12 Barris

Les onades de calor fan revifar la polèmica per la manca d’ombres als parcs infantils

Parlem amb membres d’L’H Verd, l’AVV Som Santa Eulàlia, AMPAS Endavant i Stop Massificació sobre aquesta situació que s’agreuja en aquestes setmanes de tanta calor
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

A l’Hospitalet, segons el Geoportal de l’ajuntament, trobem un centenar i escaig d’espais de Jocs Infantils, comptabilitzant parcs, espais i zones recreatives públiques. En els espais més petits (entre 80 i 230m²) és on trobem menys presencia d’arbrat i ombres per poder-se protegir del sol.

A Districte7 hem parlat amb Alicia Gómez, psicòloga infantil de Baulacreix, que ens comenta els riscos per la salut dels nens i nenes pel fet de jugar tot l’estiu a ple sol: “Entenem els parcs com espais de socialització entre infants. A vegades, per temes laborals o econòmics, les famílies només tenen l’opció de portar els infants a espais com les zones d’esbarjo dels barris i per tant necessitem que estiguin adaptats. Al final, és necessari per a ells sortir de casa, respirar aire de fora, tenir contacte amb la natura i experiències sensorials, com la sorra, les fulles i un ambient més ecològic. Ara trobem molts parcs de metall i pocs espais d’ombra, millor utilitzar fusta, que amb la calor crema menys, i posar racons sense sol” ens explica.

A més a més, troba important el fet de la neteja acurada als parcs, delimitar els espais pels infants que estan aprenent a caminar i recomana la instal·lació de fonts o bé que funcionin les que ja trobem als parcs, tot plegat per evitar una mica més possibles cops de calor o un greuge en la salut dels nens i nenes.

Hem vist diverses vegades en les darreres setmanes fotografies de veïns i veïnes de la ciutat queixant-se sobre la manca d’ombra en els espais infantils. Aquesta situació, que es veu agreujada durant aquest últim mes, amb altíssimes temperatures, ha fet que diversos residents dels barris hospitalencs hagin posat el crit al cel davant d’aquesta situació límit.

En aquesta publicació a twitter de l’Ajuntament de l’Hospitalet, observem diferents crítiques de veïnes i veïns sobre la manca d’aquests espais que ajudin als nens i nenes a poder jugar sense risc per la seva salut, a l’estar tantes hores exposades al sol.

L’Associació de veïnes i veïns Som Santa Eulàlia ha estat una de les més bel·ligerants davant d’aquesta situació. Parlem amb Esther Guerrero, de la Vocalia d’Infància: “com a mare de dos infants i vivint a Santa Eulàlia, trobo que els parcs del nostre barri són insuficients. Excepte un d’ells, al carrer Castelao, no hi ha ombra en cap lloc, fins arribar al capvespre. Són zones recreatives, sense espais verds, en una zona massificada. Necessitem jocs adaptats i inclusius, per a nens i nenes de totes les edats, amb ombres i espais pensats perquè els infants s’ho passin bé i puguin desenvolupar la seva creativitat” ens comenta.

Des de fa un temps, el que reivindiquen des de l’associació és la possibilitat de tenir espais de qualitat, amb ombra, que tinguin jocs per grans i petits, des de nadons fins als 12 o 13 anys. Que tinguin diferents zones de sol i ombra, amb elements d’experimentació, naturalització, per escalar o trepar, pensats perque els infants puguin gaudir i no estiguin massificats.

Això ens ho explica en Khristian Giménez, de l’AVV Som Santa Eulàlia: “al barri necessitem un espai públic amb ombres, naturalitzat, inclusiu i que convidi a l’experimentació. Un barri no adultocèntric i adaptat a les necessitats reals de la canalla. No volem haver de marxar fora del barri i de la ciutat, cada tarda de l’estiu. Necessitem parcs adequats a totes les necessitats dels infants i a totes les estacions de l’any” ens explica.

També reivindiquen des de fa temps uns espais infantils amb ombres la coordinadora Ampas Endavant, de Collblanc-La Torrassa, que representa a les famílies de les 11 escoles i instituts del districte. “No entenem que des de fa més de sis anys i després d’una pandèmia no hagin pensat en protegir els parcs infantils com el de Vidrieries, el Parc de la Marquesa, Torrent Gornal o Passatge Xiprer. En un estiu ple d’onades de calor i amb dos parcs infantils en la Plaça Espanyola tancats per obres, ens trobem totalment indenfesos” ens expliquen des de la coordinadora.

També hem parlat amb la Plataforma Ciutadana L’H Verd, que van mostrar el seu descontentament davant la situació dels parcs infantils de la ciutat. Aquesta piulada data de l’estiu del 2020. Dos anys després, la situació és la mateixa?: “Les altes temperatures actuals durant l’estiu són nocives per a la salut de les persones. És molt perillós realitzar activitats en aquestes condicions, a ple sol, sense la protecció d’ombres, però pels infants que son més vulnerables, el risc d’un efecte negatiu sobre la seva salut és més alt. Nosaltres fa temps que reclamem més ombra que refredi els entorns i permeti poder executar una vida pública i social, sense riscos per a la nostra salut. Col·locar tendals seria una opció” ens recalquen.

D’altra banda, parlem amb Dina Sancho, d’Stop Massificació Cosme Toda, que també s’ha mostrat enfadada a les xarxes en observar les situacions dels parcs de moltes zones de la ciutat. “Estem denunciant la falta d’ombres als espais infantils de la ciutat, que impossibiliten que les famílies vagin amb els nens i nenes. Tenim pocs espais i oblidats, a més de no poder-los gaudir els mesos d’estiu amb dues onades de calor extrema. A més, quan ho denunciem a l’Ajuntament via instància o per xarxes socials no rebem resposta, considerem que és un autèntic menyspreu per a la ciutadania, quelcom que posa en risc la salut mental dels infants i que creiem que té fàcil solució” admet Sancho.

Tot plegat ha fet revifar aquest debat en xarxes socials i al carrer davant d’aquesta situació extrema d’altes temperatures.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat