12 Barris

La vida “al límit” i sota puntals de les veïnes i veïns de vuit blocs de Ciutat Comtal

Esperen les conclusions d’un segon informe de la Universitat Politècnica de Catalunya sobre com fer front als dèficits estructurals als seus habitatges.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Sense resposta de l’ajuntament de l’Hospitalet de l’Hospitalet, respecte a alguna solució imminent. Angoixats, i fins i tot amb diferents mirades sobre el futur de les seves finques. Així es troben ara mateix, a 2022, desenes de veïnes i veïns de vuit dels blocs del barri de Ciutat Comtal, 8 anys després que es detectessin les mancances estructurals dels seus blocs que van obligar a apuntalar part dels edificis. Els materials emprats durant la seva construcció a 1957, especialment a les bigues portades des de França, s’han confirmat defectuosos, afectant la seguretat de zones comunes i habitatges d’aquests immobles de protecció oficial.

El passat dilluns 17 de gener, aquesta comunitat veïnal de Ciutat Comtal es va tornar a trobar, com fan regularment, per continuar parlant d’un problema que continua sent tan urgent com car, i, per tant, inassumible econòmicament per a la majoria de veïnes. Es calcula que la despesa mínima necessària per resoldre els problemes de seguretat a cada reforma ascendeix a uns 200.000 euros. El lloguer dels puntals que estan assumint ara és de 600 euros mensuals. El seu crit d’auxili ha tingut ressò, al llarg de l’última setmana, en diferents mitjans de comunicació d’àmbit estatal i local.

Mònica Domínguez, portaveu de les veïnes afectades, assegura que se senten “abandonades per l’ajuntament de l’Hospitalet”, perquè ara mateix, el que els cal és abordar urgentment les deficiències. Domínguez diu que: “no necessitem que hi hagi una segona fase d’estudi, demanem a l’ajuntament arreglar aquests desperfectes al més aviat possible”. I afirma: “estem parlant que en qualsevol moment es podria esfondrar qualsevol finca, com va passar l’abril de 2020 quan va caure el sostre d’una porteria”.

Davant aquesta afirmació, Districte7 ha preguntat al consistori hospitalenc sobre la seva actuació. Fonts oficials afirmen que: “des de l’ajuntament vam donar als veïns possibles solucions perquè les rehabilitacions de les escales fossin econòmicament menys costoses. S’ha parlat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè la rehabilitació de Blocs Comtal estigui inclosa en el programa de més ajuts de rehabilitació estructural de l’àrea metropolitana. I, recentment, hem presentat des de l’ajuntament la situació de Blocs Comtal a un projecte Europeu per aconseguir subvencions per a la rehabilitació dels edificis”.

Igualment, aquesta portaveu municipal explica que: “vam encarregar un primer estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya, que va pagar l’ajuntament, per tenir un diagnòstic real del problema (fet al febrer de 2020). Aquest estudi diu que malgrat no existir risc d’enfonsament de les cases si es mantenen les mesures actuals de seguretat, sí que fa necessari un segon estudi per determinar l’afectació de cada escala. Com a ajuntament ens vam comprometre a encarregar i pagar un segon estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya per determinar la situació real de cada escala i aquest és el que encara no està finalitzat”.

No obstant això, i tot i que des de l’ajuntament asseguren que “entenen la gravetat de la situació” i afirmen que estan treballant per solucionar “el problema d’aquesta comunitat privada”, les veïnes tenen una altra percepció.

La portaveu de l’associació veïnal dels Blocs Ciutat Comtal, Mònica Domínguez, explica que va contactar “per telèfon i per mail a l’ajuntament moltes vegades per saber quan tenien previst fer el segon estudi per valorar les condicions de les finques i oferir subvencions als veïns i veïnes pels costos de les obres” i afegeix: “el problema és que ningú t’agafa el telèfon, envies emails i no contesten”. Aquesta veïna qüestiona “la credibilitat i la falta de responsabilitat” per part de l’ajuntament argumentant que “quan es van instal·lar ascensors en algunes finques, l’ajuntament ja sabia que hi havia un problema en les bigues i se’n van muntar tots els ascensors sense cap problema. No han fet absolutament res. És una desídia molt clara per part de l’ajuntament. M’he reunit diverses vegades amb regidors, ja que això és un problema molt greu, la gent està malvivint. Només hem sentit interès per part d’ERC qui porta el tema al Ple municipal de forma recurrent”, conclou.

Montse, veïna del bloc 7 del carrer d’Eugeni, és unes de les afectades directament a casa seva. Montse ens explica que el juliol 2020 li van apuntalar el seu pis. Té vuit puntals en la seva cuina. Quasi any i mig després, ella, com altres veïns i veïnes de Ciutat Comtal, viuen als seus pisos amb molta por. Cal enginyar-se-les per fer vida normal amb els puntals en les àrees comunes de l’habitatge: saló, cuina, lavabo. “És immoral estar en aquesta situació a l’Hospitalet de Llobregat. Venint aquí ja es veu, sobren paraules. Només ho sofreix el que ho viu.”, declara amb tristesa un altre veí de Ciutat Comtal a Districte 7.

Aquests veïns i veïnes continuen reclamant suport institucional i solidaritat veïnal, donat que fa més de dos anys que “malviuen” apuntalats. “Aquesta mesura hauria d’haver sigut una solució provisional que s’ha allargat massa”, denuncien.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat