Reportatges

Naus sense ús

Les naus comprades fa un any per l’Ajuntament per cinc milions d’euros continuen tancades
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El 8 de gener de 2021, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat feia pública la compra de dues naus industrials al número 17-19 del carrer Cobalt per cinc milions d’euros a la Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (Sareb). Aleshores, el regidor d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, declarava que acolliran “propostes i disciplines culturals” i que l’objectiu prioritari era començar l’adequació “el més aviat possible”. Segons fonts municipals, un any més tard de la seva adquisició les naus continuen tancades, pendents de reforma i sense cap ús a curt termini. La redacció de Districte 7 ha comprovat in situ que, tret d’una, les portes d’accès a les naus, tant pel carrer Cobalt com per darrera, estan semitapiades amb maons, tal com es pot veure a les imatges. 

Estat actual de les naus adquirides per l’Ajuntament de l’Hospitalet. Foto: Roger Jiménez

Les mateixes fonts, que admeten la necessitat d’una nova i considerable despesa econòmica per tal de rehabilitar i adaptar a la seva nova funció les antigues naus industrials, destinades a acollir activitats recreatives i culturals relacionades amb el Districte Cultural, projecte municipal iniciat l’any 2015 que consisteix en la promoció d’activitats culturals al voltant dels carrers de Cobalt i la Carretera de Mig, asseguren que una de les naus acollirà diverses entitats de Tro, la Coordinadora de les Entitats de Foc de L’Hospitalet -que aplega quinze colles de diables i set colles de bestiari-, relacionades amb la promoció de la cultura popular i tradicional de la ciutat, encara sense cap data prevista. Així mateix, des del Gabinet de Premsa de l’Ajuntament informen que el consistori “està mantenint contactes amb diferents entitats i col·lectius de l’àmbit cultural de l’Hospitalet per tal de definir els usos que tindran aquestes naus”, al temps que corroboren que tenen previst l’ús d’una part de les naus per les Entitats de Foc de la ciutat coordinades per Tro.

Per la seva banda, des de la presidència de Tro, la coordinadora de les colles de diables i altres entitats, es confirma que està prevista la ubicació de les activitats de les entitats en una part de les naus adquirides un any enrere. “Després de més de deu anys reclamant un espai més gran on desenvolupar la nostra activitat, fa un any responsables de l’Ajuntament ens van mostrar les naus i vam pactar la ubicació de Tro en un espai que ocupa part d’una de les esmentades naus, uns dos o tres mil metres quadrats dels més de sis mil disponibles”, comenta el seu coordinador, José “Ceni” Ortega, qui, tot i que confirma que un any més tard no té cap més informació, espera que s’acabi concretant la cessió de l’espai pactat amb l’administració municipal. Ortega afegeix que, quan van anar a veure les naus, li va sobtar veure encara les portes tapiades parcialment amb maons.

Prèviament, i per acollir activitats relacionades amb el Districte Cultural, el consistori municipal ja va adquirir o cedir altres naus que també estan pendents de reforma, com la futura seu de la Casa de la Música o l’espai Village Underground. En aquest sentit, cal recordar que el mes de març de 2018 el consistori va comprar per 700.000 euros un immoble de 1.500 metres quadrats al número 23 del carrer de la Riera dels Frares, destinat al projecte de la Casa de la Música, centre formatiu i integral d’activitats musicals. Tant aquest com la nau del carrer Cobalt que es va cedir l’any 2018 a un promotor privat per instal·lar-hi el Village Underground, espai multifuncional d’intercanvi cultural presentat aleshores com un dels “projectes estrella” del Districte Cultural, segueixen sense cap ús en l’actualitat. 

Patrimoni industrial pendent de reforma

Mentrestant, antigues fàbriques com Can Trinxet, Godó i Trias o Cosme Toda, que l’Ajuntament vol fer servir per a activitats culturals, segueixen pendents d’una rehabilitació completa, denuncien des del col·lectiu veïnal Stop Massificació. Respecte a Can Trinxet, el 2020 es van finalitzar les obres d’adequació d’una de les naus laterals per fer activitats culturals i socials, com la instal·lació temporal de la Fàbrica de les Joguines per a les festes nadalenques, però queda pendent la reforma integral de la resta del complex fabril.

Altrament, l’alcaldessa Núria Marín afirmava l’any 2013 que Cosme Toda seria un dels eixos del Districte Cultural “de manera immediata”. Nou anys més tard, Dina Sancho, veïna del barri de Sant Josep i membre de la plataforma Stop Massificació, alerta que l’antic complex fabril segueix pendent de reforma i desvetlla que encara no ha estat cedit al consistori per la propietat. “Es gasten milions d’euros en la compra de naus sense cap valor arquitectònic i que cal reformar i no inverteixen en el manteniment del patrimoni”, es lamenta Sancho. 

De fet, des del Grup de Patrimoni de l’Hospitalet i de plataformes veïnals com Defensem el Castell de Bellvís es denuncia de manera regular la degradació de diferents elements patrimonials de la ciutat, el darrer, la casa Querol del barri de la Torrassa. En algun cas concret les seves protestes han obtingut resposta per part de l’administració municipal, que recentment ha començat les obres de rehabilitació del castell de Bellvís. Per la seva banda, Francisco Rubio, soci fundador de LaFundició, cooperativa creada l’any 2006 “per generar cultura de forma col·lectiva i arrelada al territori”, es mostra molt crític amb el projecte del Districte Cultural perquè per a ell ha estat sempre “un projecte econòmic, una eina per reactivar el sector immobiliari”, mentre que des de l’administració municipal es desvincula de qualsevol interès especulatiu.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat