Política

Jordi Cuixart i Òmnium reclamen tornar als carrers i l’amnistia des de l’Hospitalet

Òmnium Cultural ha presentat el seu full de ruta per als propers anys al recinte firal de La Farga.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Encara no eren les 18:30 de la tarda del dimecres 12 de maig, i la porta de La Farga, al centre de l’Hospitalet, es trobava repleta d’escoltes i cossos de seguretat. Un fet que anunciava que dins del recinte firal hi havia moltes personalitats polítiques i empresarials que havien acudit a l’acte d’Òmnium Cultural. ‘Fem-nos lliures’ ha estat el títol de l’esdeveniment organitzat per l’entitat -a les portes del seu 60è aniversari- i ha congregat un públic nombrós, tot i l’aforament reduït que imposen les mesures de seguretat sanitària. Entre les cares conegudes: el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, l’expresident Quim Torra, Roger Torrent, Laura Borràs, David Fernández, Albano Dante Fachín i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet, David Quirós, entre altres.

La participació de Jordi Cuixart ha despertat un interès afegit al contingut de l’acte. Prova evident d’això, l’expectativa de tot el públic congregat al recinte, i també en el moment de la seva intervenció. Un parlament que ha conclòs amb una gran ovació i un aplaudiment de més de dos minuts amb l’auditori dempeus.

Jordi Cuixart durant la seva intervenció a La Fraga de l’Hospitalet. Districte7

Entre les seves paraules més celebrades, cal destacar la crida a “tornar als carrers” per defensar els drets, la llibertat i denunciar els poders de l’Estat. També, la seva al·lusió al moment de confrontació actual entre els partits independistes davant la formació del Govern de la Generalitat: “Cal que s’aturin els insults entre companys de lluita. No porten enlloc”. Aprofitant el permís penitenciari i poques hores abans d’haver de tornar a Lledoners, el president de l’entitat ha sentenciat que “si s’imposa la disputa estèril entre partits, que no comptin amb Òmnium”.

Cuixart ha recordat que “el fet migratori és estructural a Catalunya. Aquí no preguntem d’on ve cadascú. Preguntem on volem anar”. Una idea molt repetida durant tot l’acte, on els representants d’Òmnium han apel·lat a la cultura com a una eina útil contra la repressió i la intolerància del feixisme. El líder independentista ha defensat amb fermesa l’amnistia assegurant que “els presos i les preses polítiques són un pas endavant cap a la victòria” i afegint que “tot i que cal defensar les decisions individuals, l’amnistia és l’única eina que pot garantir una solució global i col·lectiva”.

Minuts abans, sobre l’escenari, Marcel Mauri i Clàudia Pujol, vicepresidents primer i segona de l’entitat han compartit un recull dels principals eixos que marcaran el full de ruta d’Òmnium, que compta amb més de 185.000 sòcies a tot del territori, unes 1.500 a l’Hospitalet, i més 400.000 persones simpatitzants. Entre els principals objectius dels pròxims mesos i anys de l’entitat han destacat el treball per generar “grans consensos cap a una estratègia compartida, ambiciosa i guanyadora per culminar el procés d’autodeterminació”.

Clàudia Pujol i Marcel Mauri, vicepresidents d’Òmnium Cultural, a La Farga. Districte7

També s’ha anunciat que comptaran amb presència de l’entitat en totes les ciutats de més de 30.000 habitants de Catalunya i que volen enfortir el missatge d’Òmnium a Europa convertint el recurs de Jordi Cuixart “en una causa europea de drets fonamentals”.

Respecte a la seva acció directa al territori, els responsables de l’acte ‘Fem-nos lliures’, han remarcat que un dels seus objectius és col·laborar amb projectes territorials en xarxa per fer front al discurs de l’extrema dreta i per reduir la pobresa i les desigualtats. En l’àmbit lingüístic han destacat la creació d’un gran hub de producció audiovisual a Catalunya i el desenvolupament d’un pla estratègic per augmentar l’oferta en català al cinema i a les grans plataformes.

A l’acabar l’acte, mentre una vintena de periodistes acreditats i la resta de la gent sortia del recinte de La Farga, s’han produït les tradicionals converses espontànies: Pere Aragonès parlant amb el director d’un important diari digital, aquest mateix periodista seguint la conversa amb Roger Torrent. Albano Dante saludant-se efusivament amb Cuixart. Torra escoltant a un senyor gran molt que semblava emprenyat. Espais informals sense micros, però on s’escriuen les notícies del futur.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat