12 Barris

Un cap d’any a l’Hospitalet marcat per la detenció d’agressors masclistes

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

El cap d’any 2021 s’ha saldat, a l’Hospitalet de Llobregat, amb diverses detencions per agressions masclistes. Es tracta d’un increment de les agressions que, segons fonts dels Mossos d’Esquadra, es troben “dins els paràmetres habituals” en els períodes de major convivència com les vacances o els festius.

En concret, segons dades de l’Ajuntament confirmades per la policia catalana, s’han practicat 3 detencions per violència de gènere, una pel trencament de l’ordre d’allunyament i una darrera detenció a un home que escalava l’edifici de la seva exparella amb intenció d’agredir-la.

Tot i que enguany l’atenció policial i social se centrava a les mesures sanitàries i les possibles festes fora de les restriccions horàries i d’aforament arran la pandèmia de la Covid-19, la violència masclista ha estat de nou un motiu de preocupació a la nostra ciutat. Totes les expertes en violència masclista alerten sobre l’increment de les agressions durant aquestes dates de vacances i celebració.

Ruth Santos García, professora del cicle formatiu de grau superior Promoció d’Igualtat de Gènere a l’Institut Can Vilumara de l’Hospitalet assenyala que hi ha factors que poden ser detonants d’aquest augment de les agressions: “es passa més temps compartint espais i moments amb la família/parella. Les possibilitats de discussions augmenten. Potser el consum d’alcohol pot afavorir la violència, tot i que és evident que només és un factor que pot agreujar la intensitat de la mateixa i que és la llavor cisheteropatriarcal i la impunitat de les agressions les que sustenten aquesta violència”. Igualment, aquesta docent explica que a Nadal, “les mancances econòmiques es fan més evidents i per tant pot augmentar la tensió i la frustració, que l’home verteix cap a la dona gràcies al sustent que li dóna l’educació patriarcal i a la mancança d’educació emocional”.

Precisament, en aquesta mateixa linia, el passat dia 20 de desembre, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, acompanyada de la delegada del Govern estatal contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, compareixia en roda de premsa i feia una crida per a extremar l’alerta. “La violència masclista és una altra gran pandèmia silenciosa i vull demanar a les institucions i a la ciutadania que s’impliquin. Al Nadal, com a tota època a la qual augmenta la convivència amb el maltractador, estem davant un augment del risc”, va afirmar la ministra d’Igualtat.

Performance el passat 24N a la manifestació feminista nocturna en record de les dones assassinades pel masclisme

Només durant els 4 dies previs a aquestes declaracions ministerials s’havien registrat els assessinats de 4 dones i d’una bebè de 11 mesos a Girona, Cantàbria i Alacant. Durant aquest període nadalenc, malauradament aquestes xifres de feminicidis íntims han augmentat al conjunt de l’estat, amb l’assassinat el dia de Nadal de Yolanda Martínez, de 25 anys a Elx, Alacant, i amb l’assassinat per violència vicaria d’una nena de 3 anys a Madrid (la violència vicaria és la violència cap als fills o filles amb la intenció de fer patir a la mare). També s’investiga la mort d’una dona de 80 anys amb mobilitat reduïda i que va caure per una empenta del seu marit, també octogenari.

Recordem que qualsevol dona en situació de violència de gènere o qualsevol persona que sigui coneixedora d’aquestes agressions masclistes pot trucar al número gratuït 016 que no deixa rastre a la factura i al qual s’orienta sobre els recursos més propers i els drets d’atenció a les dones que visquin aquesta violència de gènere.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat