Política

Com votar a les eleccions municipals si no tens la nacionalitat espanyola

Expliquem qui té dret a vot a les eleccions municipals i com sol·licitar-lo, pas a pas.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El 28 de maig de 2023 se celebraran les eleccions municipals a tot l’Estat, també a l’Hospitalet de Llobregat. Del resultat d’aquests comicis en dependrà l’elecció de l’alcaldessa o alcalde i el seu equip de govern que, al llarg de 4 anys, decidiran què passa a la ciutat.

Més de 180.000 hospitalencs i hospitalenques estan cridats a les urnes, però podrien ser alguns milers més les qui tenen dret a vot. Per a les persones amb nacionalitat estrangera s’estableixen una sèrie de requisits per exercir aquest dret; a través d’aquest recurs repassem quines nacionalitats poden fer-ho i quins passos s’han de seguir per aconseguir-lo.

Qui pot votar?

Les persones amb nacionalitat espanyola -independentment del seu lloc de naixement- residents a l’Estat, majors d’edat i a qui no s’ha retirat el dret a vot, poden participar dels comicis sempre que constin al cens, que generalment depèn d’estar empadronada.

En canvi, les persones que no tenen la nacionalitat espanyola ho tenen més complicat. Per a moltes és directament impossible. En canvi, sí que poden votar aquelles que tenen la nacionalitat d’un estat membre de la Unió Europea així com d’aquells països que tenen un conveni bilateral amb l’Estat espanyol. En tots dos casos s’han d’inscriure al cens electoral i manifestar la seva intenció de votar.

Ciutadans de països que han signat un acord amb l’Estat espanyol

Les persones amb nacionalitat de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinitat i Tobago i Xile, poden votar a les eleccions municipals si compleixen els següents requisits:

 • Tenir 18 anys o més i no estar desposseït del dret a vot.
 • Estar inscrit al Padró Municipal de l’Hospitalet.
 • Tenir l’autorització de residència a Espanya.
 • Haver residit legalment al territori espanyol un mínim de 5 anys, excepte en els casos de Noruega i Regne Unit, que han d’haver residit 3 anys. Aquest temps s’haurà d’acreditar mitjançant un certificat de residència expedit per una Oficina d’Estrangeria o bé una Comissaria de la Policia Nacional.
 • Sol·licitar la inscripció al Cens Electoral manifestant la voluntat de votar (al final d’aquest article expliquem com fer-ho.

Ciutadans de la Unió Europea

Aquelles persones que tinguin nacionalitat d’algun estat membre de la Unió Europea tenen dret a vot a les eleccions municipals sempre que assegurin aquests requisits:  

 • Ser ciutadà de la Unió Europea.
 • Tenir 18 anys o més.
 • Estar inscrit al Padró Municipal de l’Hospitalet.
 • Si no ho ha fet en anteriors eleccions, sol·licitar la inscripció al Cens Electoral manifestant la voluntat de votar.

Recordem que els estats membres de la Unió Europea, a qui es reconeix el dret a vot són: Alemanya, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, França, Irlanda, Letònia, Luxemburg, Països Baixos, Suècia, Bulgària, Eslovàquia, Estònia, Grècia, Malta, Polònia, República Txeca, Àustria, Xipre, Eslovènia, Finlàndia, Hongria, Itàlia, Lituània, Portugal i Romania.

Com inscriure’s al cens electoral?

Per tal d’inscriure’s al cens electoral, es disposa de tres canals diferents: telemàticament, de manera presencial a les oficines municipals o bé per correu postal.

El període d’inscripció al cens electoral acaba el dia 15 de gener de 2023 per als ciutadans de països amb acord bilateral, i el dia 30 de gener per als provinents de la Unió Europea.

Per internet

En tots dos casos és necessari disposar del sistema ‘Cl@ve’ o un certificat electrònic associat al document d’identitat per tal de dur a terme el procés.

A les oficines municipals

Presencialment es pot fer a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (Carrer Girona, 10) o a les Regidories de Districte (consulta el llistat).

 • Els ciutadans de l’Unió Europea es podran acreditar amb la targeta d’estranger, o bé amb el document d’identitat o passaport del país d’origen.
 • En el cas de la ciutadania provinent de països amb acord, es podran identificar amb la targeta d’identitat d’estranger (TIE).

Per correu postal

Podran demanar la incorporació al cens electoral a través del correu postal aquelles persones que han rebut una comunicació de l’Instiut Nacional d’Estadística. Per fer-ho han de donar resposta a la carta rebuda, sense franqueig, a la Delegació Provincial de l’INE.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat