12 Barris

L’Arquebisbat de Barcelona obliga a tancar l’Acadèmia Cultura

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’Acadèmia Cultura, present des de fa 70 anys al barri de La Torrassa de l’Hospitalet, es troba a les portes d’haver de tancar després que l’Arquebisbat de Barcelona, propietari de l’edifici, es negui a renovar el contracte de lloguer.

Fonts de l’Acadèmia Cultura consultades per Districte 7 afirmen que la relació amb la propietat havia estat excel·lent fins que fa un any la gestió va passar de la parròquia de la Mare de Déu dels Desamparats als serveis centrals de l’Arquebisbat de Barcelona. En aquest moment l’escola es va trobar “davant d’un mur” amb qui ha estat impossible negociar, fins arribar a rescindir el contracte de lloguer.

El manteniment dels edificis, segons l’Acadèmia Cultura, sempre s’havia dut a terme conjuntament amb la parròquia, amb qui col·labora habitualment amb recollides d’aliments o en la catequesi dels infants que ho desitgen. Al final de curs passat els problemes de manteniment van agreujar la situació del centre i de la seva relació amb la cúria eclesial. Una intervenció incompleta a càrrec de l’Arquebisbat va portar al personal de l’escola a haver de treure aigua de les aules després d’un episodi de pluges.

En aquest context es van iniciar unes desavinences que semblen irreconciliables. L’Acadèmia Cultura va decidir “retenir el lloguer fins que es duguessin a terme totes les reparacions”. Uns diners que, afirmen, tenen reservats i estan disposats a pagar un cop es resolguin els desperfectes. Al mes d’octubre la direcció de l’escola va rebre un burofax en el qual l’Arquebisbat expressava la voluntat de recuperar l’edifici. Segons fonts eclesials, aquesta comunicació es va fer després d’esgotar les negociacions sense arribar a un acord.

En un comunicat, l’Arquebisbat ha manifestat que la responsabilitat legal del manteniment dels edificis és de l’Acadèmia Cultura, el llogater, i que segons un informe tècnic l’estat de conservació dels edificis “els fan totalment inadequats per a la seva funció i activitat pactada”. L’església també reclama al centre educatiu 51.640,07 euros pel lloguer dels edificis, no abonat des del mes de juliol.

Les famílies de l’Acadèmia Cultura s’han mostrat contràries al seu tancament. Districte 7

L’Acadèmia Cultura ha expressat la seva voluntat de “continuar l’activitat educativa a l’edifici, que va ser construït i deixat en herència a la parròquia per aquest motiu”. Tot i això, si l’Arquebisbat no canvia la seva posició hauran de “comunicar al Departament d’Educació el cessament de l’activitat educativa a l’acabar el curs”. Actualment l’Acadèmia Cultura té 350 alumnes i més de 30 treballadors.

L’Ajuntament de l’Hospitalet es va manifestar el passat dissabte en contra del tancament de l’escola i es va oferir com a mediador entre l’Acadèmia i l’Arquebisbat.

Les famílies de l’escola han iniciat les mobilitzacions en contra del tancament. Cada matí, a les 9 hores, manifestant el seu “dol pel tancament”. També han iniciat una recollida de signatures a Change.org, que ja compta amb més de 2.200 suports, i han obert un grup de Facebook que aglutina la comunitat educativa en suport del centre.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat