12 Barris

1 de maig a l’Hospitalet: pluja, cercavila, parlaments i actuació musical sorpresa a la Torrassa

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Des de les 9 de matí, els telèfons dels organitzadors d’aquest 1 de maig a l’Hospitalet de Llobregat, al Parc de la Torrassa, no paraven de sonar. “Plou”. “Què fem?” “Desconvoquem?” Però, ni la pluja ni les restriccions arran la pandèmia podien esborrar una jornada reivindicativa diferent d’altres convocatòries del primer de maig a l’Hospitalet. I és que aquesta vegada, han estat diversos col·lectius, moviments o organitzacions els que, per primer cop als últims anys a l’Hospitalet feien una convocatòria plural, amb el paraigües sindical de la CNT i la crida de la plataforma Altre l’Hospitalet és possible.

Cercavila reivindicatiu amb motiu del primer de maig de 2021 a l’Hospitalet de Llobregat

El mig centenar de persones que es van trobar al Parc de la Torrassa a les 10 del matí, va realitzar sota els xàfecs un recorregut en manifestació fins a l’edifici de Cosme Toda, on la lectura del manifest, a càrrec del Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet, posava de relleu la vinculació entre les condicions de treball i les condicions de vida, amb l’especulació urbanística i les mancances en l’accés a l’habitatge i de l’espai públic de l’Hospitalet com a context.

La resta de parlaments es van portar a terme de nou al parc de La Torrassa. Un lloc escollit per la seva relació amb la història anarquista de la ciutat i per la seva representativitat sociodemogràfica de les classes treballadores i populars del municipi. Allà hi van intervenir portaveus del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, de la Plataforma Stop Massificació Cosme Toda; de MUET, Mujeres Unides entre Tierras; CGT Sanitat Baix Llobregat i CNT l’Hospitalet de Llobregat.

Entre els missatges d’aquesta jornada, va destacar el recordatori de Manel Domínguez, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, de la vaga de lloguers de fa 90 anys, quan la CNT va ser el sindicat que va donar-hi suport. Un aniversari no exempt de simbolisme en el marc d’aquesta convocatòria.

La pandèmia i les seves conseqüències van ser-hi molt presents a les reflexions dels diferents discursos. Entre aquestes, es va fer especial menció a la salut pública i la gestió de les cures de forma comunitària, en la veu del portaveu de CGT Sanitat Baix Llobregat. Per la seva banda, la portaveu de Stop Massificació l’Hospitalet, va fer una crida a la mobilització veïnal per defensar el patrimoni i l’espai públic.

Una de les veus femenines aquesta jornada, va ser la de la membre de MUET, Mujeres Unides entre Terres, una associació creada per dones migrades per defensar la dignitat del treball de la llar i les cures. Va concloure els parlaments, la CNT el sindicat convocant. El seu representant va apel·lar a la consciència de classe com a punt d’unió i força de les classes treballadores.

Intervenció de la representant de Mujeres Unidas Entre Tierras, MUET
Intervenció del portaveu de CNT l’Hospitalet durant la jornada convocada el 1 de Maig al Parc de la Torrassa de l’Hospitalet

La jornada es va tancar de forma festiva amb l’actuació musical sorpresa de la colla del Llacuna FC on participa el cantant Manu Chao. El corrillo musical es va allargar durant més d’una hora, aprofitant la treva del temps i la sortida del sol.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat