12 Barris

Malestar entre les famílies dels centres educatius de l’Hospitalet pels robatoris nocturns

Membres de les AFA demanen que es canviï el sistema d’alarmes i de seguretat de les escoles per dificultar les accions dels lladres de cara al futur
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Els centres educatius de l’Hospitalet han patit una sèrie de robatoris des de l’estiu que han afectat el seu dia a dia. Malgrat que el nombre total és petit en comparació amb la quantitat d’escoles (segons dades oficials s’ha comptabilitzat uns vuit robatoris en uns cinc centres diferents), el fet d’entrar als llocs d’estudi dels infants i causar danys a la infraestructura interna i als materials ha provocat un cert malestar entre les famílies, que demanen solucions de cara a millorar el sistema d’alarmes i de seguretat de les escoles.

Segons ens relaten des de l’AFA del l’Escola Pompeu Fabra, els lladres van entrar fins a dues vegades a l’escola, la segona d’elles directament al despatx de l’associació. Aquest despatx no tenia alarma, i els infractors van agafar material urbà per esbotzar la porta i emportar-se la nevera, una cafetera, un portàtil i unes pilotes de bàsquet inflades. A més a més, també es van endur els trofeus de carnaval dels nens i nenes, que només tenien valor sentimental, no pas econòmic.

Segons han explicat a Districte 7, l’acció tenia un punt de “brutalitat”, doncs van arrencar fulls, trencar arxivadors, moure mobiliari i deixar-ho tot empantanegat. Dies abans, s’havia publicat a les xarxes socials la creació d’un mercat solidari per recaptar fons per a la Marató de TV3, i aquest podria haver estat el motiu. En el primer robatori, a l’escola, es van endur material tecnològic, molt més car.

El pitjor de tot va ser la situació que es van trobar quan van arribar al dia següent. Relaten que tot plegat era escatològic, doncs els lladres havien orinat i defecat dins del local, havent de llençar tot el material a la brossa. A més a més, els infants no sabien que havia passat, només van veure la situació. El que va venir després, l’entramat que comporta una acció així, la intervenció de la policia, el paper de l’asseguradora, o les peticions per la substitució del material robat, només van ser llarg seguici d’accions que van posar pals a les rodes del dia a dia de l’escola.

Altres centres, com el Josep Janés al barri de Sant Josep, també han patit dos robatoris recentment. Aquest és un dels que s’allunya de la principal zona on s’han executat aquestes accions vandàliques, doncs la gran majoria les trobem al barri de Santa Eulàlia. Precisament allà també hi és l’escola Paco Candel, que ha estat víctima d’aquests actes.

Des de l’AFA de l’escola mostren la preocupació general per la situació. Admeten que no els preocupa tant el que es pugui sostraure, com l’estat emocional dels infants que arriben a l’escola i veuen la situació, i també la dels pares i mares, que se senten horroritzades davant el fet en el qual els lladres puguin entrar al lloc on deixen als seus fills i filles i hi confien la seva seguretat.

Aquí, els lladres van tallar el cable que connectava a l’alarma i van esperar el just i necessari per entrar. Quan la Guàrdia Urbana va ser alertada al cap d’una estona, a l’arribar al lloc dels fets no van veure moviment, malgrat que pel que ens expliquen, els autors del robatori encara eren a dins. Posteriorment, fent les comprovacions pertinents, es va veure que el cablejat i el sistema d’alarma no funcionaven com ho haurien de fer, fet que preocupa i molt als membres de l’AFA.

Precisament, aquest és el veritable problema al qual han arribat després d’extreure el màxim de conclusions, tan des de l’escola Pompeu Fabra com des de Paco Candel. El sistema d’alarma de les escoles de primària de l’Hospitalet depenen de l’Ajuntament, però segons ens confirmen des dels mateixos centres mai ha existit un manteniment, possiblement degut a la manca de mitjans. Des de les AFES proposen, des de l’elaboració d’un mapa per esbrinar la situació de tot el sistema de vigilància fins a la instal·lació d’uns detectors que siguin molt més eficaços, mitjançant una empresa que pugui subministrar aquestes alarmes i tenir una ràpida reacció si mai torna haver un robatori.

A més a més, volen més responsabilitat en aquest sentit. Consideren que és inviable que no es tingui cura d’un tema tan important, com és la seguretat dels centres escolars. Davant la manca de la figura d’un vigilant nocturn (car i obsolet), les AFES demanen la substitució de les alarmes antigues i la comunicació de tots els sistemes de totes les escoles en un únic sistema centralitzat, que afavoreixi la ràpida acció dels encarregats.

Han estat molts els objectes sostrets en aquests darrers mesos, des d’aires condicionats, fins a ordinadors i material d’ús tecnològic de l’alumnat. Això se li suma la llarga espera per arreglar els desperfectes i per recuperar tot allò sostret, a través de l’entramat burocràtic un cop es posa la denúncia. Les famílies pateixen per una situació que, si ve certament no és alarmant pel baix nombre de robatoris en comparació amb els centres educatius de la ciutat, sí que posa de manifest la necessitat d’una millora en el sistema de vigilància i seguretat, davant d’un d’obsolet i antic que com s’ha demostrat, no ajuda a aturar els robatoris a les escoles.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat