12 Barris

Neix el Sindicat d’Habitatge de l’Hospitalet

Es presenta un col·lectiu a la ciutat que, davant l’emergència habitacional, proposa una solució residencial gratuïta, universal i de qualitat
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El passat 17 de desembre es va presentar al parc de Les Planes el Sindicat d’Habitatge de l’Hospitalet, autodefinit com una “organització del Moviment Socialista en la lluita per un habitatge gratuït, universal i de qualitat”. Arriba en un moment d’increment del nombre de desnonaments als barris hospitalencs i en el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb l’ús cada cop més freqüent d’antiavalots, i amb un accés a l’habitatge més complicat a causa de l’augment dels preus, en plena nova bombolla immobiliària.

 

Mentre que l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat considera que hi ha una necessitat urgent d’ampliació i renovació del parc d’habitatges per fer front a les necessitats de la ciutadania, que es tradueix en una nova onada de promocions immobiliàries, des del moviment de defensa del dret a l’habitatge i les organitzacions socials i veïnals més crítiques es considera que no hi ha cap emergència habitacional que pugui justificar la construcció de milers de nous habitatges en una ciutat amb una de les densitats de població més elevades de la Unió Europea. 

El pati de darrere de Barcelona

Segons les activistes del Sindicat d’Habitatge, en la darrera dècada el lloguer mitjà a la ciutat ha pujat un 41,8%, un dels increments més grans de l’àrea metropolitana. Per a aquestes i d’altres veïnes crítiques amb l’actual moment polític i econòmic local, l’Hospitalet fa temps que ha deixat de ser una ciutat de persones treballadores i s’ha convertit en un objectiu de negoci per als inversors, que compren pisos nous per llogar-los a preus inadmissibles per a les hospitalenques. Com a mostra, alguns dels 1.397 pisos projectats a la promoció immobiliària de Can Batllori, davant de l’antiga fàbrica de Cosme Toda reivindicada per part del veïnat de Sant Josep, tenen un preu de venda sense IVA de 239.600 euros, que a efectes reals és de 300.000 euros. Segons Idealista, la plataforma de compravenda i lloguer d’habitatges, el preu mitjà actual del lloguer a la ciutat és de 1.010 euros mensuals. 

Les activistes del Sindicat d’Habitatge assenyalen que a l’Hospitalet l’esmentat increment del preu mitjà del lloguer “està molt relacionat amb el paper de subordinació que ha tingut històricament la ciutat respecte a Barcelona i la necessitat dels capitalistes de continuar expandint-se per seguir generants beneficis”. “Ja des de finals del segle XIX la ciutat ha acollit totes aquelles dinàmiques que no tenien cabuda a Barcelona. En un inici van ser les grans indústries i, posteriorment, població i activitats que la competició capitalista pels usos del sòl feia que Barcelona no es pogués permetre com deixalleries, drapaires, desguassos, etc.”, analitzen amb perspectiva. “Aquesta dinàmica arriba fins avui. La pressió que viu Barcelona és tan gran que expulsa cap a les seves perifèries activitats que abans només podien tenir lloc al centre. Així hem vist com grans cadenes hoteleres i empreses globals s’han instal·lat als nous desenvolupaments urbans fets a mida com la Plaça d’Europa. Això mateix passa amb l’habitatge”, conclouen.

Tot plegat es tradueix en noves promocions immobiliàries a preus inassequibles per a la majoria de la població hospitalenca, que es veu obligada a destinar més de la meitat del sou al pagament del lloguer o la hipoteca. En cas contrari, és desnonada o, en el millor dels casos, es veu obligada a marxar a viure fora de la ciutat, fins i tot més enllà de la regió metropolitana. Com a dades representatives, entre els anys 2013 i 2021 s’han executat a l’Hospitalet més de 5.000 desnonaments i durant les darreres tres dècades la ciutat ha perdut població. Per a les activistes del nou sindicat, les conseqüències “d’aquesta ofensiva contra les condicions de vida dels treballadors” són evidents: “tendència a la concentració de la propietat privada en cada vegada menys mans, degradació general dels habitatges, augment dels lloguers i major quantitat de desnonaments”. 

Eina d’autodefensa socialista

En aquest context i per tractar de fer-hi front, el Sindicat d’Habitatge s’hi suma a les lluites del Sindicat de Llogateres local, l’Assemblea de Defensa de Drets i les diferents PAH (Plataforma d’Afectades per la Hipoteca) operatives a la ciutat. I pretèn esdevenir una nova “eina d’autodefensa socialista dels treballadors en un moment d’ofensiva capitalista general, que es basa en connectar les nostres necessitats immediates, com l’habitatge, amb la lluita per l’emancipació de la classe treballadora”. “Cada desnonament, cada impagament de lloguer, cada persona que es queda al carrer condensa dins de si les principals contradiccions del capitalisme. És per això que donem tanta importància al fet de treballar per la unitat de la classe treballadora, independentment del conflicte en el qual s’organitzi. La creació del Sindicat d’Habitatge de l’Hospitalet es una aportació en aquest sentit”, especifiquen. 

En el cas concret de l’Hospitalet, critiquen que l’Ajuntament liderat pel PSC des de fa cinc mandats només “ofereix més desnonaments, la criminalització de la classe treballadora i, en el millor dels casos, un habitatge de misèria l’accés del qual només és possible mitjançant una burocràcia infinita”. En contrapartida, des d’una filosofia política socialista, demanen l’abolició dels lloguers, les hipoteques i els deutes, la prohibició de tots els desnonaments, la fi de la repressió del moviment en defensa del dret a l’habitatge i de l’especulació immobiliària, així com un habitatge digne assegurat per a totes les persones, que inclou la defensa de l’ocupació d’habitatges buits i l’expropiació de tots els pisos en mans de fons voltor, bancs o empreses. 

“El nostre objectiu no és simplement pal·liar els problemes d’habitatge sinó acabar amb ells. No ens plantegem aturar desnonaments o expropiar vivendes com un objectiu en si mateix sinó l’habitatge gratuït, universal i de qualitat, la qual cosa ens permet assenyalar que una cosa tan bàsica com que tothom tingui una casa és algo irrealitzable sota el capitalisme”, concreten les activistes del Sindicat d’Habitatge, que tenen previst oferir inicialment una assesoria col·lectiva rotativa, cada setmana a un barri diferent, “per donar a conèixer el sindicat, els seus principis polítics i funcionament, i per conèixer i ampliar l’anàlisi de les realitats i conflictes latents a cada zona del municipi, que no són homogènies”. A partir del mes de febrer volen establir l’activitat del Sindicat els dimecres a la tarda.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat