Recomanacions Literàries

Lectures per a la vinguda del llop

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Ja ha arribat el moment, el que totes estàvem esperant. Tothom sabia que el llop anava a venir, indefectiblement, i ja el tenim aquí. Hem menystingut el llop i ens ha esclatat als morros. Els feixistes han aconseguit el poder en el primer dels grans Estats de la Unió Europea. A Itàlia, la ultradreta ha arrasat a les eleccions del diumenge passat. Fins ara parlàvem d’Estats relativament petits o poc importants dins del panorama geopolític mundial o europeu, com ara Hongria o Àustria, però la victòria de Giorgia Meloni és d’una altra lliga, la porta oberta per Itàlia dona ales a la resta de formacions extremes a altres països grans, com Alemanya, França o Espanya.

Des de Llavors us volem recomanar algunes lectures per entendre millor què ha passat i què està passant en la política europea i mundial i als nostres caps.

Comencem per un llibre que aborda directament el tema que tractem. Es tracta de Salvini & Meloni: hijos de la misma rabia, editat per Apostroph editorial i escrit pels politòlegs Daniel Vicente Guisado i Jaime Bordel Gil. El llibre ens posa en context la situació que està vivint Itàlia per entendre l’origen de l’ascens de la ultradreta, primer, amb l’arribada al poder de Matteo Salvini com a ministre d’Interior i ara recentment Giorgia Meloni com a primera ministra.

Un altre llibre interessant que tracta el feixisme a Itàlia és Feixisme persistent, de l’editorial Saldonar. Està escrit per la periodista Alba Sidera, que durant anys va recórrer el país per oferir-nos una visió global i fonamentada de la realitat italiana i del perquè ha acabat passant tot això. L’obra analitza la nostàlgia de molts italians per Mussolini, passa per l’època del Berlusconi president i també destaca l’actuació dels mitjans de comunicació en el blanqueig dels ultres.

I què podem fer amb aquesta situació? El llibre Guia pràctica contra l’extrema dreta, de Pagès editors, és un recull d’entrevistes a diferents col·lectius i especialistes en l’extrema dreta (com ara Marcia Tiburi, Proyecto Una o Jordi Borràs) en què ens donen respostes per afrontar el discurs fàcil i simple dels extremistes i de pas, desmuntar gran part dels seus arguments.

Però, oi que tot això ens sona? Estem potser vivint un context similar al que va donar ales als feixismes clàssics de Mussolini o Hitler? Tot indica que sí, però per saber-ne més us recomanem el llibre Europa en descomposición, editat per Virus editorial i escrit per l’economista Karl Polanyi als anys previs a l’esclat de la II Guerra Mundial. El llibre analitza, des del punt de vista econòmic, social i polític, l’Europa d’entreguerres i ens dona les claus per entendre el sorgiment dels feixistes entre els anys 20 i 30 del segle XX.

És evident que tot passa per algun motiu, i aquest podria ser el fet que totes notem que no estem vivint temps molt bons, tothom augura que tot se n’anirà a prendre pel sac i el malestar és papable; i això, òbviament, es veu reflectit en la política també. L’editorial Capitán Swing ha publicat fa poc el llibre Malestamos, escrit per la psiquiatra Marcela Carmona i el metge Javier Padilla. Al llibre analitzen l’actual malestar de la societat, les seves causes i les conseqüències, posant especial èmfasi en la salut mental i col·lectiva.

Bona lectura!

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat