Cultura

Circ i música per recordar a les obreres de Can Trinxet

El grup de música urbana Ketekalles tancarà el dijous 21 de juliol aquest homenatge al llegat de les dones d’aquesta antiga fàbrica tèxtil de Santa Eulàlia.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Art de dones per rendir homenatge al treball de les dones. Més d’un centenar de veïns i veïnes (*rectificació: més de 200 persones) van assistir el passat dimarts 19 de juliol a la primera part de l’homenatge que ha organitzat l’ajuntament de l’Hospitalet enguany per a les 1.500 dones que van treballar a la fàbrica de Can Trinxet, al barri de Santa Eulàlia. 

L’espectacle del cabaret Violetas va reunir diversos números circenses, alguns d’aquest en clau d’humor, sota una presentació de marcada ironia a càrrec de La Churri, veïna de Collblanc. Tot, amb la particularitat que aquesta companyia està formada íntegrament per dones. Dones que dansen, pugen al trapezi o a la corda o fan ballar hula-hops de maneres impossibles. 

Nens, nenes i gent adulta van gaudir amb una tarda dedicada a un circ popular, resguardades a l’ombra dels murs d’aquest edifici que és patrimoni de la ciutat i del barri. Com a cloenda d’aquesta jornada, les persones assistents van fruir de la música de DJ Karmela. 

L’homenatge a les obreres de la fàbrica de Can Trinxet continuarà aquest dijous 21 de juliol a les 20 hores amb el concert del grup de música urbana, íntegrament femení, Ketekalles. El concert serà gratuït i no s’espera limitació d’aforament. Un programa d’activitats culturals que enguany no ha inclòs cap xerrada o element de difusió etnogràfica de la memòria de la fàbrica al barri. 

Aquesta no és la primera vegada que es recorda el llegat de les dones que van omplir les antigues naus industrials d’aquesta fàbrica de filaments i tèxtil. Una reivindicació que l’ajuntament ha fet seva, en gran part, arran la reivindicació del col·lectiu veïnal Can Trinxet Viu (*rectificació: l’ajuntament va programar una exposició en homenatge a les dones de Can Trinxet el mateix any que va naixer Can Trinxet Viu). Aquest moviment veïnal volia convertir aquest recinte en un espai comunitari autogestionat per a l’esbarjo de veïnes i veïns, i  amb un hort urbà que va funcionar durant un parell d’anys. 

Les obres per fer accessible i segura la nau principal així com la pandèmia de la Covid 19 i totes les seves restriccions, van afavorir el total traspàs de la gestió d’aquest recinte i del seu entorn, cap als responsables municipals de l’Ajuntament, concretament, cap als responsables de Cultura i del districte de Santa Eulàlia que coincideixen sota la coordinació del regidor David Quirós.

Des de la seva rehabilitació fins ara, aquest antic complex fabril ha estat escenari d’exposicions d’art, concerts i fins i tot va esdevenir col·legi electoral als últims comicis catalans. Igualment, fonts municipals, afirmen que aquest pati i les naus es destinaran a oferir propostes culturals institucionals (*rectificació: Can Trinxet també ha acollit la celebració de la Festa de les olles, la castanyada, la Festa d’hivern o el túnel del terror, organitzada per la comissió de festes del barri). Per tant, sembla que les entitats i les organitzacions veïnals no podran disposar d’aquest espai per desenvolupar les seves pròpies propostes comunitàries. (*rectificació: sembla que aquest espai no esdevindrà un centre de gestió comunitària com reivindicava Can Trinxet Viu.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat