Memòria de les Llambordes

Neix un nou arxiu de la història quotidiana dels barris de Collblanc i Torrassa

Aquest projecte cultural liderat per la llibreria cooperativa Espai Llavors crearà pòdcast, articles i publicacions amb les aportacions de les veïnes.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El passat dissabte 4 de febrer, la llibreria Llavors i Districte7, com a mitjà col·laborador, van portar a terme la presentació de “La memòria de les Llambordes”, un projecte cultural que vol crear un arxiu etnogràfic i memorístic dels barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet, des de les aportacions, principalment orals, de veïnes i veïnes de la zona.  

Aquesta primera presentació va ser tot un èxit, molts dels assistents que s’hi van acostar, van començar a compartir les seves històries i records. L’ambient de l’acte va estar carregat de nostàlgia i emoció, ja que molts dels assistents eren residents de llarga durada dels barris Collblanc-La Torrassa i tenien una connexió profunda amb el passat d’aquesta zona de l’Hospitalet.

Durant la presentació, Daniel Garrido de la llibreria Llavors, va explicar que el projecte contempla l’enregistrament d’entrevistes. L’objectiu és generar pòdcasts i testimonis sonors amb converses amb persones de diferents edats on explicaran anècdotes de la seva infantesa, fets significatius que havien viscut al llarg dels anys i moments importants de la vida en aquests barris. Les vivències personals es barregen amb les experiències col·lectives, mostrant la riquesa i la diversitat d’aquesta Comunitat i el seu recorregut durant les últimes dècades.

A mesura que algunes històries s’anaven compartint durant la presentació, l’audiència s’endinsava en un viatge en el temps. Sorgien records de festes populars, tradicions antigues, esdeveniments esportius i altres esdeveniments socials que havien marcat la vida dels barris. També es van mencionar personatges icònics que havien viscut o treballat a la zona, deixant una empremta indeleble en la memòria col·lectiva.

Recull etnogràfic

A més de les històries orals que recollirà La Memòria de les Llambordes, el projecte també fa una crida a les veïnes de Collblanc i Torrassa per aportar diversos materials visuals per enriquir la memòria dels barris. Això vol dir: fotografies antigues que mostren paisatges urbans ja desapareguts, retrats de persones estimades o escenes de la vida quotidiana. La cerca vol aconseguir imatges capturen moments històrics, com ara la construcció d’edificis emblemàtics o la transformació dels carrers amb el pas del temps.

Però no només es pot descobrir la història dels barris de Collblanc i Torrassa des de les fotografies, el projecte La Memòria de les Llambordes també recollirà diaris escrits de pròpia mà, cartes de familiars i cançons populars, factures, documents, etc. Tothom que participi se sentirà partícip d’una tasca important: preservar i difondre la rica història d’aquesta Comunitat a la zona Nord de l’Hospitalet de Llobregat.

Els promotors del projecte, juntament amb el mitjà de comunicació Districte 7, treballaran per recopilar tots els materials i donar-los forma. S’estan plantejant diversos suports per difondre aquesta memòria col·lectiva: pòdcast, articles, repositori visual… i, finalment, una publicació editorial o llibre. L’objectiu és que la memòria dels barris Collblanc-La Torrassa, diversa i inclusiva, no caigui en l’oblit i pugui ser apreciada i valorada per les noves generacions de veïnes i veïns a aquests barris, possant el valor els canvis socials i la vida viscuda sobre les llambordes de Collblanc i Torrassa.

Espai Llavors convida, per tant, a totes les veïnes interessades a participar en La Memòria de les Llambordes, a posar-se en contacte via mail (memoriadelesllambordes@gmail.com) o presencialment al carrer Llobregat, 66, seu de la llibreria.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat