12 Barris

S’anuncia el cens local de persones sense llar marcat per la polèmica

La mesura es planteja sense el coneixement de les entitats i no preveu noves polítiques públiques en aquest àmbit
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha anunciat que impulsarà un cens de persones sense llar a la ciutat. Aquesta eina, que arriba més d’un any després que entitats socials organitzessin el primer recompte de persones en situació de sense llar al municipi, ha de servir per conèixer quantes persones pernocten als carrers de la ciutat, “conèixer la seva situació i oferir-los l’entrada als serveis socials municipals”.

En una nota de premsa, el govern municipal ha anunciat aquesta acció en el marc del contracte programa 2022 – 2025, i la inclou com una de les diferents accions per promoure “la lluita contra la pobresa i per la inclusió social”.

Diagnòstic o justificació?

Segons una de les entitats referència en el treball amb persones en situació de sense llar, Arrels Fundació, un cens és una eina que permet “recollir informació útil, directa i qualitativa” per conèixer la situació de les persones que es troben al carrer. L’objectiu últim d’aquesta recollida d’informació és “incidir i impulsar polítiques socials” que donin resposta a aquestes necessitats. 

El govern local per la seva banda planteja el procés invers. En la nota de premsa especifiquen que “el cens permetrà l’accés d’aquestes persones al circuit de serveis socials” així com “assignar-los un professional de referència “. L’atenció social està determinada abans de dur a terme el cens i tot sembla indicar que els resultats que se n’obtinguin tindran poc a veure amb les polítiques socials que s’aplicaran en la matèria en els propers anys. Tot això sense tenir en compte que l’accés als serveis socials bàsics i a un professional de referència és un dret que tota la ciutadania ha de tenir garantit, amb cens o sense.

El cens podria ser una bona eina per determinar amb detall l’estat del sensellarisme a la ciutat, especialment després que dues persones en situació de carrer hagin estat assassinades a la ciutat en els darrers mesos. Conèixer les problemàtiques relacionades amb l’edat, el gènere, l’estat de salut mental, la situació jurídica o la protecció de la infància són fonamentals per dur a terme polítiques socials que donin resposta a una situació tan complexa i dura.

Un cens que deixa de banda les entitats

Les entitats promotores del primer recompte de persones sense llar a la ciutat – Creu Roja, Càritas i la Fundació La Vinya – s’han assabentat d’aquesta notícia “a través dels mitjans”. Un fet que els ha sobtat especialment ja que les entitats estaven preparant un cens que havia de tenir lloc el proper 24 de novembre. Una iniciativa que l’Ajuntament coneix des de fa mesos, assenyalen. De moment han decidit aturar-ne la preparació fins a conèixer amb detall la iniciativa municipal. 

Persones voluntàries durant el recompte de persones sense llar l’any passat a Bellvitge

Kiko Segura, una de les persones impulsores del primer recompte, destaca que a l’anunciar el cens l’Ajuntament diu que hi ha 30 persones vivint als carrers de la ciutat. “Al primer recompte vam trobar més de 90 persones i en tot cas aquesta informació s’haurà de contrastar al cens. La nota de premsa adelanta uns resultats que no tenen”, explica.

El cens en mans privades

Fonts municipals, que han negat a Districte7 la possibilitat de fer preguntes al regidor de serveis socials Jesús Husillos, apunten que s’obrirà una licitació per a dur a terme el cens. La intenció del consistori és, doncs, externalitzar en una empresa privada la realització del cens de persones sense llar a la ciutat, malgrat encara no s’han publicat les bases i clàusules del contracte en qüestió. 

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat