Reportatges

Com està gestionant la SAREB els pisos buits a l’Hospitalet?

Recents actuacions de la SAREB només deixen dubtes de l’últim decret llei aprovat al gener. Expliquem el cas d’una veïna i d’un veí de Bellvitge-Gornal que exemplifica la situació
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

A principis d’aquest any, es van modificar els estatuts de la SAREB. Com s’havia demanat prèviament des d’Europa, l’estat passava a tenir una participació del 51% a través del FROB, una empresa estatal de naturalesa mercantil. Aquí es va introduir un canvi important, doncs la SAREB ha de propiciar ajuda a les autoritats locals de cara a aconseguir que les vivendes difícils de col·locar, és a dir, els pisos buits, se’ls hi doni de manera immediata un ús social, obligada totalment a col·laborar amb ajuntaments per evitar que aquests espais buits es degradin.

D’altra banda, de cara a poder complir amb aquests requisits, les autoritats locals han de vetllar perquè el banc propiciï aquesta ajuda. L’Ajuntament, juntament amb l’Agència Catalana de Consum, tenen la potestat de poder multar l’empresa arrendadora si no es compleixen els mínims d’oferiment d’un lloguer (com a mínim social) a una família amb recursos limitats. Té la prerrogativa de la llei catalana de l’habitatge de poder catalogar com a pis buit una vivenda i poder demanar a la SAREB que li doni un ús social, o bé incloure-ho en la seva bossa de pisos buits.

A l’Hospitalet, apareixen registrats uns 900 pisos buits, 300 d’ells de la SAREB. Segons fonts properes a l’oficina de l’Habitatge, aquestes possibles multes no s’estan interposant des de l’ajuntament. Segons el portal de transparència, des de 2015 només figuren 6 multes per no oferir un lloguer social, una situació que perjudica a moltes famílies locals, que viuen amenaçes de desnonament constants.

És l’exemple d’en Ramon i la Micaela, que viuen un autèntic calvari des de fa uns mesos. Només han rebut el suport de l’Associació de veïns i veïnes del Gornal, d’on són d’origen, malgrat que ara viuen a Bellvitge. Estaven preparats per pagar un lloguer, anaven a fer-ho tot legal, fins que una situació difícil de gestionar, amb la SAREB per enmig, els ha portat, com a d’altres famílies, a veure el futur amb moltes incerteses.

Fa 7 anys, aquesta parella va ocupar una vivenda buida de la SAREB, al barri de Bellvitge. Eren uns baixos deshabitats i amb importants problemes d’habitabilitat, doncs la construcció era antiga i fins i tot, pel que fa a la instal·lació elèctrica, un pèl perillosa. Amb tot, van continuar vivint-hi, juntament amb els seus fills, davant de les diferents dates de desnonament existents, que s’han aturat, precisament (tal i com expliquen des de l’associació veïnal) perquè la SAREB es tirava enrere a última hora.

Perquè ho va fer? Són molts els casos al Barcelonès on el banc ha aturat desnonaments per 60 dies, doncs sovint no calculen ben bé els actius que tenen, bé es pot deure a canvis de criteris segons qui decideix en primera instància i qui ho fa posteriorment. Si hi ha un canvi d’encarregat, pot determinar que una família no compleixi els criteris i s’anul·li. Això pot provocar un cas com el present, que malgrat tenir l’aval econòmic es veuen evocats a un desastrós final en forma de desnonament.

Amb tot, la situació canvia el passat mes de gener, quan en Ramon va rebre la trucada d’una empresa intermediària, Mediata Solucions, on els hi explicaven que la SAREB estava disposada a crear un lloguer en aquell pis. Les condicions eren, 650 euros de fiança més 329 euros de renta bonificada. Havien d’acudir a la finestreta del Banc Santander amb els documents pertinents i abonar les dues quotes, amb l’opció de fer-ho fraccionat en tres terminis. En Ramon, que en aquell moment podia reunir els diners, va acceptar i va decidir tirar endavant. La SAREB, en aquell moment, li fa arribar el contracte d’arrendament que us mostrem a continuació, amb tot en regla.

El contracte d’arrendament de la SAREB

“En aquell moment em va trucar a mi, molt content, perquè semblava que per fi es regularitzava tot. Això passava un dimecres. Doncs divendres, ell mateix rebia una altra trucada d’aquesta gestoria intermediària que li deia que no, que al final no hi hauria lloguer i que tot continuava igual. Per mi és un clar cas d’especulació” ens explica Antonio Yáñez, de l’Associació de veïns del Gornal.

De fet, aquesta mateixa empresa, només executa trucades, doncs posteriorment, en Ramon i l’Antonio proven de posar-se en contacte amb ells, i no hi ha manera de poder establir una comunicació. Des de Districte7 hem comprovat la manca d’interlocució d’aquesta empresa, doncs tampoc ens han agafat el telèfon en cap moment. No hi ha possibilitat de contacte directe amb la SAREB, per tant, només els hi queda fer pressió a la regidoria d’habitatge de l’Hospitalet, que fins aquell moment s’havia mostrat com un actor secundari. L’única cosa que els hi diuen en aquella trucada és que “s’aturen tots els lloguers semblants al seu”.

“Vam anar a demanar ajuda. A través de l’Antonio els hi vam dir a serveis socials que vinguessin a fer una visita al pis, però deien que no era necessari. Sempre em demanaven lliurar papers, la seguretat social, un currículum, llibre de família… però no ens donaven cap solució” explica en Ramon, compungit, davant l’imminent situació. A principis de maig, reben la data d’un nou desnonament: el 13 de juny a la 13h, de mans dels jutjat de primera instància nº6 de l’Hospitalet. Molt aviat. Ens expliquen que normalment arribaven dates amb més marge, per poder proposar sortides. Ara sembla que aquest marge de maniobra és molt petit.

Una de les habitacions del pis, en una imatge desoladora del seu estat.

Des de l’associació de veïns i veïnes del Gornal ens confirmen que van fer arribar a alcaldia les fotografies de l’estat de la vivenda i també el testimoni de la família sobre el problema que havien tingut amb la SAREB. Segons ells, encara no han rebut resposta. L’Oficina d’Habitatge, que com hem dit abans, ha de vetllar perquè la SAREB compleixi els acords de lloguer en famílies amb poc recursos, no està actuant amb la prestesa que se’ls hi demana.

En Ramon ens ensenya el pis: “Aquí, al bany, hem hagut de posar un plafó davant de la banyera. De nit, a vegades, s’escolten les rates picar contra aquesta falsa paret, les notem per sota de la banyera. Els hi demano als nens que no s’apropin, és molt desagradable” ens explica, mentre ens mostra aquesta construcció feta per ell mateix, en el lloc on hauria d’anar una porta d’alumini. Posteriorment, ens mostra l’habitació gran del fons del pis, amb les parets plenes d’humitats, i la instal·lació elèctrica mal col·locada. “Això és molt perillós, però és millor això que una altra situació, com ara viure al carrer”.

La setmana anterior, de nou, l’empresa Mediata Solucions es va posar en contacte amb en Ramon. Novament, volien fer-li arribar una oferta de lloguer amb les mateixes quantitats. Segons hem pogut saber, en la conversa entre l’empresa intermediària i en Ramon, els primers es van mostrar favorables a tirar endavant el lloguer amb “les mateixes condicions” i que estaven “molt interessats en firmar-ho en aquest mes”, realitzant el pagament al moment i a continuació el banc redactaria el contracte. En Ramon, en la trucada on es va tornar a posar sobre la taula un lloguer social, va demanar per les obres del pis, i la resposta va ser taxativa, “que quan firmi el contracte s’encarregarà el banc, que li donaran un telèfon perquè es posin en contacte amb ells”.

“Des d’habitatge, quan hem pogut parlar amb ells, ens han garantit que l’objectiu és poder tirar endavant el lloguer. Jo els hi he insistit en que, de moment, el que s’hauria de fer és poder trobar un altre pis buit mentre es soluciona, doncs estan a la taula d’emergència. Però ells només han pensat en fer-ho tot de manera lenta i poc efectiva” ens explica en Toni Yáñez, de l’associació de veïns i veïnes del Gornal.

El cas segueix en stand by. A sobre de la taula existeix, com hem explicat, una nova oferta de lloguer per a en Ramon i la Micaela, segons van poder entreveure d’una nova trucada (uns mesos després de l’última) de Mediata Solucions. L’advocat d’ofici els hi ha recomanat que la família faci els pagaments que li demanen i que firmin el contracte, sinó en pocs dies es veuran encaminats cap al desnonament. També els va explicar que només durant el primer any el pagament seria de 329 euros, després, si les circumstàncies familiars haguessin millorat (prèviament acreditat) el lloguer passaria a 650 euros. De moment, no han acceptat l’oferta.

Cal explicar que la regidoria del Districte VI, a través de la regidora Maite Revilla, afirma que sí s’han posat en contacte amb la família i que estan gestionant amb la propietat per aturar el desnonament i que l’últim cop van aconseguir estar més d’una hora al telèfon amb en Ramon, per explicar-li que estan fent el que poden, una situació que en Ramon no confirma.

De moment, la situació continua igual. Si no s’arriba a un acord, el 13 de juny és la data de desnonament prevista. I aquest cop, segons l’entorn familiar, creuen que anirà de debò per la rapidesa amb la que s’ha gestionat.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat