats als casals de Bellvitge i del Centre, que ofereixen menús diaris a preus reduïts per a persones amb carnet de gent gran (5,70 euros), però també preus populars per a la resta de veïnes (8 euros).

Visita de sòcies de la cooperativa als terrenys de cultiu al Parc Agrari del Baix Llobregat

Igualment, durant la inauguració de la botiga de Keras Buti a La Chalmeta (dijous 22 a les 19 hores), es presentaran algunes de les activitats proposades pels pròxims mesos. Destaquen l’Arxiu Biodinàmic de Montjuïc o l’espai de cuina Conserves Litorals, impulsats en el marc del projecte de Memòria Viva del programa Cultura Viva de l’ICUB.  

Durant el curs s’espera, també, continuar amb activitats i jornades ja engegades a l’espai de La Chalmeta com ara jornades sobre ecologia, economia, cultura, processos de creació teatral col·lectiva o formació a persones migrades. Activitats promogudes des de MUET, Keras Buti o La Fundició, entre altres entitats. L’objectiu final, expliquen les responsables de la cooperativa és: “fomentar la sobirania alimentària, el consum crític, l’economia social, l’organització social o la cultura comunitària.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat