Opinió

La Florida es planta

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

A primera hora del matí del dilluns 17 d’abril unes maquines excavadores van arribar als Blocs de La Florida amb la pretensió de desmantellar els jardins i retirar les plantes que la plataforma La Florida es Planta havia col·locat per guarnir els parterres dels Blocs 1, 2, 3 i 4. Des de mitjans de març la nostra plataforma està fent un treball de conscienciació ciutadana al barri per tal de fer enrere el projecte de l’Ajuntament de l’Hospitalet i del seu Pla Integral dels Blocs de suprimir els parterres dels Blocs de La Florida, de pavimentar el terra i de instal·lar unes reixes davant dels baixos dels Blocs.

L’11 d’abril des de la plataforma vam publicar un comunicat amb el suport de nombroses entitats socials i col·lectius de la ciutat. Al manifest posàvem en qüestionament el suposat procés participatiu realitzat per l’Oficina del Pla Integral dels Blocs fa gairebé cinc anys. Creiem que aquest diàleg que es va fer només amb una part del veïnat no va ser el suficientment inclusiu donat que estem parlant de la via pública i que per tant el procés de participació s’hauria d’haver estès al conjunt de veïnes i veïns de la zona.

Des de La Florida es Planta creiem al mateix temps que hem de combatre la crisi climàtica i l’escalfament global del nostre planeta. Les polítiques urbanístiques de més ciment i menys zones verdes no van precisament en aquesta direcció. Recordem que l’Hospitalet és el municipi de més de 50.000 habitants amb menys zones verdes de tot Catalunya amb només 5,57 m2 per habitant. Per posar-ho en context, Sant Cugat del Vallès té 34,13 m2 de zones verdes per habitant. A més, la situació a la zona nord de la nostra ciutat és encara més greu especialment quan arriba l’estiu i les altes temperatures. Un cop més, el nostre veïnat més vulnerable serà qui pagui les conseqüències.

Al mateix Pla de Regeneració dels Blocs de La Florida s’indicava que la rehabilitació i millora de la zona havia d’anar acompanyada d’una corresponsabilització vers l’entorn així com de l’ampliació de les zones verdes i d’esbarjo. Al citat pla de l’Ajuntament també es feia referència al fet que un dels objectius del reforma era la millora mediambiental del barri. Òbviament, aquests compromisos no només no s’estan complint sinó que s’està fent tot el contrari.

La pavimentació dels parterres dels Blocs de La Florida afectarà a la salut i al benestar de les nostres veïnes i veïns. Aquesta actuació podria provocar un efecte ICU (Illa de Calor Urbana), un fenomen que es produeix a àrees urbanes a on el terreny natural i la vegetació es va substituint progressivament per edificis, pavimentacions i altres estructures. Les conseqüències son diverses. La concentració d’edificis redueix el flux de vent atrapant l’aire calent i l’ús de materials d’alta capacitat d’absorció i retenció del calor solar produeix un notable augment de les temperatures que pot arribar a una pujada del 45%. Això unit a la contaminació i al disconfort tèrmic poden ocasionar problemes de salut per la població. Aquest és sens dubte el cas dels Blocs de La Florida. 

Des de La Florida es Planta emplacem a l’Ajuntament a realitzar un procés real de participació. Seguirem reivindicant un barri amb més zones verdes, més respirable, amb més flors i plantes, més sensible amb el medi ambient i amb més refugis climàtics que facin front a les pujades de temperatures de l’estiu. En definitiva, volem una millor qualitat de vida al nostre barri i uns carrers amb més zones verdes i menys ciment. Perquè la nostra salut i el nostre futur està en joc.

Plataforma La Florida es Planta

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat