12 Barris

Denuncien a la regidoria de La Florida per presumpta prevaricació

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Assemblea de Defensa de Drets de l’Hospitalet va presentar el 17 de febrer una denúncia per prevaricació davant el jutjat de guàrdia de l’Hospitalet de Llobregat. La denúncia es va interposar arran la decisió de la regidoria del Districte IV Les Planes/La Florida, encapçalada per Lola Ramos Zafra, de no permetre la continuïtat de les assemblees d’aquest col·lectiu al centre Municipal Ana Díaz Rico

El col·lectiu creu que hi ha base legal per considerar “com a prevaricació aquesta acció política” dels responsables municipals, per la forma i el fons. “L’acte administratiu de la regidoria del Districte de Les Planes La Florida ha estat arbitrari i injust. I podem considerar-ho com a acte administratiu acreditat des dels fets consumats,”, explica un portaveu de l’Assemblea de Defensa dels Drets de l’Hospitalet.

El detonant

El 15 de febrer, la Guàrdia Urbana va rebre una trucada del responsable substitut del director del CM Ana Díaz Rico (actualment de baixa laboral), on es reclamava la presència d’agents per a fer fora de l’equipament a un grup de persones arguint que no tenien permís per ser-hi allà. La Guardia Urbana va obrir acta, on explicava que s’estava celebrant una assemblea o trobada als passadissos de l’Ana Díaz Rico. Segons tesmonis dels fets, els agents van respectar que aquesta assemblea finalitzés, “tot i les insistències per fer-los fora del responsable del centre municipal”. Després d’aquesta nova situació, l’Assemblea en Defensa de Drets decideix posar aquesta denúncia.

Però, per explicar com cal com s’arriba a aquesta denúncia judicial i també què va passar el passat dimarts 15 de febrer a l’Ana Díaz Rico, cal posar una mica de context i intrahistòria.

Com arriben a l’Ana Díaz Rico?

Des de la seva posada en marxa, fa poc més d’un any, l’Assemblea de Defensa de Drets de l’Hospitalet de Llobregat s’ha centrat en donar suport i assessorament a desenes de veïnes i veïns amb problemes de caire econòmic i social, molts d’aquests vinculats a l’habitatge (desnonaments, manca d’accés a lloguer social, etc), així com tràmits d’estrangeria o dret laboral. Aquest grup també es caracteritza per fer denúncia pública i, durant els últims mesos, ha participat en diverses protestes o concentracions a la ciutat.

Des del seu naixement, aquest col·lectiu celebra les seves reunions i ofereix els seus assessoraments de forma nòmada, arreu de la ciutat. Van començar a places i parcs, però a l’hivern necessitaven un espai tancat i van rodar buscant lloc per tota la ciutat. El passat 18 de gener, després d’arribar a un acord amb l’associació de veïns i veïnes de La Florida, van començar a fer les seves assemblees al centre municipal Ana Díaz Rico, ubicat a la plaça dels Blocs Florida.

Aquesta associació veïnal de La Florida, des de fa més de 3 anys, compta amb la cessió d’una sala dins d’aquest centre municipal per a poder fer les seves activitats. Concretament, cada dimarts. Segons expliquen fonts de l’associació, una de les raons de ser d’aquesta entitat veïnal és fer-se ressò de les problemàtiques que comparteixen les seves veïnes i mirar d’oferir recursos i suport mutu. La manca d’accés a un habitatge digne és una de les constants. És per això que van valorar positivament compartir l’espai cedit des de l’Ajuntament amb aquest col·lectiu per tal de sumar un assessorament en matèria d’habitatge als recursos que poden oferir a les veïnes i veïns dels barris de Les Planes i La Florida.

El 18 de gener, per tant, comença aquest acord, i l’Assemblea de Defensa de Drets va fer allà la seva assemblea. Dimarts següent, 25 de gener, el mateix. Cap problema. Però, el dimarts 1 de febrer pel matí l’Assemblea de Defensa de Drets va realitzar una acció sorpresa a l’Oficina de l’Habitatge de l’Hospitalet, amb una ocupació simbòlica com a protesta, i tot “va començar a canviar”, narren des del col·lectiu.

“Aquella mateixa tarda teníem assemblea a l’Ana Díaz Rico. Es van presentar Lola Ramos, la regidora, amb dos responsables municipals més i van seure al fons de la sala durant la nostra reunió i van prendre notes”, explica un portaveu de l’Assemblea de Defensa de Drets de l’Hospitalet de Llobregat. “El següent que sabem és que van citar a l’associació de Veïns i Veïnes a una reunió urgent i que després ens van comunicar que no podien tornar a celebrar les nostres assemblees allà”, diu aquest activista.

Per la seva banda, des de la Junta de l’Associació de Veïns i Veïnes ens expliquen que: “Des de la regidoria ens diuen que aquest col·lectiu no pot continuar reunint-se allà i que, per tant, ens retiren la cessió dels dimarts a l’Ana Díaz Rico”. Les mateixes fonts afirmen que els arguments donats són que l‘activitat d’aquest col·lectiu és com la d’una PAH i no han concedit cap cessió a aquests tipus de col·lectius i per això no poden autoritzar la seva presència”.

El passat 15 de febrer, per consens, l’Assemblea de Defensa de Drets decideix, tot i les indicacions rebudes, fer la seva trobada dels dimarts allà. Es crea llavors el moment de tensió que conclou amb l’arribada d’agents de la Guàrdia Urbana trucats pels responsables de l’Ana Díaz Rico i amb la decisió del col·lectiu de presentar aquesta denúncia per prevaricació cap a la responsable política de la regidoria de La Florida. Membres del col·lectiu denunciant expliquen que creuen que aquest acte administratiu és una conseqüència directa de la seva protesta a l’Oficina de l’Habitatge, amb “decisions arbitrals i sense explicacions convincents”, i per tant asseguren que “és una mostra evident de prevaricació”.

Des de Districte7 hem contactat amb el gabinet de premsa de l’Ajuntament de l’Hospitalet, així com amb la regidoria de La Florida. Ambdós han declinat fer declaracions sobre aquest assumpte.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat