12 Barris

Les escoles de l’Hospitalet es manifesten en el primer dia de la vaga d’educació

Era la primera vegada que el professorat hospitalenc s’organitzava en format de col·lectiu per començar la manifestació de forma conjunta
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Una cinquantena de professores i professors d’instituts i escoles de l’Hospitalet han fet una marxa des de la Plaça de les Lletres al barri de Santa Eulàlia en direcció a la Plaça de Sants de Barcelona, en el primer dia de la vaga d’educació convocada pels sindicats USTEC-STES, UGET, CCOO ASPEPC-SPS, Intersindical Educació i USOC.

El grup de docents manifestants sortint per l’Avinguda Carrilet direcció Barcelona. Foto Jordi Lacambra

La vaga ha estat convocada per avui, per demà dia 16, dijous 17 i pel 29 i 30 de març a Infantil, Primària i Secundària. Els sindicats volen negociar les dates del canvi del calendari escolar del curs vinent, i creuen que la modificació ha sigut una decisió unilateral per part de la conselleria d’educació, encapçalada pel conseller Josep-Gonzàlez Cambray, que avui ha estat el centre de totes les reivindicacions. La reunió amb Gonzàlez Cambray per part dels sindicats per mirar d’arribar a un consens va acabar sense acord i es va convocar aquesta vaga.

No obstant, l’aturada també serveix, segons els sindicats, per demanar recuperar el poder adquisitiu perdut els darrers anys, que es retirin els decrets curriculars, recuperar la inversió d’abans de les retallades i arribar al 6% del PIB i estabilitzar la borsa de personal interí. A més a més, es vol garantir la immersió lingüística, evitar la reducció d’hores d’assignatures com tecnologia, arts plàstiques o audiovisuals, lluitar per a una FP pública i per tenir més democràcia als centres docents.

Era la primera vegada que el professorat del municipi s’agrupava en un col·lectiu únic, doncs en les diferents manifestacions i vagues prèvies, els treballadors i treballadores docents havien participat amb agrupacions d’escoles del districte Sants-Montjuïc de Barcelona. Des de dos quarts de vuit, diverses professores i professors de les escoles hospitalenques s’han donat cita a la Plaça de les Lletres, al barri de Santa Eulàlia. En poc més d’una hora, s’han aplegat una cinquantena de persones i després d’organitzar-se, han iniciat una marxa per l’Avinguda Carrilet fins a arribar a la Rambla Badal de Barcelona, i d’allà han enfilat camí fins a la Plaça de Sants.

Segons ens han informat des del sindicat UGT, el seguiment de la vaga a les escoles del municipi estava sent molt alt, ens indicaven, com a dades concretes, un 80% de seguiment en instituts com el Jaume Botey o el Margarida Xirgu i un 90% a l’IES Bellvitge. Precisament, els dies anteriors s’havien convocat en assemblea per parlar de la possibilitat d’actuar com un únic col·lectiu, i començar la marxa des de l’Hospitalet.

Els docents durant l’arribada a Plaça de Sants pel carrer d’Olzinelles. Foto Ignasi Escudero

Albert Vilaplana, mestre de l’Institut Jaume Botey, ens ha explicat com ha vist el seguiment de la marxa i la vaga al municipi: “Crec que això d’avui ha sigut una prova pilot per veure quina força tenim, doncs a l’Hospitalet solem actuar com a satèl·lit de Sants, i estem bastant contents perquè per una vegada ens hem reunit docents de vuit instituts de la ciutat i hem pogut teixir xarxes d’unitat, que sempre és positiu”.

A més a més, esperaven un seguiment alt de la vaga: “És un moment històric, aquí i a la resta del territori català, 200 instituts i escoles han fet manifestos i han dit que secundaran la vaga, fins i tot les direccions dels centres, i pel que veiem a les escoles la vaga està sent massiva. A priori, i segons un pacte al qual es va arribar, la vaga es farà avui i demà de manera gran i veure que passa posteriorment, però el que estem veient avui ajudarà a indecisos a sortir també al carrer” admetia Albert Vilaplana.

Demà s’espera una convocatòria semblant i, segons ens indiquen des del col·lectiu de professores i professors, una presència encara més massiva del personal docent, en un municipi, l’Hospitalet, amb un seguiment molt alt de la vaga.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat