12 Barris

Documental Naranjos: història del tancament d’un centre que ha canviat vides

L’entorn del centre socioeducatiu Naranjos ha fet un vídeo per mostrar la tasca d’aquest espai de suport a la infància coordinat amb Serveis Socials i que tanca per decisió municipal
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Dolor. Tristesa.  Impotència. Records de moments únics de diversió, d’afecte, suport, d’atenció, d’aprenentatge o creixement. Totes aquestes emocions són el fil conductor del documental Naranjos. Un audiovisual realitzat per l’entorn d’aquest centre obert d’atenció a la infància municipal amb un doble objectiu: denunciar el seu tancament i fer memòria de la tasca desenvolupada que ha estat cabdal per a canviar la vida de desenes de nens i nenes de la ciutat, i de les seves famílies. El centre obert Naranjos és un lloc que ofereix suport a les famílies que, per múltiples casuístiques, tenen dificultats per exercir plenament el rol marental o parental, i per tant no arriben a oferir la cura que necessiten els seus fills i filles. 

Aquesta és la història de Vladys, Rania, Cristian, Antonio, Briseinda, Cyntia, Jordi, Melissa i moltes altres persones, grans i petites. Totes comparteixen una mateixa experiència. Anar al centre Naranjos va ser un punt d’inflexió dins de la seva vida. Molts dels testimonis expliquen realitats massa freqüents a alguns barris de l’Hospitalet: necessitats econòmiques a casa, una mare treballadora matí i tarda i un pare absent. Massa temps lliure per a nens i nenes molt petites als quals ningú pot cuidar ni vigilar i als quals, els queda el carrer com a llar.  

“Des de ben petit anava sol pels carrers, anava a les vies del tren, feia coses dolentes, anava sense rumb perquè no trobava sentit a la meva vida”, explica en Hanzà, i continua: “ma mare no podia cuidar-me perquè treballava molt, el meu pare no hi era. Des que vaig venir a Naranjos tot és diferent. M’han aconsellat i m’han portat pel bon camí. Si no arribo a venir aquí no sé on estaria ara”.  

El moment de presentació del documental “Naranjos”

Una opinió que comparteixen altres nois i noies amb la mateixa experiència. “Jo era un noi molt problemàtic, explica Vladys, “sempre anava buscant problemes i enmig de baralles. Ara crec que ho feia per cridar l’atenció, era l’única manera que les persones em fessin cas. Però a Naranjos va ser al contrari. Com que ja em feien cas i em prestaven atenció no necessitava fer-la grossa”

El documental també recull la veu d’educadores i tècniques del centre i del Districte IV al qual pertanyia el centre obert Naranjos. Aquestes professionals coincideixen en lamentar la pèrdua “d’un recurs municipal únic” dins de Serveis Socials i no entenen l’alternativa que s’ofereix a les famílies. Natàlia, educadora social al Districte IV l’explica així: “L’objectiu d’un centre obert com Naranjos no és l’objectiu d’un esplai, no és lleure el que es feia aquí. Es tracta de treballar dificultats familiars de forma coordinada. Es treballa individualment des de la quotidianitat de fer els deures, el berenar o el joc. No existeix un altre recurs igual, ni al barri ni a la ciutat”

Una altra companya explica que a Naranjos l’eina fonamental és el vincle de l’acte educatiu. “Treballem amb serveis socials. Els casos s’escullen per les seves dificultats a treballar però sobretot posant l’èmfasi en les possibilitats i en la permeabilitat als nens i nenes així com a les famílies. Els resultats han estat sorprenents moltes vegades”, conclou.

Per a Neus Mirò, tècnica del programa d’infància, un dels èxits del treball a Naranjos és que mai s’ha perdut de vista treballar des dels drets de la infància. “Tenir-ho en compte com a persona, com a subjecte de drets. Els infants van dient els aspectes que poden millorar del seu dia a dia, les seves opinions es tenen en compte. Els infants tenen capacitat per modificar coses de la seva vida. Això empodera molt perquè són subjectes de dret”

Neus Miró és una de les veus del documental

Per últim, el documental també recull els testimonis d’algunes famílies que han passat pel centre. Aquest és el cas, per exemple, de Cyntia, mare de tres fills, dos d’ells amb necessitats especials. “El meu fill té a Naranjos un espai on pot ser un nen, un lloc on aprofitar moltes coses i trobar persones que l’han donat eines i valors per continuar endavant. Un espai on es troba amics. L’ajuden a les tasques de l’escola. Coses que no pot fer a casa”. 

Però aquest suport dels professionals de Naranjos també es traspassa a les famílies, mediant en conflictes de parella, donant recolzament humà i psicològic a mares i àvies, fent possible una transformació de les relacions. “Abans em portava molt malament amb la meva mare, quan em van explicar com eren les coses a Naranjos la nostra relació va canviar. Jo vaig canviar. La meva mare va canviar”, explica Vladys. 

En lluita contra el seu tancament

La decisió de l’ajuntament de l’Hospitalet de tancar el centre obert Naranjos, ubicat al barri de Can Serra, ha suposat un veritable terratrèmol emocional dins de les famílies i treballadores del centre.  Fins ara aquest era l’únic recurs d’intervenció socioeducativa de la ciutat i es gestionava mitjancant una licitació que finalitza aquest 30 de juliol

Les famílies ateses a Naranjos van ser rebudes per Jesús Husillos, regidor de Drets Socials, despŕes de diverses protestes i la presentació al ple d’un moció contra el seu tancament que va presentar En Comú Podem. Els responsables municipals les han ofert una derivació cap a l’Esplai de Pubilla Cases Can Vidalet, on reservaran 25 places de centre obert. 

Aquesta decisió a més és defensada des dels responsables municipals, dins d’un model on els centre oberts s’integren en la xarxa d’esplais de la ciutat. En paraules del regidor als mitjans públics de la ciutat: “els centres de lleure permeten normalitzar i eliminar l’estigma de l’atenció als infants vulnerables”.

Aquest documental, precisament, vol argumentar des d’un altre punt de vista on el centre obert és un altra recurs que ofereix un recorregut educatiu i social acord a necessitats individualitzades i amb la cura i respecte per cada nen i nena, per a cada realitat.  

L’Ajuntament de l’Hospitalet s’ha compromès a reunir-se amb les famílies per a avaluar aquesta transició a l’Esplai de Pubilles Cases a finals de l’any 2022.

Aquí deixem el link del documental.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat