12 Barris

Comencen les obres de demolició de la fàbrica SAS amb part del veïnat reclamant participar en un procés participatiu i la cura del patrimoni

L’antiga nau desapareixerà i en el seu lloc, segons ha informat l’Ajuntament està prevista la ubicació d’un parc amb zona infantil i espai d’esbarjo per a gossos.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Ja han començat les obres de demolició de l’antiga fàbrica SAS, a la ronda de la Torrassa, dedicada a la fabricació de mosaic hidràulic, fundada l’any 1900 a Vilanova i la Geltrú i traslladada durant el 1945 a l’Hospitalet i que va tenir activitat fins al 1958. Després, i fins fa 20 anys, es va usar com a magatzem, deixant-la sense ús les darreres dècades . Amb tot, i tenint en compte que feia anys que des del veïnat es demanava una solució, les plataformes reivindicatives de Collblanc-Torrassa tornen a veure un seguit de decisions polèmiques per part de l’ajuntament.

Des de Defensem el Castell de Bellvís s’han reunit aquest matí davant de les obres de l’antiga fàbrica, que ocupa un solar d’un miler de metres quadrats, per denunciar, d’una banda, “la poca seguretat en les obres” de cara a les veïnes i veïns que han de creuar el carrer per anar al pont de la Torrassa. “Les màquines excavadores han d’anar amunt i avall” expliquen aquest grup de veïns del barri que alerten que “sense les mesures pertinents de seguretat, això podria comportar riscos a les persones que passen per allà”.

A més a més, la plataforma admet que no han rebut cap tipus de petició ni els han cridat per un hipotètic procés participatiu. De fet, tal i com ells admeten, no són els únics. “Hauria de ser un procés participatiu, no sabem què es farà, tot i que l’ajuntament ha explicat que posarà un parc infantil, però no han especificat els terminis, tampoc ens han dit com es farà ni ens han demanat opinió sobre el que és més necessari” ens explica Ramon Carbó, del col·lectiu veïnal Defensem el Castell de Bellvís.

Segons ha informat l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, l’antic espai de la fàbrica SAS l’ocuparà un parc amb paviment de sauló, bancs i arbrat, una àrea de gossos amb jocs d’esbarjo per a les mascotes i una zona d’elements de barres per fer exercici físic. També es parla de posar un mirador amb vistes a Santa Eulàlia. “Com que no sabem el que volen fer, no podem opinar. Quan s’adrecin a nosaltres, en parlem. Ha de ser un procés ampli participatiu, no només d’uns quants, que és el que solen fer des de l’ajuntament per excusar-se d’haver “consultat al barri””, ens explica Ramon Carbó.

Els membres de diferents plataformes aquest matí davant de les obres de demolició

El segon punt important que volen posar sobre la taula tant des de Defensem el Castell de Bellvís com des d’Un altre Hospitalet és possible és la protecció de la històrica sitja ibèrica que resideix a sota de l’antiga fàbrica. Ambdues plataformes consideren que abans de fer les obres “haurien d’haver fet un estudi arqueològic en condicions”, tot i que l’ajuntament ha admès que a posteriori faran revisió de la situació d’aquest monument que està datat entre el segle V aC i el V dc. La sitja era un antic dipòsit que es va excavar l’any 1934 en un marge al costat de la via del tren. Aquesta troballa ha fet pensar sovint en la possibilitat de la existència d’un assentament en aquella mateixa zona, com així expliquen experts en patrimoni de la ciutat. Tal i com s’indica a la pàgina web de patrimoni cultural de la Generalitat, l’estat en el que es troba la sitja és “dolent”.

“A sota de les obres hi ha una sitja ibèrica, que es va tapar malament en el seu dia, aquesta maquinària potent podria fer malbé el patrimoni de l’hospitalet. Estem lluitant perquè es tingui més en compte. De fet, en un radi petit, trobem una part de la cornisa de la torrassa, que engloba el transformador, la sitja i el castell de bellvís, i creiem que tot plegat hauria de formar part d’un complex perquè la gent de L’Hospitalet també gaudeixi d’aquest lloc, doncs és patrimoni de la ciutadania”, ens explica en Ramon Carbó.

La nau portava molts anys en molt mal estat i feia temps que el veïnat reivindicava que la situació canviés. L’ajuntament parla en el seu comunicat del manteniment d’un tancament perimetral fins que no s’habiliti el solar, que envoltarà tot l’espai per regular-ne els usos i permetre el seu tancament a la nit. No obstant, i pel que hem pogut copsar aquest matí, diverses persones que creuaven en aquell moment es queixaven de la poca seguretat que hi havia mentre les màquines entraven i sortien.

Recordem que el terreny que ocupava fins ara la nau té forma d’L, amb una entrada des de la ronda de la via i una des de la ronda de la Torrassa. En aquella zona, i segons les quatre fotos publicades per l’ajuntament de L’Hospitalet al perfil de Twitter, s’haurien d’ubicar les diferents estacions del parc infantil.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat