12 Barris

5 anys de La Col·lectiva a l’Hospitalet: 51 noves cooperatives, 174 llocs de feina i intercooperació

Presentació del balanç del programa de polítiques públiques d’Economia Social i visita institucional a projectes comunitaris com la comunalitat urbana ‘La Florida s’aveïna’
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquest dimecres, 11 de maig, el director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, va visitar l’Hospitalet de Llobregat per presentar, juntament amb les promotores de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, el balanç i resultats de 5 anys de polítiques públiques per impulsar l’Economia Social i les cooperatives al municipi. Igualment, aquesta visita ha esdevingut l’oportunitat de presentar oficialment la comunalitat urbana ‘La Florida s’aveïna’, a banda d’altres projectes amb arrelament a la ciutat.

Des de la posada en marxa de La Col·lectiva i de la línia de subvencions dels projectes singulars, l’any 2017, s’han creat al municipi un total de 51 noves empreses cooperatives d’Economia Social. Des de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, s’ha acompanyat la constitució de 47 d’aquests projectes econòmics i 4 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Igualment, fins a 6.000 persones han participat en les activitats de La Col·lectiva durant aquestes cinc edicions. A més s’han generat fins a 174 nous llocs de feina a l’Hospitalet de Llobregat.

Roda de premsa al patí de l’Espora, viver cooperatiu ubicat dins de la llibreria Espai Llavors

Josep Vidal, director d’Economia Social, ha volgut remarcar que: “l’Economia Social dóna resposta a la necessitat de les persones. Per tant, aposta per l’intercooperació i no per la competició i genera dinàmiques conjuntes”. A Catalunya s’han creat més de 1.000 empreses cooperatives i s’han generat 4.757 nous llocs de treball a aquest sectors durant els últims 5 anys. “Necessitem una estratègia a llarg termini perquè l’economia social i solidària arribi a més persones. Per això, la inversió des del Programa d’Economia Social per la gestió dels ateneus cooperatius ha passat a ser de 3 anys”, va concloure Josep Vidal. 

Per la seva banda, Laia Ramos, sòcia de LaFundició, entitat promotora de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, ha destacat: “la importància del cooperativisme com a  fórmula per generar llocs de feina”, però també ha posat èmfasi en el fet que “l’Economia Social sigui un dispositiu de transformació econòmica i territorial”. Ramos ha valorat molt positivament l’aposta d’aquestes polítiques públiques i la gran inversió de diners rebuda des de la Generalitat per a fer-ho possible, “especialment a territoris com l’Hospitalet”, on moltes veïnes pateixen la precarietat laboral.  Igualment, des de La Col·lectiva han destacat el treball de cooperació realitzat per fer possible l’encreuament amb altres polítiques públiques com ara la línia ACOL, que permet regularitzar a mitjançant arrelament social a persones migrades, oferint una oportunitat laboral. Per últim, Ramos no ha oblidat recordar el treball en xarxa amb altres ateneus cooperatius arreu el territori que permet compartir estratègies, pràctiques i propostes.  

A més de fer balanç també es va presentar el projecte l’Arriera de L’Henbici, que vol ser una eina de transformació de la ciclologística a L’Hospitalet adreçada a impulsar el Mercat Social a la ciutat i crear xarxa amb el petit comerç local des de la distribució sostenible en bicicleta. Un projecte que també vol contribuïr a digitalitzar el comer local de proximitat convidant a poder oferir comandes online des de l’aplicació CoopCycle.

Durant la visita de Josep Vidal, responsable del programa d’Economia Social, ha pogut conèixer en persona a les promotores de projectes singulars amb arrelament al territori. Concretament, el de les Cases de la Música, Càntirs de la memòria i Espurna Camp. 

La visita va concloure a l’espai comunitari Pomezia, al carrer Pins del barri de La Florida, seu de l’Associació de Veïns i Veïnes de La Florida, i, per tant, del desenvolupament de La comunalitat ‘La Florida s’Aveïna’, impulsada per la cooperativa de consum Keras Buti, l’associació Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) i l’associació JIS i l’associació veïnal de La Florida. Un programa dissenyat per generar economies comunitàries, xarxes de suport mutu i intercanvi i propostes d’aprenenentatge col·lectiu.

Un nodrit grup d’aquestes veïnes va explicar a Josep Vidal tant les particularitats i reptes del barri de La Florida / Les Planes, com el full de ruta que han dissenyat per donar vida a la comunalitat urbana durant els pròxims 2 anys. 

Com a cloenda, membres de cooperatives de nova constitució o dels projectes singulars van compartir un dinar popular també a  l’Espai Pomezia. Un menjar a càrrec de La Suculenta, projecte que gestiona els menjadors comunitaris als casals de Bellvitge i el Centre. Cuïna amb producte fresc, agroecológic i a preus populars. I despŕes de les postres, un te a l’estil marroquí preparat per la Fàtimah, veïna implicada a la comunalitat.

Entre conversa i conversa, també va haver ocasió de presentar alguna de les noves cooperatives constituïdes recentment com ara Vimec Coop, dedicats a la distribució farmacèutica; o als guanyadors dels Premis Rosita 2022: Paletes Coop, dedicats a les obres i reformes; i JJ entre Panas, una futura cooperativa dedicada a l’estètica i empoderament femení, amb local a una parada exterior del mercat de Can Serra.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat