12 Barris

Fiscalia investiga presumptes irregularitats de l’Ajuntament de l’Hospitalet per abocaments en terrenys destinats a un parc urbà

L’espai és considerat un magatzem provisional i no un abocador per part de l’Ajuntament.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El dia 22 de juliol es van incoar diligències a la Fiscalia Provincial de Barcelona (Servei de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric) per investigar una denúncia per suposats abocaments il·legals en terrenys que estaven destinats a la construcció d’un parc urbà. La construcció d’aquest parc formava part de les actuacions del Pla Especial d’Ordenació del Sector (PE) delimitat per la Granvia i els accessos al Cinturó del Litoral, de l’Hospitalet de Llobregat, aprovat per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona a l’any 1992.

Segons els denunciants, aquesta zona, on actualment es troben les instal·lacions de les cotxeres de TMB, un pàrquing de camions i el Tanatori de l’Hospitalet, és plena d’escombraries, contenidors i deixalles de diversos materials de construcció i obres. A les fotografies es pot apreciar l’estat de la zona. 

Segons els objectius del PE, es tractava de desenvolupar les previsions d’un pla general d’ordenació urbana a l’àrea limitada per la Gran Via i els accessos al Cinturó del Litoral. La proposta d’ordenació dividida en tres unitats d’actuacions, contemplava resoldre els problemes de la xarxa viària, possibilitar l’ampliació de l’Hospital Duran i Reynals, rehabilitar la masia, dotar d’espais per ubicar-hi les capelles funeràries i, fins i tot, desenvolupar un parc urbà.

Aquest parc, amb una superfície de 95.025 m2, tindria “una forma natural fugint de ser un parc geomètric”; a més, al centre del parc s’ordenaria amb una zona oberta on s’ubicaria un llac: “aquest llac en algunes zones es podrà aprofitar a l’estiu com a piscines”, s’afirma al document.  

Entre els requisits del plec econòmic-administratiu, signat pel llavors Tinent d’Alcalde Celestino Corbacho a l’any 1992, a través del qual es regia la concessió administrativa (per 35 anys) del servei públic dels serveis funeraris locals entre l’Ajuntament de l’Hospitalet i l’empresa Funeraria de l’Hospitalet S.A que després va a passar a anomenar-se Áltima Serveis Funeraris, SL, constava l’obligació per part de la concessionària de fer-se càrrec dels costos de les expropiacions dels terrenys, de la urbanització de la Unitat d’Actuació 1 (del PE) i la construcció de l’edifici previst per a la ubicació de la capella funerària i els seus annexos corresponents.  

A la zona d’actuació en qüestió, l’any 2009 l’Associació Els Verds, de l’Hospitalet de Llobregat, ja van posar una denúncia a Fiscalia per les mateixes raons, però no va haver-hi conseqüències legals. Per altra banda, a la mateixa memòria del PDU Biopol-Granvia, assenyala que, actualment on es troba ara el tanatori i les cotxeres de TMB, també hi ha un “seguit d’activitats desregulades pròpies de sòls desnaturalitzats com per exemple dipòsits de runes, de ferralla, o de vehicles, aparcament de camions i emmagatzematge de contenidors o també horts intersticials”.

Per la seva part, l’Ajuntament de l’Hospitalet ha afirmat que no es tractaria d’un abocador, sinó, d’un “solar de propietat municipal que funciona com a magatzem provisional de les brigades municipals. Les brigades deixen en aquest espai  materials i residus que desprès es porten a l’abocador autoritzat, es reutilitzen o bé són part del circuit d’economia circular”. Fonts del govern municipal apunten que “en cap cas els materials i residus representen cap perill per ningú”. 

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat