Reportatges

Les fonts potables, un bé necessari a la ciutat de l’Hospitalet

Districte7 ha comptabilitzat un centenar de fonts potables repartides per la ciutat, les quals la gran majoria ragen aigua. Amb tot, veurem el percentatge per districtes i les respectives situacions
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La necessitat d’aigua potable al carrer durant els mesos d’estiu es fa totalment palesa, sobretot en les grans ciutats. El calor, la forta humitat, les altes temperatures en moments puntuals dels dia provoca que el dret a poder accedir de manera pública i gratuïta a l’aigua és totalment obligat.

Parcs, edificis públics condicionats, piscines municipals són alguns dels recursos públics als què acudir per fer front a les altes temperatures, a més a més de les fonts potables. Sobretot en un espai tan urbanitzat i densament poblat com és l’Hospitalet. Especialment a l’estiu els edificis, les voreres, etc., absorbeixen i retenen la calor, provocant l’anomenat efecte illa de calor urbana.

Una de les solucions per baixar la temperatura de l’espai urbà és la instal·lació de fonts a parcs i places públiques, ja que poden tenir un gran paper en la reducció de l’efecte illa de calor urbana. És tan simple com que l’aigua redueix la temperatura local a través del procés d’evaporació, ja que transporta la calor fora de la ciutat i evita que es quedi a terra.

Una de les fonts del Parc de la Torrassa, que funcionen o deixen de funcionar segons el dia

Per descomptat, un altre dels beneficis de les fonts és que permet que persones de totes les edats puguin refrescar-se i també moltes mascotes, en els moments de passeig. Parlem d’una ciutat de més de 260.000 habitants, en una àrea de poc més de 12km quadrats, per tant, el poc espai verd es tradueix, a l’estiu, en una sensació d’ofegament, pel qual el poder accedir a fonts es fa totalment necessari.

A l’Hospitalet tenim més o menys un centenar de fonts potables, segons hem pogut comprovar des de Districte7, fent un balanç de les que funcionen, les que no i les que haurien de ser necessàries. Cal tenir en compte que la dada oficial no es troba pública enlloc. Segons la revista TimeOut, a la veïna Barcelona hi ha unes 1600 fonts i en un parc com el de la Ciutadella, unes 12. Per posar un exemple empíric, al Parc de Can Buxeres trobem 8 fonts (2 incrustades en el pipicà), de les quals funcionen totes, malgrat que dues d’elles ragen molt poca aigua.

Però un centenar de fonts és un bon balanç? A Sant Cugat del Vallès, per exemple, hi ha censades unes 140 fonts, segons el mitjà local cugat.cat. Val a dir que és un municipi on part del seu territori el trobem al Parc Natural de Collserola, on és molt més fàcil trobar brolladors d’aigua. Amb tot, té una població menor als 100.000 habitants. A Mataró, segons dades d’Aigües de Mataró, trobem unes 196 fonts en una població inferior als 150.000 habitants.

En línies generals, observem que a la ciutat de l’Hospitalet, les fonts se situen en parcs i jardins. En aquest estudi no hem inclòs fonts en escoles o recintes com camps de futbol. En el Parc de la Torrassa, per exemple, n’hem trobat cinc. Aquí, el primer dia vam copsar que no funcionava cap, un matí calorós amb un grup de nens i nenes d’esplai jugant al bell mig del parc. No obstant, el dia següent, fent la mateixa comprovació, vam observar que en tres d’elles hi rajava aigua.

La històrica font de Bellvitge, inaugurada juntament amb el barri

En el parc de les Planes, al districte IV-V, trobem 6 fonts, les quals funcionen totes, distribuïdes en diversos nivells entrant des del barri de La Florida. Precisament, i venint des de Pubilla Cases, creuem el barri per l’avinguda primavera fins arribar a la porta del parc, passant pels Blocs. Per aquest camí n’hem trobat sis, de les quals només una no funciona (situada a l’avinguda). Val a dir que alguns veïns i veïnes s’han queixat de l’estat de les zones verdes del parc de les Planes, on està tot sec.

Si anem per barris, Bellvitge i Santa Eulàlia són les que mes n’acumulen. En el primer trobem 18 brolladors d’aigua repartits per totes les zones (amb 4 dins del parc). Només una d’elles, la situada a la plaça de la Baldosa, no funciona. La resta ho fa, amb diferents potencies. En el segon, vam trobar una vintena de fonts, de les quals només dues (a tocar de l’estació de metro L10 de Provençana) no funcionen. Sí tenen servei les de la plaça de la Pinça i la plaça de les Lletres, punts cèntrics. A més, la de la plaça del mercat funciona a estones. Entre els dos barris trobem el del Gornal, que també té un bon grapat de fonts, vuit en concret, de les quals la meitat les trobem al carrer dels Joncs.

L’única font de Bellvitge que no funciona, a la plaça de la Baldosa

El punt més problemàtic és el districte Collblanc-Torrassa. Com hem dit, en el parc hem trobat dies on les fonts no funcionaven. Precisament, l’associació de veïns i veïnes va piular no fa gaire una denúncia sobre les fonts que no funcionaven al districte. N’hi ha dues a la Plaça Espanyola, una d’elles la històrica, que data del 1905, que ara mateix no tenen servei degut a les obres. A més, en un perímetre que va des de punta a punta del carrer progrés i fins a riera blanca només trobem una font, la situada a la plaça del mercat.

A llocs com el barri del Centre o Sant Josep, la situació és diferent. Les fonts que hem trobat (per exemple dues al parc de la Serp, dues més al carrer major, una a la intersecció entre Tarradelles i Joan Maragall, una altra a Prat de la Riba o una de les històriques, la font del repartidor) funcionen plenament i sense problemes, amb forta activitat degut al trànsit de gent.

Al Districte V, Can Serra i Pubilla Cases, copsem que el poc espai i els pocs llocs verds dificulten la situació de fonts. Amb tot, al primer barri trobem una font coneguda que funciona, a la plaça de la font, un fanal rematat amb quatre brolladors que donen servei a aquella zona del barri. Al segon trobem diverses places petits i parcs infantils on hi ha manca de fonts, i pels carrerons no en trobem cap. Sí trobem una als Jardins de la Granota, al costat de l’Hospital General de l’Hospitalet.

Una de les fonts del Parc de les Planes. Els veïns i veïnes s’han queixat de la zona seca del darrere

Cal no oblidar que la densitat de població de l’Hospitalet és de 21.343,3 persones per quilòmetre quadrat, és a dir, és el municipi de Catalunya amb més habitants per quilòmetre quadrat i el municipi de més de 200.000 habitants més dens d’Espanya; i a més està al capdavant dels municipis de Catalunya de més de 50.000 habitants amb menor espai verd per habitant, concretament 5,57 metres quadrats de zona verda per habitant.

Aquesta situació s’ha vist agreujada aquest mes de juny per les altes temperatures, on l’onada de calor de fa unes quantes setmanes va provocar que s’alcessin els 40 ºC en alguns punts de Catalunya. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya aquest estiu tindrà temperatures més altes i menys pluja del que seria habitual.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat