12 Barris

Cercavila solidària contra el desallotjament del CSO l’Astilla

Aquest dissabte 24 de juliol s’ha convocat a les 18:30 hores una cercavila solidària dins de la campanya #AmblAstillaalCor i contra el desallotjament d’aquest Centre Social Okupat
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquest dissabte 24 de juliol s’ha convocat a les 18:30 hores una cercavila solidària dins de la campanya #AmblAstillaalCor. L’acte, previst a la cantonada de l’Avinguda Vilafranca amb el carrer Canigó, vol evitar el desallotjament i possible enderrocament del CSO L’Astilla, un centre social okupat des de fa 12 anys, ubicat a l’Avinguda Vilafranca, al costat de les vies que divideixen els barris de La Florida – Les Planes i Sant Josep.

El passat mes de març de 2020, el col·lectiu va rebre a la bústia de L’Astilla una carta del jutjat on es notificava l’ordre de desallotjament de l’immoble després de realitzar-se un judici civil. En un comunicat, l’assemblea assegura que “en cap moment van ser notificats d’aquest judici” i que la carta rebuda no especificava la data del desnonament.

Des d’aleshores: una pandèmia, constants restriccions sanitàries i cap notificació judicial més. També, però, han avançat a escassos metres d’aquest edifici les primeres promocions de pisos hereves del PRAIH (Pla de Recuperació d’Àreas Industrials de l’Hospitalet). Un pla que afecta, igualment, a la nau de l’Astilla i a tot el seu entorn proper.

Aquesta requalificació urbanística aprovada l’any 2008 autoritza la possible construcció de fins a 1.397 pisos, en més de trenta nous edificis repartits en dos plans diferents dins d’aquesta zona de Sant Josep. A l’illa de Cosme Toda estan previstos 885 pisos, i l’illa de l’avinguda Vilafranca, 512 pisos, a l’espai comprès entre el pont de Matacavalls fins al pas subterrani que creua a La Florida; i fins a l’avinguda Josep Tarradellas. 

Això suposa fer fora un parell d’empreses en actiu, una antiga nau industrial on sobreviuen més de 50 persones, un altre centre social okupat (El Gato Muerto) i el CSO l’Astilla. I, per la banda de l’avinguda Josep Tarradellas: vegetació, horts i autoconstruccions com a habitatge; a banda d’un pàrquing públic que també es transforma a les nits en dormitori de persones en furgoneta o cotxe.

Infografia realitzada per @SMasificacion i que mostra aquestes noves promocions urbanistiques al barri de Sant Josep

L’Astilla ha estat, durant anys, la llar de concerts, tallers de soldadura, de salsa, de reparació de bicicletes… Un espai que va consolidar una agenda cultural i de resistència durant 12 anys a l’Hospitalet i que ara es pot veure amenaçat de tancament si prospera l’ordre de desallotjament.

La campanya #AmblAstillalcor també convida a traslladar tota mena de missatges de suport a les xarxes socials i a penjar banderoles als balcons per evidenciar l’oposició veïnal a la desaparició d’aquest CSO fruit d’un desenvolupament urbanístic que vol esdevenir en zona residencial, “dins d’un procés de gentrificació” dels barris de l’Hospitalet.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat