Política

Jaume Graells deixa el PSC i renuncia a seguir com a regidor a l’Ajuntament de l’Hospitalet

El denunciant del cas Consell Esportiu envia una carta a Salvador Illa on argumenta els seus motius i denuncia “la vulneració del protocol ètic del partit socialista”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Jaume Graells, el regidor del PSC que va denunciar les pressumptes irregularitats al cas Consell Esportiu de l’Hospitalet, ha presentat aquest matí la seva baixa com a militant del partit socialista de Catalunya. Després que la fiscalia demanés l’arxiu de la causa contra l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, Jaume Graells ha decidit abandonar el PSC on portava dècades de militància i havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat. Amb la seva misiva, també anuncia que ha presentat avui la renúncia a la seva acta com a regidor al consistori hospitalenc.

Graells ha fet arribar una carta a Salvador Illa, primer secretari del PSC a Catalunya, on detalla els motius d’aquesta decisió. Al document es poden llegir afirmacions com que: “l’actitud de la direcció del PSC vulnera greument els protocols de compliment normatiu aprovats en el darrer congrés”, fent al·lusió a la protecció del denunciant de males pràctiques internes entre la militància i càrrecs polítics. El ja ex regidor de l’Hospitalet afegeix que: “cada cop són més les persones implicades amb un PSC corresponsable per acció o per omissió”.

Graells es mostra dolgut a la seva carta de comiat i explica que: “malgrat vaig fer el que s’havia de fer des del primer moment. Malgrat vaig ser lleial a l’alcaldessa a qui, com a meu superior li vaig fer saber totes les irregularitats que havia detectat amb aportació de proves objectives. Malgrat tot, la resposta que vaig obtenir va ser lamentable. Des del primer minut vaig sentir com es traïa la meva confiança. Es va donar credibilitat a la versió dels qui havien comés les irregularitats, se’ls va fer costat mentre a mi se’m condemnava a l’ostracisme”.

La carta també fa un recull de les pressumptes irregularitats que Jaume Graells va explicar a l’alcaldessa Núria Marín a la seva reunió del passat 4 de febrer de 2020 i de les que afirmava tenir proves documentals. Entre aquestes males pràxis denunciades internament per Graells i que ara revela amb tot luxe de detalls, destaquen: actes d’assemblees “falsificades i trameses al Consell Català de l’Esport en el rendiment oficial de comptes que es requereix per poder tramitar la petició de subvencions públiques. Aquestes falses assemblees inclouen uns pressupostos i tancaments d’exercici molt superiors (en algun exercici amb més de 400.000 euros de diferència) als pressupostos i tancaments de les assemblees efectivament celebrades”, segons assegura el ex regidor.

A aquest llistat de neguits sobre la gestió dins de l’ens esportiu que recull l’esmentada carta amb la qual fa pública la seva baixa política i institucional, Graells també parla d’una “comptabilitat de la caixa interna amb centenars de pagaments en efectiu per tota mena de serveis sense declarar en cap cas a hisenda o a la seguretat social” i de “fulls de pagaments i dietes on es constaten presumptament tota mena de males pràctiques: despeses personals totalment injustificades, dobles retribucions, pagaments per serveis sense concretar hores o dedicació, pagaments de multes, bars de copes”.

Jaume Graells durant una entrevista amb Districte7. Foto: Bibian Escudero

Per últim, Graells assegura haver compartit amb Núria Marín, ja al febrer de 2020, les seves sospites sobre la il·legalitat de la indemnització de 47.000 euros per acomiadament a un dels tres implicats i directiu del Consell, en Cris Plaza. Aquesta indemnització va esdevenir en peça separada del cas de pressumpta corrupció, i ha comportat la dimissió, el passat 20 d’abril, de Cristian Alcázar, regidor d’EPHUS, Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, arran la petició d’obertura de judici per part de la fiscalia qui demana més de 4 anys de pressó per a ell com a signant de l’acomiadamaent irregular i per a Cris Plaza, beneficiari d’aquesta indemnització.

A la seva carta de comiat de la vida política a l’Hospitalet, Jaume Graells afirma que tot i trobar-se el cas en fase d’instrucció encara: “hi ha indicis suficients que evidencien l’existència de greus irregularitats que més enllà del que determini la justícia, políticament i èticament resulten inadmissibles. Les evidències són palmàries”.

Des de Districte7 hem consultat al ja exregidor Jaume Graells sobre la possible resposta a aquesta carta per part del que van ser els seus companys de militància política, però sembla que encara no hi hagut cap reacció oficial a la mateixa. Graells conclou que durant tot aquests temps, l’actitud amb la qual s’ha trobat dins del seu partit ha estat de: “massa hermetisme, massa passivitat, massa tancar files, massa silenci tronador, massa repressió per a qui es surt del guió i es decideix a denunciar la corrupció. Aquest no és el camí. La ciutadania de l´Hospitalet es mereix una altra resposta del PSC. La ciutadania de L’Hospitalet es mereix explicacions de tot el que ha passat”.

Després del nomenament el passat Ple municipal de Jose Antonio Alcaide, com a sucesor de Cristian Alcazar, el nom de Concepcion Almecija és el següent en la llista electoral del PSC local, per tant, podria ser el relleu que entra a formar part del consistori de l’Hospitalet de Llobregat com a nova regidora, quan resta només un any per arribar a les següents eleccions municipals.

(Aquí pots consultar la carta sencera de comiat d’en Jaume Graells).

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat