Cultura

Qui balla a l’Hospitalet de Llobregat?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Des de dansa urbana o flamenc fins a balls tradicionals, passant per ritmes clàssics. Des de fer Tik Toks al so de pop coreà al Parc de Torrassa, fins a ensenyar muiñeires a la Casa Gallega a Santa Eulàlia o balls tradicionals bolivians al Parc de les Planes. Molta gent practica la dansa a l’Hospitalet. Sigui dins d’escoles o acadèmies o sigui de forma informal, el ritme i la música està present als barris de l’Hospitalet. Per descobrir més sobre aquesta pràctica cultural, hem elaborat un mapa interactiu amb algunes de les propostes de formació en ball:

Hem conversat amb algunes iniciatives a l’Hospitalet que tenen en comú la voluntat de transmetre la passió per la dansa al seu alumnat. Totes tres són ben diferents entre elles, no obstant això, els darrers anys estan enfortint-se i deixant un llegat a Hospitalet.

Escola de Dansa i Acrobàcia Piràmide

L’Escola de Dansa i Acrobàcia Piràmide és un centre que combina la gimnàstica i el ball. Fa 38 anys que es va crear l’escola. És una empresa familiar que ha passat de generació a generació.

Principalment, imparteixen classes de dansa acrobàtica- és la seva especialització- però també fan classes de dansa urbana i contemporània per qualsevol persona que li agradi ballar. L’edat mínima per apuntar-se és de quatre anys. Tenen una mitjana d’edat d’alumnes d’entre els 4 i 18 anys. Hi ha dos tipus de classes: nivell escolar i de competició.

Anualment fan espectacles amb tot l’alumnat de l’escola on els pares poden veure tota l’evolució dels alumnes durant el curs. És amb l’alumnat de competició, que a més a més, realitzen campionats, tant a Catalunya com a nivell nacional i internacional amb excel·lents classificacions any darrere any. Al juliol 2021, durant el campionat d’Espanya de Fit Kid van quedar primers a i es van classificar directament per la propera competició que tindrà lloc en La Nucia (Alacant) els dies 18 i 19 de juny 2022. Estan federats a la Federació espanyola de ball esportiu i la seva especialitat està secundada per la federació i el comitè olímpic espanyol.

Recentment, la companyia d’adults d’entre 13 i 26 anys ha estat en els semifinals del programa de televisió de Got Talent, una gran oportunitat per a mostrar el seu treball i talent dels alumnes.

Perú Ritmos y Costumbres

Perú Ritmos y Costumbres és una companyia folklòrica internacional de dansa tradicional del Perú, va ser fundada el 10 d’abril del 2005 per Walter Sánchez i Gisella Ramírez a Barcelona. L’any 2009 van traslladar-se a l’Hospitalet de Llobregat, per poder assajar en espais més amples, a les sales de la Parròquia Immaculada Concepció. 

La missió d’aquesta associació és de difondre el folklore nacional del Perú com són La Marinera, danses afro-peruanes (jolgorio, chinchiví, festejo), danses de la Sierra (tondero, el Huaylarsh, valicha, negrillos). Actualment, estan formant aproximadament 50 alumnes. Tenen dues companyies de ball que participen en festivals de dansa folklòrica: adults i junior. Per a molt de l’alumnat, aquesta escola s’ha convertit en una família, ja que molt d’ells han crescut aquí, alguns van començar a ballar des dels tres anys. La Linda, alumna del centre, ens explica que “vens amb ganes de continuar venint aquí, t’ensenyen disciplina i tècnica i et corregeixen quan és necessari”. 

És una escola que ha respost a les necessitats dels veïns de l’Hospitalet de Llobregat provinents del Perú, per conservar la seva tradició i mostrant-la en esdeveniments públics, principalment en el barri de Bellvitge, Can Serra i La Florida. A més, cada any, la companyia Perú Ritmos y Costumbres participa en festivals importants de Catalunya com ara el  ÉSDANSA, JIF d’AdifolkForo de las Culturas Populares y Tradicionales de L’Hospitalet.  Recentment, en l’any 2021, els directors de la companyia de ball, van crear Ramírez Events, una entitat per organitzar esdeveniments amb l’objectiu de difondre la cultura dels pobles a través de la música i la dansa. 

Video: Aïna Centeno Lemaire

Centre de Dansa de Catalunya

El Centre de Dansa de Catalunya (CDC) és un dels centres de formació professionals de ballet clàssic referents a Catalunya. Es va inaugurar en l’any 2010 com escola de dansa, “el nostre objectiu en finalitzar les nostres carreres professionals com a primers ballarins o primeres ballarines de ballet clàssic. La proposta era obrir una escola on poder transmetre tot el nostre saber a futurs ballarins”, ens explica Roser i Joan, directors del centre i antics primers ballarins internacionals.

El centre imparteix dos tipus de classes: cursos normals i formacions. Els primers cursos són d’iniciació i admeten alumnes a partir dels tres anys. Estan adreçats a principiants, per a adquirir una base de dansa clàssica, per a qui vulgui fer-ho a manera extraescolar o invertir pocs dies a la setmana. Però, a la classe de “formació” només admeten alumnes que vulguin formar-se diàriament un mínim d’hores, “ja que és l’única manera d’aconseguir el nivell requerit per a aconseguir resultats seriosos”, afirmen els responsables del centre.

Tot l’alumnat de l’escola, sigui del curs de formació o no, actua a l’espectacle de fi de curs. Precisament, els espectacles públics són una part molt important del seu curs de formació, una mena de pràctiques imprescindibles per a preparar a un artista. El Centre de Dansa de Catalunya ha participat i col·laborat amb molts teatres arreu el territori. 

Trencanous 2021

Dámaris es mostra orgullosa quan recorda que: “avui dia, teatres com la Scala de Milà, Òpera de Bucarest, Ballet Nacional de Portugal o el teatre Capitole de Tolosa, entre altres, tenen en les seves companyies a alumnes sortides del nostre centre en l’Hospitalet. És la nostra especialitat i estem molt orgullosos del resultat aconseguit.”. Des de l’Escola destaquen el treball i talent d’un dels seus alumnes, Saïd Ramos Ponce actualment és ballarí en el Teatre Alla Scala, a més va ser el guanyador del programa de televisió “Prodigios” de “Radio Televisión Española” el 2019 i finalista dels Prix de Lausanne Finalist 2021

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat