Cultura

El Centre Cultural Sant Josep pateix un contratemps en un mes farcit d’activitats

Una inundació dins del centre ara fa dues setmanes ha posposat les accions de divulgació i els tallers, tot i que el festival Ciència a Escena tira endavant
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Octubre havia de ser el mes on Pessics de Ciència presentés l’exposició “Gara i l’energia que ens envolta”, però no ha pogut pas ser. El Centre Cultural Sant Josep va patir ara fa dues setmanes una inundació en una part del recinte, degut a una fuita d’aigua d’un dels pisos de l’edifici on resideixen. Aquesta inundació va causar la inutilització de quatre sales del centre. L’Ajuntament de l’Hospitalet va recomanar no utilitzar les sales fins a que fossin completament segures, pel que la direcció del CC va decidir ajornar i reubicar algunes activitats.

Com dèiem, havia de ser un mes carregat d’activitats. Octubre és, en línies generals, el mes d’inici de la gran majoria d’accions dels centres culturals a l’Hospitalet. S’havien de començar diversos tallers, classes de cuina, d’informàtica, de restauració de mobles o de fotografia. Algunes d’elles, com la d’informàtica, s’ha ajornat, doncs no s’hi pot accedir a la sala, però d’altres s’han reubicat en punts no afectats dins de centre. La sala d’actes està operativa, així com la sala polivalent i les oficines. Un cop informat als usuaris i usuàries i a l’espera de la reparació de l’interior, la direcció del centre va decidir posposar l’exposició de Pessics de Ciència, que havia començat un dia abans de la inundació.

Les bones notícies pel Centre Cultural han estat la possibilitat de reubicar en altres punts de la ciutat espectacles importants, com ara el Trevol’h, un projecte d’escola de màgia molt vinculat sempre al centre, que enguany es traslladarà a l’Auditori Barradas. Era el primer any que es podia fer després de la pandèmia i, malgrat que no serà en plena normalitat degut aquest contratemps, la direcció ha aconseguir salvar-ho.

Dins de Pessics de Ciència, el projecte per excel·lència de Sant Josep, aquesta setmana comença el Festival Ciència a Escena. L’exposició “Gara i l’energia que ens envolta” ha sigut posposada fins a acabar les futures obres de reparació de les sales i el passadís, però les activitats dins del projecte segueixen.

Ahir, a l’Auditori Barradas, va tenir lloc la primera obra del cicle d’espectacles Ciència a Escena, on es mostra, per a tots els públics, una programació variada d’actes gratuïts entorn al descobriment d’aspectes científics, des de la cosmologia fins a la genètica o les matemàtiques.

L’espectacle va ser “Magnètica Bellesa”, entorn a l’acció dels imants, on Marc Boada va experimentar amb el magnetisme. Avui seguirà amb “Posi’m dues cerveses i una taula periòdica”, on el tema central és la bioquímica dels aliments, escenificat en un bar, un espectacle que demana l’ajuda del públic, doncs es farà un tast real del menjar.

Durant el cap de setmana viurem “Soc la teva fisicah” i “Valentina Quàntica”. En el primer, Oriol Borràs ajunta les seves dues passions, el circ i la física per experimentar amb les lleis físiques a través de diferents tècniques. En el segon, Anna Roca, més coneguda com a Valentina Quàntica, respon a les preguntes de nenes i nens sobre tota classe d’experiments que anirà provant al llarg de l’obra.

“Malgrat els contratemps, arriba un octubre farcit d’activitats pel projecte Pessics de Ciència. Aquestes quatre obre són només un primer tast, però tenim moltes ganes de tirar endavant altres actes i festivals, amb la ciència com a marc, i seguir amb la idea de creació del projecte de divulgació. Cal estar molt atents a la programació que vindrà, que ja vam començar al setembre” ens explica Ariadna Cruz, directora del Centre Cultural.

Precisament, durant la segona quinzena de setembre, Pessics de Ciència es va bolcar amb activitats sobre la crisi climàtica i del model energètic a Catalunya, entorn a la setmana europea de l’energia, amb conferències sobre els nous materials que poden afavorir la transició energètica i sobre l’aire que es respira a les grans ciutats.

Finalment, cal destacar les activitats que arribaran el proper mes, fins a mitjans de novembre. Per saber-ho més a fons, hem parlat amb David Jerez, encarregat de Pessics de Ciència: “Estem molt bolcats amb el programari de la setmana de la ciència, que es coordina des de la Fundació Catalana de recerca i innovació. Nosaltres proposem quatre activitats en aquest marc, la gran majoria per a tots els públics i amb l’objectiu de que altres ens de la ciutat puguin intervenir” ens explica Jerez.

El 12 de novembre es durà a terme la Ludamatemàtica, una activitat en conjunt amb el museu de matemàtiques dirigida a l’aprenentatge d’aquesta ciència als infants. Un dels moments importants serà el diumenge 13 de novembre, amb la celebració del Movembre, un festival al carrer Lleida on intervindran associacions i petits comerços de la ciutat, amb degustació de menjar, música, xerrades d’investigació sobre malalties com el càncer de pròstata i accions de divulgació per a nens. Precisament, el que es reculli serà destinat a la investigació oncològica.

A més a més, cal destacar un acte a la plaça dels Blocs de la Florida durant el 16 de novembre, on es muntarà una fira amb diversos tallers per a nens i nenes, amb col·laboració amb el departament d’educació i el projecte Steamcat, on participaran també escoles del municipi. “Encara tenim d’altres actes pendents, la idea és poder omplir el mes de novembre amb moltes relacions amb escoles i instituts, per poder seguir amb la nostra idea de difusió de la ciència” tanca David Jerez.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat