12 Barris

Grups ecologistes reclamen al Barça “responsabilitat amb l’entorn a l’Hospitalet”

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Grups ecologistes reclamen al Barça “responsabilitat amb l’entorn a l’Hospitalet i el Baix Llobregat” . La plataforma ecologista defensa un model urbanístic i territorial que prioritzi la qualitat de vida i la conservació́ de la natura i el paisatge. El col·lectiu que agrupa més de 50 entitats demana als candidats que es comprometin a prendre decisions responsables en els projectes urbanístics o immobiliaris que es vulguin impulsar en els terrenys que el club té a la ciutat i la comarca. Reivindiquen que es consensuï̈ abans de portar els projectes a terme amb la ciutadania de les poblacions afectades, a través de processos participatius i valorant els interessos de les persones i la conservació d’espais naturals i zones agrícoles.

El Barça té la propietat d’una quantitat important de sòl al Baix Llobregat i Hospitalet, i l’agrupació de moviments socials, SOS, defensa que el club català no ha tingut sempre un comportament exemplar envers l’entorn. En la carta oberta SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet exposa diferents projectes d’urbanització on apareix el Futbol Club Barcelona i demana que no es tornin a repetir operacions especulatives.

La operació més siginficativa a la ciutat, segons la missiva, és un projecte on el Barça i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, volen construir una “segona plaça Europa” als terrenys que pertanyen al club, a Can Rigalt. L’Associació de Veïns de Pubilla Cases i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet reivindiquen el terreny com a zona verda i de protecció del patrimoni.

Una altra operació que exposa el col·lectiu a la seva carta oberta és el projecte Barça Parc, a Viladecans, on es volia urbanitzar fins a 60 hectàrees d’espais naturals després d’una compravenda que consideren “especulativa”. Finalment les administracions van aturar el projecte on l’alcalde de Viladecans havia signat amb el president del Barça un acord per promoure l’operació. Finalment, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet defensa que La Ciutat Esportiva del Barça, construïda a Sant Joan Despí, va donar pas a la construcció d’un macro-barri de 700 habitatges on abans es trobaven els camps agrícoles de les Begudes.

El passat de Joan Laporta

Aquestes operacions no han sigut les úniques on el Futbol Club Barcelona ha estat relacionat amb un projecte urbanístic a la ciutat. A l’any 2009, Joan Laporta, president del FCB en aquell moment, i actual candidat a la presidència, ja va estar relacionat amb una tèrbola operació urbanística a L’Hospitalet. Una empresa vinculada a Laporta va estar lligada amb la ‘requalificació’ d’una zona verda de la ciutat. El president del Barça va comprar 20 hectàrees de terreny en la zona a través de la companyia Hakerson International. La conservació de patrimoni de la zona que va comprar Laporta a Hospitalet, actualment es troba descuidada.

Paula Valdunciel

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat