12 Barris

Ajuntament i Generalitat reformularan el PDU Gran Via per “demostrar que és un projecte de país”

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’alcaldessa, Núria Marín, i el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han expressat aquest matí la voluntat de seguir amb el PDU Gran Via després que els tribunals l’hagin refusat per partida doble, i han anunciat que començaran a treballar “immediatament” en la tramitació d’un nou PDU.

La Generalitat, l’Ajuntament i el Consorci també han anunciat presentaran un recurs de cassació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i en modificaran la formulació perquè es demostri l’interès del projecte més enllà de l’Hospitalet. Aquest era un dels punts que els jutges argumentaven en la sentència per invalidar el pla urbanístic.

Calvet i Marín han deixat clar que consideren el PDU Gran Via i el clúster biomèdic que estava previst edificar, “un projecte que va més enllà de l’àmbit municipal i metropolità. Es tracta d’un projecte de país, de Catalunya”.

Segons els membres del govern municipal i autonòmic, aquest posicionament no hauria quedat ben recollit al projecte aprovat per la Generalitat. Un fet que l’alcaldessa ha explicat vindria donat per “un excés de confiança que ha portat a no fer del tot bé els deures”.

Un projecte que formularan de nou en el recurs de cassació perquè en quedi justificat “l’interès de país”. “Estem parlant del clúster biomèdic més important del Sud d’Europa”, ha dit Marín, un fet que ha qualificat de suficient per certificar l’interès supramunicipal del pla director urbanístic.

Zones verdes al PDU

En relació a les zones verdes impugnades pel TSJC, situades en rotondes i altres zones inaccessibles, l’alcaldessa socialista ha afirmat que només representen el 5% del total de zones verdes del projecte, que “compta amb 10 vegades més de les mínimes estipulades per llei”.

Marín, però, s’ha mostrat oberta a canviar els punts que siguin necessaris per a aprovar el pla director urbanístic i no ha tancat la porta a presentar-ho a altres institucions en cas que els tribunals no permetin a la Generalitat tirar endavant el projecte.

“El que volem és que s’aprovi el projecte”, ha declarat l’alcaldessa, i s’ha lamentat perquè amb aquest recurs s’alenteix, com a mínim “un any la seva posada en marxa”. Malgrat ha reconegut que no compta amb el consens polític i social, Marín ha dit que el seu govern es declara “fan de la participació” i s’esforçarà per generar més consens al respecte.

Damià Calvet i Núria Marín aquest matí al Consorci per a la reforma de la Gran Via l’Hospitalet

Part de la recuperació econòmica

Tant el conseller com l’alcaldessa han subratllat la força que podria tenir la creació del clúster biomèdic en la recuperació econòmica i social de Catalunya en l’actual moment de crisi, derivada de la pandèmia. Un pol empresarial que, segons Marín, podria arribar a crear “20.000 llocs de treball”, un dels punts que la sentència posava en dubte i demanava “justificar de manera detallada”.

Al ser preguntat per les conseqüències d’aquesta sentència en relació als altres plans directors urbanístics planejats als Baix Llobregat, Calvet ha reafirmat que la Generalitat és competent per a aquest tipus d’intervencions i que ho duen a terme en consens amb els municipis implicats.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat