Opinió

Defensem el Castell de Bellvís, puntal de la defensa del patrimoni de la Torrassa

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La Torrassa sempre ha estat un dels barris més menystingut de l’Hospitalet. La proximitat a Barcelona, com a zona de conurbació, ha ocasionat que, des de les primeres onades migratòries de principis del segle XX fins l’actualitat, les autoritats municipals l’hagin vist com un barri dormitori susceptible d’especulació, dens, poc cuidat urbanísticament, mancat d’espais verds i sense cap interès per generar xarxes de participació veïnal. La Torrassa  és quelcom més, és un barri obert a la diversitat, amb molta història i amb un llegat patrimonial que, per manca de protecció i difusió, es degrada i es perd.

Al maig del 2008, mentre s’estaven fent els treballs previs a la rehabilitació de l’antiga casa de la Torrassa (Ronda Torrassa 123-9), l’Ajuntament va donar a conèixer que es tractava de l’antiga fortificació medieval coneguda com a Castell de Bellvís, documentat des del segle XII i amb elevat valor històric i simbòlic, atès quepalesa l’origen del barri. Malgrat estar inclòs al PEPPA(Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic) de l’Ajuntament de l’Hospitalet i ser Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat, les obres es van aturar durant més de 12 anys i els vells carreus de “la Torrassa” s’erosionaren entre esquerdes, vegetació, incivisme i desprotecció.

La incertesa pel futur de l’edificació, la desinformació i la degradació continuada van propiciar  que el setembre del 2018 un grup de veïns i veïnes s’agrupessin per fer un manifest reivindicant-ne la salvaguarda. Naixia la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, conscients de la necessitat de destacar la importància de l’immoble i del seu entorn, la Cornisa de la Torrassa, d’elevat valor històrico-arqueològic, amb restes ibèriques, medievals, modernes i contemporànies.

La Cornisa de la Torrassa

A la Cornisa podem trobar alguns elements patrimonials de gran importància per al barri i  tot el municipi. Alguns ja es van perdre, com el Xalet d’en Jordà, engolit per l’especulació dels anys 90; d’altres, com la casa Querol, en no estar inclosa en el Peppa, com gran part dels edificis d’inicis del segle XX que conformen les beceroles del nostre barri, s’està transformant arbitràriament, sense haver seguiment ni documentació per manca de catalogació.

El pont d’en Jordà és una estructura penjant de ferro reblonat que ha permès la comunicació dels vianants entre els barris de la Torrassa i Santa Eulàlia des de poc temps després de l’arribada del metro a aquests barris l’any 1935. Actualment té un manteniment deficitari, rovellat, embrutit i amb cert perill per als vianants.

S’hauria d’assegurar la seva preservació davant les repetides promeses de soterrament de les vies del tren, una autèntica amenaça pel pont, que perdrà la seva funcionalitat. Des de Castell de Bellvís considerem que és un element singular, tant des del punt de vista tecnològic com simbòlic, doncs va propiciar el diàleg entre els dos barris.

Del patrimoni particular als grans espais

L’edifici del Transformador, construït per l’empresa de La Canadenca l’any 1913, és també un altre element històric singular des de diferents vessants. Per a la historia de l’art, un exemple d’arquitectura industrial d’arrels noucentistes; per a la història de la tecnologia, una mostra del sistema d’electrificació d’inicis del segle XX i, per al nostre barri,  rememora les lluites obreres en les quals van implicar-se els nostres avantpassats.

Exclòs inexplicablement del Peppa l’any 2001, a l’estiu del 2016 es van enderrocar els xalets canadencs, edificis d’estil eclèctic adjacents a la nau. Castell de Bellvís va fer una concentració reivindicativa el juny del 2020 i un manifest, al qual s’han adherit més de set-centes persones i seixanta entitats.

Tocant al pont es trobava l’antiga fàbrica SAS, derruïda no fa gaire. Propietat de l’Ajuntament està pendent de remodelació, sense haver tingut en compte ni informat a la població del que s’hi farà. Just dessota del solar, l’any 1934 es van trobar unes sitges iberes que, degut al reforç del talús per part d’Adif,  s’han pràcticament perdut i si s’hi ha trobat alguna resta, no s’ha comunicat oficialment.

Demanda d’espai verd

Amb la realització del camp de futbol de la Torrassa hem perdut zona de parc i jardins d’accés públic, uns 5.000 m2. Part d’aquesta superfície ha passat a una zona privada, la zona que envolta l’edifici del transformador. Necessitem la integració d’espai verd públic d’ús per als veïns, ja que compensaria la pèrdua de superfície de zona verda del parc de la Torrassa.

En un barri amb la densitat de població més alta d’Europa no ens podem permetre que se’ns espoliï ni un pam d’espai verd obert als veïns. L’Hospitalet és el segon municipi amb menys zona verda i espais lliures de Catalunya, 3,9 m2  per habitant, la qual cosa suposa menys de la meitat de la recomanació de mínims de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A això cal afegir la poca sensibilitat de l’Ajuntament envers el patrimoni natural, amb constant tala d’arbrat i el model de parcs de ciment que s’estan implantant en els pocs espais sense edificar del barri.

Des que Defensem el Castell de Bellvís va engegar la lluita s’han anat implicant més veïns i veïnes de Colblanc-Torrassa i cada cop més s’estan creant més complicitats en la defensa patrimonial del Districte i de tot l’Hospitalet. S’han començat les obres de rehabilitació del Castell i sabem que s’excavarà, estudiarà i s’hi farà un centre d’interpretació del Baix Llobregat medieval i un mirador, però amb això no n’hi ha prou.

Durant aquests quatre anys hem vist com la font de la plaça espanyola era víctima de l’incivisme i no s’hi feia res esperant una promesa remodelació, com s’ensorraven antigues vaqueries, naus industrials i s’anaven degradant els antics passadissos que conformaven el nostre barri durant les primeres dècades del segle XX,com les casetes del Passatge Pons que encara que catalogades, s’han desvirtuat.

Castell de Bellvís no s’atura, volem el benestar de tots i, conèixer el passat a través de les pedres, les vivències i els records és un element fonamental de cohesió i lluita contra l’especulació i la gentrificació que tant ens constreny a Collblanc-La Torrassa.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat