12 Barris

Es fa una crida per trobar viquipedistes per l’Hospitalet

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Hospitalet té una cita amb Viquipèdia per fer més gran la informació disponible sobre la ciutat. Es convoca a totes les persones que vulguin esdevenir viquipedistes, enriquir les entrades existents i afegir-ne de noves, al taller de Viquipèdia de Torre Barrina, al parc de la Marquesa. Qui estigui interessat pot enviar un correu a torrebarrina@l-h.cat.

Aquest dimecres, 27 d’octubre, es farà una trobada del grup estable d’unes 6 persones que fa més de dos anys que treballen per a omplir la Viquipèdia de continguts sobre l’Hospitalet. Aquesta és una mena reconeixement a la tasca d’aquest grup, on destaca el treball de l’editor Ricard Recassens. Una reunió per compartir al marc de la Viquipèdia i per posar-se cara entre gent que es conec, no obstant això, pels articles que han escrit.

Igualment, aquesta trobada és un moment on es compartirà el full de ruta del taller de Viquipèdia dels propers mesos, però també des d’on es fa una crida a les veïnes i veïns a formar part d’aquest grup de voluntàries que vol fer més visible l’Hospitalet i les seves múltiples històries a l’univers online.

Jordi Mèlich, dinamitzador d’aquest projecte i de l’equipament municipal Torre Barrina, que recolza la wiki activitat, explica que “l’Hospitalet és una de les ciutats més importants de Catalunya i a la vegada amb menys entrades de temàtica pròpia a la Viquipèdia i internet, en general”.

Per aquest motiu, en un primer moment, es va tractar d’impulsar la creació de grups escolars que participessin de l’edició d’entrades sobre l’Hospitalet o fent wikimaratons. Però les complicacions de coordinació i gestió dins de l’àmbit escolar amb certa continuïtat i voluntarietat per l’alumnat va fer canviar el rumb, i es va crear aquest grup de voluntàries que va engegar fa temps sessions temàtiques per pujar entrades específiques amb la col·laboració veïnal. La pandèmia també les va afectar. Totes les sessions d’edició compartida presencial es van traslladar, igualment, al camp online.

En un primer moment, aquest grup de viquipedistes voluntaris es van centrar a editar contingut relacionat amb la memòria històrica i antifranquista. A continuació, amb el món de l’esport local, ocasió en què es va convidar a tots els clubs esportius de la ciutat a aportar dades, material gràfic, testimoni o documentació i a participar activament de la sessió de pujada de contingut a la xarxa. I aquest, va ser el resultat del seu treball:

Pels propers mesos, aquest grup de treball o taller de Viquipèdia té prevista una nova línia de treball. L’objectiu immediat d’aquest grup de viquipedistes és visibilitzar les dones i aportacions femenines a la vida de la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, des de múltiples vessants: històriques, professionals, d’activisme veïnal, etc.

Per això, esperen comptar amb col·laboració de col·lectius de la ciutat, i buscaran diversa documentació i recerca. Una part d’aquesta es correspon a la recopilació d’informació sobre dones de l’Hospitalet de Carolina Gaona, qui ha dissenyat una app que es presentarà ben aviat i que vol visibilitzar la participació, presència i vida de les dones de l’Hospitalet de Llobregat.

El grup de voluntàries viquipedistes de l’Hospitalet també compta, des de fa més d’un any, amb el reforç del Centre per la Normalització Lingüística de l’Hospitalet (CNL) que ha ofert la seva col·laboració per revisar ortografia i gramàtica catalana a les entrades pujades a la Viquipèdia per aquest grup editor local.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat