12 Barris

L’Hospitalet es prepara per una tardor d’obres públiques en un estiu amb pocs canvis

Us expliquem les que estan en marxa a la ciutat de l’Hospitalet, les acabades fa poc i les que vindran properament.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

A menys d’un any de les eleccions municipals, la millora dels barris i districtes de la ciutat a través de les obres públiques dels carrers, places, parcs, edificis o mobiliari urbà va exponencialment en creixement. Durant la tardor d’aquest any hauran de començar un mínim de cinc grans projectes, amb més o menys suport veïnal, per remodelar parts de la ciutat. Bellvitge, Collblanc, Torrassa, Can Serra o el Centre són alguns dels barris que es veuen o es veuran afectats per aquestes obres.

No ha sigut un estiu amb moltes obres públiques en marxa de gran magnitud. La més destacada està sent la remodelació de la Plaça Espanyola. A banda d’això, adequacions en espais públics com el Barradas o l’escola La Casa de la Muntanya han sigut dels pocs moviments durant aquests dos mesos. Ara bé, continuen programades un seguit de grans obres que a priori haurien de començar a la tardor. Les repassarem també conjuntament amb les actuals.

La més important en aquests moments és la que s'està duent a terme a la Plaça Espanyola. És una de les que més polèmica ha creat, doncs com explicàvem en aquest reportatge, una part del veïnat no estava a favor de com s'havia tirat endavant el projecte final. A més a més, durant l'inici es va viure una altra situació incòmoda: la tala d'arbres de la plaça per part de l'empresa que reforma l'espai, sense el permís de l'Ajuntament, segons van explicar des del consistori amb una piulada. En el projecte principal s'havia de respectar la situació de l'arbrat actual. El projecte té un pressupost de 645.673 euros

No obstant, malgrat tot plegat, s'estan tirant endavant les obres que han de consistir en reordenar els espais, ampliar la zona de jocs infantils, plantar-hi nou arbrat i facilitar la mobilitat dels vianants. A més a més, el projecte preveu la renovació de paviments i embornals i l'ampliació de la xarxa de reg, la instal·lació de nou mobiliari urbà, la plantació de noves espècies vegetals i la renovació del paviment de cautxú i a les parets mitgeres que envolten l’espai d'esbarjo infantil, on es crearà un mur vegetal, amb jardineres i plantes enfiladisses que conformaran una àrea de jocs més acollidora. 

També en marxa estan les obres de renovació de l'escola bressol La Casa de la Muntanya, al barri de Sanfeliu. En aquest cas, s’han d'instal·lar nous tendals als patis i filtres solars a les finestres per controlar-hi el nivell d’assolellada. Segons informació del consistori, els treballs consisteixen en la independització dels equips de climatització de cada servei de l’edifici, amb la retirada de la maquinària que dona servei a l’escola bressol i el manteniment de la resta per al centre d’adults. Les obres duraran dos mesos i tenen un cost de 145.181 euros.

L'entrada a l'Auditori Barradas. Font: Viquipèdia

Finalment cal destacar una de les obres, de moment, aturades. La piscina coberta del Complex Esportiu L'Hospitalet Nord va començar la seva remodelació durant el maig de 2021 i a finals d'aquell estiu van aturar les obres, d'aquesta manera fa ja més d'un any que ningú no hi treballa. Força clients del complex han mostrat el descontentament, tot i que sembla ser que en els darrers dos mesos s'està començant a moure quelcom. Segons s'explica, un cop van començar a excavar van veure alguna cosa a la infraestructura que obligava a fer un nou pressupost doncs la reforma era més cara.

Dues de les que estaven en marxa durant el mes de juliol que han finalitzat han sigut la reparació de les façanes de l'Escola Prat de la Manta i la millora de l'auditori Barradas. Aquest darrer va finalitzar fa tres setmanes, després de mesos de feina, amb la substitució i redistribució de les butaques de la sala, la renovació del paviment, l'actualització del sistema d'evacuació i millora de la recepció auditiva i de l'espai per a les persones amb diversitat funcional. En el cas de l'escola de Santa Eulàlia, es va procedir a la reparació de la façana exterior, per evitar la caiguda de les parts més antigues.

Finalment, cal destacar la finalització recent de les obres de millora al passatge entre l'Avinguda del Carrilet i l'Institut Provençana, que havien de durar sis mesos i van començar al febrer.

Properes obres

Una de les més destacades serà la que es durà a terme al carrer de Cobalt. El tram que es veurà afectat serà la zona entre l'Avinguda Fabregada i el carrer Rosalia de Castro. Aquí, de manera oficial, s'hauria d'instal·lar el Districte Cultural. Les actuacions més destacades serien la modificació de la configuració de la via, l'ampliació de les voreres per millorar l'accessibilitat, la renovació de l'enllumenat públic i la major presència d'arbrat, a banda de millorar la xarxa semafòrica que regula les cruïlles del carrer del Cobalt amb l’avinguda de la Fabregada, el carrer de la Riera dels Frares i el carrer de Miquel Romeu. 

També es va aprovar fa poc la reurbanització de la plaça de la Font i el seu entorn per fer més accessible el pas als veïns i veïnes del barri de Can Serra. El projecte inclou un sistema de rampes que salvaran els desnivells, i l’eliminació de les escales d’accés des de Castellbò per una entrada a peu pla, a banda de reforçar l’enllumenat de la plaça. A més, s'instal·larà un ascensor per a 13 persones que eliminarà les escales de l'avinguda de Can Serra amb el carrer de la Carpa. Tindrà una durada de vuit mesos.

A Bellvitge també viuran canvis ben aviat. Estan programades unes obres amb durada de deu mesos a la zona situada entre el carrer del Prat i l'avinguda Mare de Déu de Bellvitge, on s'ha adjudicat un projecte de renovació de les zones de passeig, d'aparcament i l'estructura global, on a priori s'hi vol plantar arbres i jardineres. L'aparcament a l'interior de l'illa s'ha de convertir, teòricament, en una zona enjardinada amb més ombra i vegetació.

El projecte inclou la supressió de barreres arquitectòniques, la renovació de l'enllumenat amb LED i la substitució de gran part del mobiliari urbà (bancs, cadires i papereres). Tenen un pressupost d'1.5 milions d'euros i encara resta saber la data d'inici.

A Collblanc-Torrassa, després de la finalització de la Plaça Espanyola, quedarà pendent la remodelació del carrer Martí i Julià per millorar-ne l'accessibilitat. Segons l'Ajuntament, també "la qualitat ambiental", amb la plantació de noves espècies d'arbres, quelcom que fa temps que es ve reclamant des de l'associació de veïns i veïnes. Aquest carrer, que travessa els dos barris, afectarà el pas en gairebé un quilòmetre de longitud, durant els deu mesos que durin les obres. El pressupost és d'1,19 milions d'euros (cofinançats amb els fons Next Generation) i té com a millores destacades l'eixamplament de la vorera, el paviment de la calçada i la renovació del mobiliari urbà.

Pel que fa al tema de l'arbrat, segons el consistori, diversos veïns i veïns s'havien queixat de la proximitat dels arbres actuals als balcons de les cases. Això provoca un canvi en les espècies d'aquests arbres, que es plantaran amb nous "requeriments medioambientals".

A Santa Eulàlia, durant l'últim ple es va aprovar la creació d'un bosc urbà en un espai de 1000m2 que ocupen les finques situades al carrer General Prim 30-34. Segons l'Ajuntament, aquesta zona formarà part d'una xarxa d'illes urbanes-bosc que tenen la intenció de fer front a les onades de calor, quelcom demandat durant molts estius pels veïns i veïnes i que s'ha incrementat aquest any.

Els Blocs de la Florida, amb la zona on havien d'estar presents els murets separadors dels habitatges

Finalment, cal destacar les obres pendents al barri de la Florida. En aquest article explicàvem les queixes veïnals dels Blocs pel mal estat dels murets que separen els blocs del carrer, una part del mobiliari urbà que s'havia d'arreglar tal i com s'explica dins del Pla Integral, tot i que, consultat per Districte7 en el seu dia, des de l'oficina s'admetien retards. Segons ens expliquen des del barri, es preveu que a l'octubre es puguin seguir les obres d'urbanització dels carrers dels blocs, dels murets i els bancs de pedra.

Queden deu mesos per viure les eleccions municipals i com sol passar en aquest període, l'ajuntament posa fil a l'agulla per mirar d'acabar de millorar zones pendents durant els darrers anys, o demandes veïnals que, d'altra banda, encara reclamen en els seus barris.


 

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat