Reportatges

Quatre anys de la primera generació Botey

Parlem amb Susana Naranjo i Tània Mira, les dues directores que ha tingut el centre educatiu, que ens expliquen com han viscut aquest període de transformació i millores
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquest passat mes de juny es va tancar el quart curs de l’Institut Jaume Botey, situat al carrer Ferrer i Guàrdia del barri de Santa Eulàlia. Al setembre del 2018 es va posar en marxa aquest nou centre educatiu, fruit de la divisió de l’Institut Llobregat. En una situació un pèl peculiar per ser un centre escolar (enmig d’un polígon industrial i allunyat del nucli d’habitatges), l’anterior Llobregat era molt poc conegut, i els pocs que el coneixien preferien escollir altres opcions per portar els seus fills i filles. Això, d’ençà fa quatre anys, ha donat un gir de 180 graus.

Tal i com explicava aquesta notícia del Digital L’H d’ara fa quatre anys, aquest petit institut del barri de Santa Eulàlia va canviar el nom pel d’Institut Jaume Botey, després de ser ratificat pel Consell Escolar del centre. Aquest era el primer curs, havien obert portes al setembre de 2018, després de la segregació en dos de l’Institut Llobregat. El nom escollit va tenir un quòrum general, doncs es va voler homenatjar la figura de l’històric activista, professor i teòleg de la ciutat.

“Vam començar el curs 2018-2019 amb la primera promoció i aquest curs han finalitzat 4rt d’ESO. És un moment molt bonic, l’equip directiu que formàvem part de l’institut Llobregat i ara del Jaume Botey teníem una tasca encomenada. Érem un centre amb mala fama, i aquesta promoció va ser la primera en confiar en el nou inici, i ara ens ha fet il·lusió que es graduïn” ens explica Tània Mira, directora actual del centre.

Però per què tenia mala fama? Com hem dit abans, la situació logística no ajudava i molta gent al barri de Santa Eulàlia no coneixia el centre educatiu, i els qui el coneixien no en parlaven bé. “Érem un centre molt petitó. En aquest institut s’impartia ESO i Batxillerat (en l’altre Llobregat es feia FP) i venien molts alumnes expulsats d’altres centres, teníem molta matrícula viva, només una línia i gent nouvinguda. De fet, quan em donen el trasllat jo no sabia ni que existia, i això que soc del barri. A les Portes Obertes de les escoles mai anomenaven el Llobregat” ens explica Tània Mira.

Fa un any, l’ex directora Susana Naranjo va deixar el càrrec per posar rumb a la Generalitat de Catalunya, nomenada nova directora de Currículum i Personalització. Naranjo i el seu equip docent havien “implementat una pedagogia avançada amb codocència a l’aula, treball per projectes i amb departament d’orientació”.

Grup d’estudiants del centre Jaume Botey. Foto cedida per l’Institut

Hem pogut parlar amb ella per saber com ha viscut aquest final de curs de la primera generació Botey: “Ha sigut molt especial per a tots i totes. Els alumnes que van començar a segon i tercer ja tenien referència de l’any anterior, però les famílies i els nens i nenes que van començar a 1r d’ESO l’any 2018 van apostar per nosaltres com a primera opció, sense tenir cap evidència del funcionament. És molt emocionant veure com han crescut, sempre hem intentat fer un acompanyament directe amb les famílies, i establir molts vincles afectius” explica Susana Naranjo.

“Nosaltres treballem per projectes, de primer ESO a tercer fan una matèria de 4 hores setmanals, tenim una manera de treballar molt cooperativa, molt competencial, apostem per la orientació, no en va tenim cinc orientadores a la plantilla, una per curs i una aula d’acollida que també porta una orientadora. El benestar emocional dels alumnes és el més important” ens comenta Tània Mira.

El creixement del centre ha sigut gegantí. Durant l’inici del curs 2018 no arribaven als 100 alumnes, a 1r d’ESO en prou feines havien tingut quatre inscripcions. El proper curs, 2022-2023, arribaran a fregar els 400 alumnes i 49 professors (pels 27 que havien començat). Passaran de tenir 6 aules d’alumnes a tenir-ne més de deu, amb dos grups de batxillerat. Això també ha provocat que el centre hagués de créixer a nivell d’infraestructura: el petit edifici destinat, originàriament, a una escola de Primària, s’ha hagut de transformar amb tres mòduls més els darrers 4 anys.

Una de les aules del Jaume Botey. Foto cedida per l’Institut

L’evolució no va ser fàcil, i el primer que calia tenir en compte és que la idea educativa anava per una altra banda de la que en aquell moment s’estava aplicant en els centres educatius públics catalans. “Ara tenim el recolzament del nou currículum, però llavors no va ser així. No érem pioners, però sí sabíem que anàvem per un altre camí respecte al que s’impartia. Vam introduir més pedagogia, vam agafar tota una franja de dues hores durant tot l’any per treballar tres projectes diferents. Per exemple, en comptes d’estudiar història, l’alumnat feia un projecte pràctic per entendre les antigues civilitzacions” ens relata Naranjo.

Tània Mira, que va passar de cap d’estudis a directora (ara fa un any que exerceix el càrrec), explica totes les idees per mobilitzar el barri: “Ara intentem crear molt vincle amb els veïns i veïnes. Hem fet una activitat amb Plàudite Teatre, una obra amb àvies de Santa Eulàlia, moltes activitats amb entitats que ens comencen a conèixer només per les coses positives. El boca-orella funciona molt bé, abans ningú venia a les Portes Obertes, ara hem hagut de fer que s’empleni un formulari per tenir a tothom controlat. La nostra idea és seguir donant-nos a conèixer a Santa Eulàlia i arribar a d’altres racons” ens comenta.

“Curiosament, tenim molts nens d’altres barris. No busquem competència amb les escoles públiques de Santa Eulàlia, ens considerem totes germanes, però sí que és cert que per l’ubicació, la gent del barri no ens coneixia, i en canvi també hem aconseguit, amb el temps, arribar a d’altres indrets, com Collblanc-Torrassa. Fins i tot alguna família en concertades han fet l’aposta per venir amb nosaltres” ens explica Susana Naranjo.

Necessitaven foc nou, i ho han aconseguit durant aquests anys, col·locant el centre com un dels llocs de referència, amb reconeixement per part de l’Ajuntament i de la Generalitat (Susana Naranjo va deixar el càrrec de directora després de rebre l’oferta de la conselleria d’educació). Ara, cada final de curs, tancaran una nova generació d’alumnes que s’han iniciat amb ells des de 1r d’ESO. L’Institut Jaume Botey segueix creixent.






Contacta amb nostres

hola@districte7.cat