12 Barris

La nova Federació LGTBIQ+ de l’Hospitalet neix per seguir lluitant en favor del col·lectiu

Parlem amb Albert Castro, el seu president, dies després de seva creació i la inauguració de la seu, al barri de Collblanc.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

“No s’ha guanyat tant terreny com es pensa” admet, taxatiu, Albert Castro. El nou president de la Federació LGTBIQ+ de l’Hospitalet atén a Districte 7 per explicar les motivacions i objectius d’aquest nou organisme, presentat a principis de febrer. “A l’Hospitalet fa uns quants anys lluitaven per donar visibilitat i per la normalització del col·lectiu, però entre la pandèmia i els mesos d’incertesa vam patir un buit. Era necessari aturar-se per tornar a crear il·lusió i ganes de lluita” comenta Castro.

La nova Federació LGTBI+ de l’Hospitalet de Llobregat, anomenada L’H Id-entitat, tindrà la seva seu al carrer Onze de Setembre, al barri de Collblanc. Aquest racó també serà el lloc de treball de les entitats que la integren: Gl’H tbiq+ (entitat des del 1999) i Ac Bigayles (entitat des del 2007). Les dues entitats de la ciutat han tingut un recorregut diferent. Mentre que Gl’H s’ha dedicat a temes socials, lluitant pels drets de les ciutadanes de l’Hospitalet, Ac Bigayles s’ha dedicat a lluitar contra la Lgtbiqfòbia des d’un punt de vista sociocultural.

Segons van explicar en un comunicat, l’any 2022 es va reunir la nova directiva de les entitats, i es va decidir la creació de la federació l’H Id-entitat, on serien benvingudes altres entitats LGTBIQ de la ciutat, amb l’objectiu de fer un municipi més lliure de Lgtbiqfòbia, però també pensant en altres col·lectius o persones que no pertanyen a cap col·lectiu però que se senten desplaçades, com ara persones cishetero, amb un cos no normatiu. 

“Fa més de vint anys que aquestes associacions lluiten per donar visibilitat al nostre col·lectiu, enfocades a tasques socials, suport a les persones desfavorides o perseguides, difusió de la nostra cultura, i ara era el moment de tornar a crear una lluita col·lectiva. Durant els darrers mesos de l’any 2022 vam començar a donar-li forma i finalment es va crear aquesta federació d’entitats, amb suport de diverses personalitats i de diferents àmbits, perquè sabem que això no s’aixeca sol” ens comenta Albert Castro.

La Federació es congratula de la creació d’un “espai segur” on col·laborant amb altres entitats, es fa una benvinguda, no solament als nous socis i sòcies, sinó a persones LGTBIQ+ refugiades, o amb asil polític, que per qüestió d’orientació sexual han hagut d’anar-se’n de les seves ciutats o països i que, quan arriben aquí, no saben com comportar-se perquè algunes arriben amb “la por al cos”. 

“Quan neix una federació d’aquestes característiques, és que alguna cosa està fallant. Volem omplir la ciutat d’activitats, dotar a la gent d’eines per poder seguir reivindicant els seus drets. Treballarem amb escoles per poder donar visibilitat des de la base, i també volem estar a les festes majors de la ciutat, ajudar amb la difusió des de dins” ens comenta Castro.

L’acte va servir per fer la presentació oficial en família dels membres i de la seu, però també es van presentar activitats i assessories que es faran des de la federació, individuals i personalitzades, així com les persones que faran un servei gratuït d’assessorament laboral i social envers la Lgtbiqfòbia, els espais d’assessoria psicològica personalitzada i també de “coaching” emocional. A més a més, les diferents xerrades socials, amb casos personals de pares i mares que tenen fills o filles transsexuals i amb la participació de Mossos d’Esquadra que explicaran què fer davant d’un cas de Lgtbiqfòbia i violència de gènere.

“No et puc desvetllar tot el que tenim preparat, però, a banda del punt àlgid, que serà el 28 de juny, prepararem activitats durant el mes de març, on tenim una xerrada amb una professional que acompanya a dones víctimes de violència masclista. A més a més, el mes d’abril estarà dedicat a les famílies homoparentals. A mitjans de mes tindrem a l’associació la primera parella espanyola que va aconseguir una adopció internacional. Finalment, també tindrem obert l’espai com a plataforma per a poetes i poetesses, escriptors i escriptores que siguin de l’àmbit LGTBIQ+” ens comenta Castro.

A banda de les noves activitats, des de la nova federació es vol recordar que totes les accions que es feien des de les entitats seguiran existint, destacant el grup de teatre d’artistes novells, els festivals de curtmetratges i documentals, els tallers de cuina i cocteleria i els diversos concursos de temàtica LGTBIQ+.

Castro va voler deixar clar que tota associació és benvinguda a la nova federació, que són un espai obert i participatiu, deixant la porta oberta a aquelles entitats que de moment no hi participen.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat