12 Barris

Quan el turisme arriba als barris de l’Hospitalet

Acutalment a l’Hospitalet de Llobregat hi ha 22 hotels o hostals, 98 apartaments turístics amb 270 places hoteleres i 480 edificis destinats a habitatges d’ús turístic.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

“Com es nota el turisme aquest any!”. Aquesta és una frase que comença a fer-se popular a determinats barris de l’Hospitalet de Llobregat, especialment a Collblanc-Torrassa i a una part, també, de Santa Eulàlia. El final de les restriccions arran la pandèmia Covid-19, juntament amb un procès de regularització i impuls dels negocis vinculats al turisme a la ciutat, ha fet créixer aquest sector. Actualment, a l’Hospitalet de Llobregat hi ha 22 hotels o hostals (amb 4.149 places) , 98 apartaments turístics (amb 270 places hoteleres) i 480 habitatges d’ús turístic. És a dir, la ciutat té capacitat per acollir milers de turistes. Però, està preparada per absorbir el seu impacte al carrer i als serveis públics com el transport?

Aquestes xifres del sector turístic a la ciutat, contrasten amb les dades de fa 20 anys, quan no hi havia cap establiment hoteler arreu el municipi. Un canvi d’hàbits que es fa palès als carrers de la ciutat, amb persones amb maletes amunt i avall, també al metro i autobusos. Un dels pols d’atracció turística o de demanda de pernoctacions és la Fira, i la seva programació de mostres i esdeveniments, destacant tot i les particularitats dels últims anys, congressos com ara el Mobile World Congress. La celebració de festivals com ara el Primavera Sound o el Sonar també es fan molt visibles, amb la presència de grups de joves, especialment europeus. Per tant, la proximitat a la ciutat de Barcelona marca la demanda turística.

Edifici rehabilitat com a allotjament turístic al barri de Torrassa

Respecte a la tipologia dels establiments acreditats com a turístics, a l’Hospitalet ara ja hi ha molta varietat: hi ha 2 hotels amb categoria de 5 estrelles, 8 de 4 estrelles o superior, 3 de 3 estrelles i 6 hostals o pensions. El creixement de l’oferta de places hoteleres a l’Hospitalet ha estat un procés progressiu: l’any 2003 només es disposaven de 300 places, l’any 2020 aquestes places van arribar a les 4.115 llits.

Respecte als pisos, cal diferenciar entre habitatge d’ús turístic (huts) i apartaments turístics. Aquests últims són un format més semblant als hotels, un edifici amb recepció i control, tot i tenir autonomia, en lloguer un apartament independent. Al municipi hi ha 270 places d’aquest tipus a un total de 98 apartaments turístics.

Mentre, les HUTs, els Habitatges d’Ús Turístic registrats de forma oficial han pujat l’any 2022 fins als 480. Aquest regim d’allotjament permès ha estat la fórmula més nova i també ha sigut la que va aixecar més polèmica. Els Huts van néixer per a regular el fenomen de lloguer entre particulars per internet.

Segons la normativa municipal, des de fa poc més de 4 anys, a l’Hospitalet de Llobregat només es pot obtenir llicència d’habitatge d’ús turístic quan el pis es troba en una finca dedicada completament a aquesta activitat. Aquesta particularitat a la norma fa, per una banda, que s’evitin problemes de seguretat i molèsties dins de les comunitats de veïns i veïnes residents tot l’any, però també ha provocat que siguin fons o empreses qui omplin aquest sector econòmic i puguin assumir les despeses de gestió d’edificis sencers. D’aquesta manera es creen, de facto, petits o grans negocis d’allotjament professional, tot i no entrar dins de la fórmula del sector hoteler. Prova d’això és que, els titulars d’aquest huts o habitatges d’ús turístic, es van quedar fora de la línia d’ajuts post Covid que va posar en marxa l’Ajuntament de l’Hospitalet amb una partida d’uns 90.000 euros.

Al gràfic es pot comprovar la distribució geogràfica dels habitatges d'ús turístics i dels complexos d'apartaments per districtes. Però, no obstant això, una recerca ràpida a les plataformes online de reserva d'allotjament ens mostra que no tota l'oferta és oficial i que hi ha pisos o apartaments que es lloguen de forma clandestina, fent impossible disposar d'una visió global sobre el conjunt d'aquest fenomen a l'Hospitalet de Llobregat.

Quin és el perfil del turisme que ve a la ciutat?

Maday Rivero és veïna de Collblanc/Torrassa i creu que aquest any es nota molt més massiva l'arribada de turistes al barri respecte a altres estius o temporades. "El que observo és que aquest any el turisme és una mica més familiar... es veuen grups que venen al futbol o a concerts". Aquest canvi de perfil entre els turistes també és compartit per altres veïnes del barri com a Txell que viu molt a prop d'un hotel i d'un edifici d'habitatges turístics: "Potser ara veig més parelles o famílies amb canalla, gent que s'apropa al camp del Barça, però, així i tot, fa només uns dies em vaig trobar amb una escena que abans només es veia a la Barceloneta o al centre de Barcelona. Vaig veure colles de 'guiris' joves a la plaça Espanyola sense samarreta, bevent, cridant...".

Marina viu des de fa anys al carrer Santiago Apòstol i des de la seva experiència el turisme que acullen els apartaments turístics que hi ha enfront casa seva, continua sent el model de turisme barat i "de festa". Segons el seu testimoni, "cada cap de setmana hi ha soroll, música i festes". Aquesta veïna afirma que durant la pandèmia també va comprovar com aquesta activitat, tot i reduir-se, no desapareixia.

Respecte a l'impacte del turisme sobre la vida als barris, aquestes tres veïnes coincideixen en remarcar que "no es veu que facin vida aquí". En paraules de Txell, "venen a l'hotel o a l'apartament en taxi o metro i demanen el menjar via aplicacions de repartiment a domicili, potser només es nota la seva presència als vespres, quan els veus a les terrasses dels bars". Maday coincideix en remarcar que venen "a dormir" a Collblanc i reivindica que, per exemple, a la plaça del mercat de Collblanc es puguin "organitzar activitats culturals o lúdiques per atraure la seva atenció i que també quedi a la ciutat part dels diners que es gastaran a Barcelona".

Preguntades per les possibles molèsties de les turistes cap a les veïnes, destaquen les queixes pel soroll i les festes, però la sobrecàrrega als mitjans de transport també és una constant. "Amb les maletes al metro sempre hi ha més embolic a les entrades i sortides", explica Txell qui també afirma que per ella, la principal diferencia respecte fa anys és que "com que ara hi ha molts més apartaments turístics la gent que ve a dormir a l'Hospitalet es troba més repartida per tota la ciutat".

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat