12 Barris

Ucraïna present a l’Hospitalet

Uns 570 membres del poble ucraïnès estan censats al municipi, entre ells, Volodymyr Fediuk, president d’una associació ucraïnesa de la ciutat
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Durant aquest darrer mes hem vist diverses accions a l’Hospitalet en relació al conflicte armat que s’està desenvolupant dins de les fronteres d’Ucraïna. A principis de març es van concentrar diverses veïnes a la plaça de l’Ajuntament per llegir un manifest en favor del poble ucraïnès, moment que va aprofitar també el govern municipal per il·luminar la façana del consistori amb els colors de la bandera ucranïana.

La setmana següent, els treballadors municipals van sortir a la plaça per fer cinc minuts de silenci i també mostrar el refús al conflicte, a banda de penjar una pancarta que posteriorment es va portar a Protecció Civil, amb el lema “l’Hospitalet per la Pau”.

No obstant, els grans damnificats de tot aquest conflicte estan sent els ucraïnesos i ucraïneses. Segons dades del padró continu d’habitants (Idescat i INE), es calcula que són entorn dels 570 veïnes i veïnes residents a la ciutat provinents d’Ucraïna. Hem parlat amb Volodymyr Fediuk, president de l’Associació d’Ucraïnesos Est-Oest de l’Hospitalet. “Intentem ajudar com bé podem però hi ha diferents factors en tot això que no ens permeten actuar com voldríem. Estem intentant animar a la gent ucraïnesa que viu a l’Hospitalet però la gent està molt decaiguda, en general tenen molta desinformació” ens explica.

En els darrers anys, per un tema o un altre, l’Associació ha anat perdent a diferents persones. “Primer va ser el COVID, després ha vingut aquest conflicte, ara tenim molt poca gent a l’associació, i tenim pocs recursos, jo intento coordinar alguna ajuda amb el nostre poble, però en general els qui quedem ens comencen a faltar les forces” admet.

Precisament, Fediuk va ser un dels impulsors, d’entrada, de l’acte de lectura del manifest en favor del poble ucraïnès a principis de març a la Plaça de l’Ajuntament, juntament amb Nataliya Poslanska, de la Plataforma d’Ucraïnesos de Catalunya. També va ser un dels voluntaris més actius en la recollida de menjar, roba i productes higiènics que va promoure Protecció Civil de l’Hospitalet.

“La gent diu que el culpable és Rússia, també parlen d’Europa com la causant per haver fet molts negocis amb Vladimir Putin i per girar el cap durant els últims anys de conflicte. Jo crec que entre tots han creat un problema i ara el volen solucionar, amb ajuda humanitària, amb acollida de refugiats, amb banderes, bones paraules, però quan tothom ho vol fer tot, vol ajudar i vol ser el primer en arribar, normalment no surt bé. Al final qui ho està pagant és el poble ucraïnès” ens comenta Fediuk, molt compungit.

El passat divendres, Protecció Civil de l’Hospitalet, juntament amb la Guàrdia Urbana, van procedir a la sortida de l’últim comboi de vehicles amb els gairebé 50.000 quilos de menjar, roba i productes d’higiene que s’han recaptat a través de les diferents entitats que hi han participat. Uns 120 voluntaris i voluntàries van ajudar en la recaptació final i posterior emmagatzematge als vehicles, que van sortir direcció a Sant Fost de Campsentelles, on sortiran rumb a la frontera d’Ucraïna amb Polònia amb diversos camions. Des de Protecció Civil de Catalunya ens confirmen que és una xifra força aproximada del total que va arribar.

En aquell acte, no oficial i fet de manera privada, hi era present José Castro, 3r Tinent d’Alcalde de Convivència i Seguretat de la ciutat, que va felicitar als membres de Protecció Civil presents. Preguntat per si la recaptació monetària surt més a compte que la recaptació de material (doncs el transport cap a Ucraïna resulta car) ens va explicar que la gent no sempre està disposada a fer donatius monetaris, pel que és més senzill per al ciutadà poder donar quelcom de roba o menjar com a “acte caritatiu”. Amb tot, va voler destacar la solidaritat de la gent del municipi hospitalenc.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat