12 Barris

Serveis Territorials de la Generalitat deixa a l’estacada l’escola Paco Candel

L’AFA del centre i el departament governamental no es reuniran finalment degut a l’anul·lació per part dels últims de la reunió de dimarts. La comunitat educativa diu prou i incrementa la protesta
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’associació de famílies de l’escola Paco Candel tenia aquest divendres una cita important amb els Serveis Territorials Barcelona comarques del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, de cara a poder debatre en quin punt estaven de la negociació que ha de portar a signar el conveni regulador entre els dos ens competencials (Generalitat i Ajuntament) per a la construcció de la nova escola. Aquesta visita d’avui va ser posposada per raons d’agenda fins al proper dimarts dia 15. No obstant, segons va explicar l’AFA en una piulada, des del departament governamental van decidir anul·lar la visita sense motiu aparent. Districte 7 ha consultat al Departament d’Educació sobre aquesta anul·lació però no han volgut especificar el motiu degut a que són “reunions de caràcter intern”.

Aquesta setmana havien començat una nova acció de protesta amb la penjada d’unes pancartes a l’escola reclamant la creació del nou edifici que permeti poder tirar endavant el nou currículum educatiu després de 12 anys instal·lats en barracons. Aquesta acció és la que podria haver causat que els membres de Serveis Territorials decidissin anul·lar aquesta visita, segons argumenten des de l’AFA. “En un principi, avui havien de venir a l’escola i posteriorment tenir una reunió amb nosaltres. Ens la van posposar pel dimarts, que havia de ser a les seves oficines, però aquesta directament ens l’han anul·lada sense donar-nos cap detall més” ens comenta Cristian Gil, el president de l’AFA.

El passat 26 d’octubre es va viure una primera assemblea amb les famílies afectades de l’escola. Allà és on es van decidir les següents mobilitzacions perquè creien que la situació era ja insostenible. Es va acordar la creació d’un equip de treball potent, amb l’objectiu de comunicar als mitjans de comunicació el moment en el que estava l’escola. “No volem disfressar res, la situació és prou dolenta com per poder mostrar-vos les dades sense que estiguin esbiaixades, és una realitat” ens comenta Cristian Gil.

Recordem que l’objectiu de l’AFA és construir una nova escola, un nou edifici que cobreixi les necessitats reals de l’Escola Nova XXI, el projecte educatiu iniciat pel centre educatiu hospitalenc (juntament amb d’altres centres) de cara a una educació diferent, amb l’adaptació de les competències bàsiques a nous coneixements no curriculars i no implementats fins al moment, com el treball en equip a través de l’educació emocional. Aquest model fou acceptat i adaptat per la Generalitat .

“El que volem és que per primer cop construïm una escola que s’adapti a les necessitats bàsiques d’aquest nou model d’educació. Nosaltres vam poder intervenir en els plecs del concurs amb l’Ajuntament, vam ajudar a encaixar les noves tecnologies, reunint-nos amb el jurat i mirant que s’adaptessin al que ja hi havia, doncs ja tenim l’experiència passada” admet Cristian Gil. L’escola havia convençut al govern municipal que construïssin per primer cop una centre educatiu per ells mateixos a l’Hospitalet, pactant que posteriorment reclamarien els diners de la construcció a la Generalitat.

Una de les pancartes a la porta de l’escola. Foto Instagram AFA Paco Candel

En aquests moments, i segons l’AFA, la negociació està encallada, doncs el conveni regulador no es signa perquè la Generalitat està posant impediments tècnics i vol fer unes modificacions als plànols inicials, a més de creure que la xifra de 8.8 milions d’euros que costaria la nova escola és massa alta, arribant només als 6.7 milions d’euros. “No tenim pavelló i hem d’anar al poliesportiu del Gornal a fer l’esport indoor, cedit de manera gratuïta. Durant la pandèmia vam batre el rècord de contagis a les escoles catalanes, els nostres nens estudien sense espai i des de la Generalitat ens diuen que encara tenim sort de tenir aire condicionat a l’estiu, tot això són engrunes i volem que tothom ho sàpiga” ens comenta Cristian Gil.

Segons fonts properes a l’ajuntament de l’Hospitalet, la Generalitat va proposar la xifra de 6.7 milions d’euros per a la construcció del nou centre, animant al govern municipal a posar la quantitat que faltava per arribar als 8.8 milions d’euros, una situació que no seria possible degut a la manca competencial municipal en aquest aspecte. De moment, i davant d’aquesta situació, l’AFA Paco Candel ha decidit pujar el nivell de les protestes durant les properes setmanes.

“Des de Serveis Territorials ens havien dit que el conveni estava firmat, quan sabem que no és així. Em van dir que l’escola estava millor del que pensàvem, i ens van voler vendre bé els barracons, quan portem anys amb aquesta situació insostenible. No volem cedir en els punts importants del nou edifici, doncs si volem aplicar el model educatiu que necessitem, l’escola ha de ser tal i com l’hem concebuda” ens remata Cristian Gil.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat