12 Barris

El Tribunal Suprem tanca definitivament el cas Pedro Álvarez

Els tribunals donen per prescrit l’assassinat del jove Pedro Álvarez, fa pràcticament trenta anys.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Ràbia. Indignació. Estoïcisme. Seguir lluitant. Des de fa gairebé 30 anys, aquesta és la roda en la que es troba la família Álvarez Peso des que el 15 de desembre de 1992 va ser assassinat el seu fill a l’Avinguda Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat. Ara, el Tribunal Suprem ha tornat a aixecar les pitjors sensacions a Carmen i Juanjo, pares d’en Pedro Álvarez. Ni la justícia ni la policia, faran res mes per investigar el cas. Ara ja ho saben de manera oficial. El cas s’ha declarat prescrit.

La sentència de la Sala Penal del Tribunal Suprem, coneguda el passat 14 de juny de 2022, conclou que el cas de l’assassinat del jove Pedro Álvarez Peso el 15 de desembre de 1992 queda declarat totalment prescrit. La sentència del Tribunal Suprem dictamina que no hi ha lloc a noves accions en el marc de l’aparell judicial per entomar la causa penal contra el principal sospitós del cas, el llavors policia nacional, J. M. S. F. però tampoc cap a qualsevol altra persona, entenent la sala que la data de la total prescripció del cas va ser el 29 de març de 2020 i que “el transcurs del temps ha extingit la responsabilitat penal presumpta de la persona responsable de la luctuosa mort del senyor Álvarez”. 

La mateixa resolució del tribunal Suprem reconeix que la família Álvarez té dret a sentir “lesionat el seu dret  a un procés amb totes les garanties” per les vicissituds viscudes durant la tramitació i que “el Senyor Juan José Álvarez com a víctima té dret a conèixer la veritat, el que resulta incompatible amb decisions de crisis del procés mancades de suficient fonament”. Però, tanmateix, afirma que “la prescripció pel pas del temps que, en aquest cas, no és la conseqüència d’una indolent inactivitat processal, sinó al contrari, per la impossibilitat d’obtenir indicis suficients de criminalitat cap a persones determinades després d’una profusa i detallada investigació judicial”. 

Aquesta sentència és la resposta al recurs de cassació presentat per Benet Salellas, advocat de la família Álvarez, contra la interlocutòria de la Secció 21 de l’Audiència Provincial de Barcelona, i prèviament contra la decisió del Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Hospitalet, que va desestimar reobrir la causa per practicar noves diligències pericials d’investigació policial actualitzades com ara comprovar vestigis d’ADN.

I ara què?

Aquesta decisió judicial ha provocat diverses reaccions dins de la Plataforma Pedro Álvarez i de la família. En primer lloc, en un comunicat públic, han expressat que “la família mai deixarà de tractar d’esbrinar la veritat del que va passar aquella nit de desembre de 1992 quan el seu fill va ser assassinat. Mai s’aturarà fins a arribar a saber qui i per què va assassinar en Pedro Álvarez Peso”. En aquesta línia, la Plataforma ha anunciat que obre una campanya de recerca extrajudicial. El seu objectiu és “fer una crida a la col·laboració veïnal de l’Hospitalet de Llobregat i rodalia per recollir qualsevol informació, sense cap conseqüència penal, que pugui donar la tranquil·litat a la família de saber la veritat sobre la mort del seu fill després de 30 anys de lluita incansable”. El mail de contacte, dins de la campanya que han anomenat #NomésEnsQuedaLaVeritat, és: plataformapedroalvarez@gmail.com. 

Finalment, la família Álvarez Peso denuncia la vulneració dels seus drets i el patiment afegit que les últimes decisions judicials els han ocasionat. La família assegura que aquesta vulneració de drets està reconeguda i confirmada per part de la sentència del Tribunal Suprem. El text legal recull expressament que la Sala Penal del TS “reconeix, sense ambages, el legítim interès que ostenta el recurrent per a que s’aclareixi l’assassinat del seu fill, i, en conseqüència, els responsables siguin justament castigats per l’atroç crim. I empatitza, per descomptat, amb el sentiment de frustració que aquesta decisió, de segur, li pot provocar”. 

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat