12 Barris

L’Hospitalet es prepara per a possibles futures sequeres

Si l’Agència catalana de l’Aigua declarés l’estat de sequera, el consistori prendria mesures que afectaria a fonts ornamentals, piscines i reg de jardins o neteja general
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La Junta de Govern Local ha aprovat un pla d’emergència en cas que l’Agència catalana de l’Aigua declarés l’estat de sequera. Així ho recull l’últim extracte d’acords aprovats, després de la reunió del passat dimecres. Segons expliquen des de l’ajuntament, “la iniciativa s’emmarca dins les polítiques locals adreçades a la gestió responsable, eficient i sostenible dels recursos hídrics per fer front a l’emergència climàtica”. Aquest pla afectaria al reg de jardins, a les piscines, a les fonts ornamentals i a la neteja viària, no així a les fonts potables, un centenar i escaig tal i com explicàvem en aquest reportatge.

Entre les actuacions que s’inclouen destaquen l’ampliació de la detecció de fuites, el seguiment del consum dels grans consumidors, la regulació de l’ús de l’aigua potable per a usos esportius i lúdics, la intensificació de controls i un protocol de comunicació a la població. A més a més, el pla estableix la creació del Comitè Tècnic Municipal de Sequera, l’òrgan local per a gestionar l’estat de sequera per part de l’Ajuntament, que el formarien tècnics de Medi Ambient, Salut Pública i Protecció Civil.

Una de les primeres accions que es produiria a nivell general en cas d’emergència seria la reducció de pressió, que consisteix en mantenir l’abastament amb una pressió inferior a l’habitual però suficient per que els clients no es vegin perjudicats. Segons el que demanda l’agència catalana de l’aigua, els volums lliurats per a l’abastament de població han de ser d’una dotació màxima equivalent de 200 litres per habitant i dia, incloent les fraccions servides des dels recursos propis municipals.

L’ajuntament també ha preparat un pla de difusió de les accions de prevenció i atenció associades a la possible emergència per sequera. Segons l’escenari s’aniran introduint unes mesures o altres i el Comitè Tècnic municipal serà qui sigui la font oficial de referència d’informació, amb una estratègia enfocada a l’acció i a la sensibilització de la població.

Els consells que es donen, tant des de l’Agència catalana de l’aigua com des de l’ajuntament, van des de tancar les aixetes quan no s’utilitzen, fins incorporar reductors de cabal a les mateixes aixetes, dutxar-se enlloc de banyar-se o reparar les cisternes que perdin aigua.

La decisió més polèmica seria en l’apartat sobre la neteja de carrers amb vehicles, doncs en un estat d’emergència es reduiria l’ús de l’aigua destinada a mantenir nets els llocs públics del municipi. Una mesura que ha provocat crítiques a la xarxa social twitter per part de veïns i veïnes de la ciutat, amb diverses queixes d’inacció en alguns barris pel que fa a la neteja.

Segons dades municipals, A l’Hospitalet, els darrers tres anys s’ha consumit una mitjana anual d’11,9 milions de metres cúbics d’aigua, la majoria, el 76,9 %, d’ús domèstic, rebent principalment l’aigua tractada directament de la planta de Sant Joan Despí provinent del riu Llobregat o de l’aqüífer del Delta de Llobregat.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat