12 Barris

Tallers Bellvitge posa en marxa “l’adaptació cognitiva” als equipaments municipals

Presenten les accions realitzades a l’edifici de l’Ajuntament amb pictogrames i altres recomanacions
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Aquest divendres, 3 de desembre, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Centre Ocupacional de Tallers Bellvitge ha presentat la seva primera intervenció al saló de plens de l’Ajuntament de l’Hospitalet. L’objectiu: fer el consistori local més accessible cognitivament. L’entitat que treballa amb persones adultes amb diversitat funcional psíquica i/o malaltia mental continuarà col·laborant amb l’Ajuntament de la ciutat per a replicar aquesta acció a diferents equipaments municipals. 

Aquesta entitat ha engegat un equip de 7 persones validadores, persones amb diversitat cognitiva que han fet un treball d’observació i constatació de les mancances trobades a l’edifici de l’Ajuntament de l’Hospitalet respecte a la seva senyalètica. Concretament, es va escollir l’anàlisi de 5 usos dins de la seu consistorial: l’entrada, la sala de plens, els lavabos, la sortida d’emergència i l’ascensor. Aquest treball de diagnosi va acompanyat d’un seguit de recomanacions i accions de millora des del punt de vista de l’accessibilitat cognitiva a la seu del consistori i a la seva sala de plens.

Però, què és l’accessibilitat cognitiva? Miriam Franco, una de les dones amb diversitat intel·lectual que ha participat com a validadora d’aquesta acció la defineix així: “és fer que les coses siguin més fàcils d’entendre o que sigui més fàcil trobar els llocs, sense haver de demanar ajuda”. Precisament, aquesta ha estat una de les primeres constatacions del grup de voluntàries validadores de Tallers Bellvitge a l’edifici de l’Ajuntament. “No va ser fàcil trobar la sala de plens. No hi havia cap cartell”, explica Miriam, qui afegeix que comptar amb senyals amb dibuixos, fletxes o altres pictogrames els fa sentir més segures i més independents. “Si reconeixem el dibuix podem saber cap a on anar”.

 

Pictograma que representa el saló de plens Foto: Ajuntament de l’Hospitalet

Carmen Camacho, coordinadora del Centre Ocupacional de Tallers Bellvitge explica a Districte7 que: “garantir l’accessibilitat cognitiva és important per a molta gent, no és una qüestió que afecta només per a les persones amb diversitat cognitiva, també és important per a la gent gran, les persones que no dominen l’idioma, que no saben llegir o que tenen problemes d’aprenentatge. Per tant, aquestes intervencions tenen un impacte al conjunt de la ciutat”. 

Carmen Camacho, Miriam Franco i Maria Vilaplana, coordinadora, usuària i tècnica en accessibilitat cognitiva del Centre Ocupacional de Tallers Bellvitge

És per això, que el treball d’intervencions a espais municipals no acabarà amb l’acció al saló de plens de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Tallers Bellvitge i les seves validadores ja estan en marxa per fer aquesta auditoria i intervenció a altres llocs de vida social o cultural de l’Hospitalet, com per exemple l’Auditori Barradas, alguns mercats municipals o d’altres equipaments. 

Fins i tot, des del Centre Ocupacional de Tallers Bellvitge llancen una crida a les entitats i organismes per a revisar també els seus espais i comunicacions, com ara els formularis d’inscripció a activitats, per a fer-los més accessibles cognitivament. “Hem començat per nosaltres, per Tallers Bellvitge, per a millorar internament”. Camacho conclou que senten orgull de fer una ciutat millor: “cal seguir treballant per fer l’Hospitalet més accessible, no només des del punt de vista físic o sensorial, també cognitiu”.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat