12 Barris

Nova mobilització per exigir justícia per a Xavi, mort a l’empresa Cidac

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’impacte i la ràbia per la mort al lloc de treball del jove de 19 anys i resident a l’Hospitalet, Xavi Cayuela, continuen vius. Aquest diumenge, 16 de maig, hi ha una nova concentració convocada a les 11 del matí a la Plaça Catalunya de Cornellà, per exigir justícia i responsabilitat a l’empresa Cidac sobre aquest accident laboral, arran de “la fallida del sistema de seguretat” i les “denúncies prèvies a Inspecció de Treball”, segons fonts properes a les mobilitzacions.

L’entorn d’en Xavi ha anunciat que el cas es troba sota investigació judicial. La seva família i la seva colla d’amics i amigues tenen clar que l’empresa és responsable directe de la mort al lloc de feina d’aquest noi, natural de Tarragona però instal·lat a casa dels seus tiets a l’Hospitalet. Una família prou coneguda perquè havien regentat un bar al barri de La Florida.

El caliu del barri, el jovent i la consciència de classe van ser papables a la concentració que va reunir unes 500 persones el passat dijous per exigir justícia per la mort d’en Xavi Cayuela, que va quedar-se atrapat el passat 30 d’abril dins d’unes bovines de recollir tela asfàltica a l’empresa Cidac, ubicada a la Fontsanta, a Cornellà de Llobregat. La concentració es va reunir davant les portes de l’empresa que actualment no manté la seva activitat arran de la investigació oberta i la inspecció laboral posada en marxa després de l’accident mortal del treballador.

Entre els assistents a aquesta protesta, a banda de molta gent molt jove, als quals la família va agrair especialment la seva implicació, hi havia diverses organitzacions sindicals com la CGT Baix Llobregat, la CNT o la Intersindical, i també membres de la PAH o de Marea Pensionista, entre altres col·lectius i organitzacions.

La família d’en Xavi i el seu entorn vestien samarretes negres amb una frase que també es repetia a les pancartes i als crits: “va por ti bebé” i “justicia para Xavi”. Durant la protesta, va haver-hi moments de dol, de patiment i de ràbia continguda. Va a haver-hi molt de respecte cap a la família, especialment cap a la mare i el cosí d’en Xavi, testimoni de la tragèdia.

El silenci respectuós s’interrompia amb consignes també recollides en diverses pancartes: “accident laboral, assassinat patronal”, “no son muertes son asesinatos”, “morir trabajando es asesinato”. Entre els parlaments, una mirada col·lectiva del que li va passar al Xavi. “No estem aquí només pel Xavi, l’any passat va haver-hi 704 persones que van perdre la vida en un accident laboral”, va explicar un portaveu de la protesta, mentre cridava a la mobilització al carrer perquè “no pot ser que una persona vingui a treballar per mantenir a la seva família i un empresari el mati”.

A Catalunya, el 2020, tot i el context de pandèmia, teletreball i ERTOS, els accidents mortals dins de la jornada laboral es va incrementar en 21,74% respecte a l’any anterior, segons dades del Departament de Treball. Fins a 79 persones van morir al seulloc de treball i 21 més en accidents in itinere. En total, l’any passat va haver-hi a Catalunya, 89.106 accidents de treball amb baixa, dels quals 100 van ser mortals, amb un increment del 9,89% en el cas dels accidents mortals, segons indica l’informe Balanç de Salut Laboral 2020 de CCOO.

La falta de suport i posicionament de les institucions i dels polítics, també ser objecte de les crítiques i la ràbia de la protesta. Retrets espontanis entre els assistents o entre les persones que van parlar des del micròfon. Sota aquest malestar, la concentració es va transformar en manifestació cap a l’Ajuntament de Cornellà apel·lant, des de la capçalera de joves, a la lluita de la classe obrera.

La manifestació va concloure a les portes de l’Ajuntament de Cornellà amb un minut de silenci en record d’en Xavi i amb l’emotiu testimoni de la mare de Víctor, treballador també mort en un accident laboral.

El cas d’en Xavi obre de nou i posa el focus sobre el debat sobre la sinistralitat laboral, l’eficàcia del sistema d’inspecció laboral i les males praxis empresarials. En el cas de l’empresa Cidac, va ser un perfil de Twitter, el de l’oncle d’en Xavi, el que va denunciar diverses irregularitats o negligències que han augmentat la indignació sindical i veïnal per la mort del treballador.

Aquestes no són les úniques ombres sobre l’empresa ubicada a la carretera de Sant Joan Despí, a Cornellà. També des de Twitter, el sindicat CGT Baix Llobregat publicava informació relacionada amb canvis urbanístics municipals i requalificació de terrenys que afectaven a l’empresa Cidac i que, segon denuncia el sindicat, podien ser causa estructural de l’accident mortal d’en Xavi argumentant com a conclusió del fil de piulades que “¿que queremos dar a entender con esto? CIDAC desde 2009 o incluso antes estaba condenada al abandono. En el momento que la familia propietaria dió el pelotazo dejaron de invertir en seguridad y tecnología convirtiendo la empresa en un campo de exterminio de instalaciones ruinosas”.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat