Cultura

L’hospitalenca Agnes Essonti guanya el Premi Art Jove Creació

L’artista participa de diversos espais creatius i comunitaris de la ciutat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Agnes Essonti Luque, una jove artista hospitalenca, ha estat guardonada amb el Premi Art Jove Creació 2021 pel projecte ‘Chef Mbixi’. El premi, dins la categoria Sala d’Art Jove, té per objectiu facilitar als artistes joves el desenvolupament de projectes de creació en arts visuals, des d’una perspectiva crítica i contemporània, que poden incloure diferents fases del procés creatiu.

Essonti rep aquest premi amb molta il·lusió, especialment perquè valora molt que “persones racialitzades guanyin premis importants”. Aquesta distinció, assegura aquesta jove de 25 anys, pot ser un pas important que li obri noves portes a espais d’art contemporani de Catalunya.

El projecte que l’ha dut a guanyar aquest premi és ‘Chef Mbixi’, una instal·lació molt diversa que combina fotografia, text i llums de neó amb objectes que parlen del que representa el menjar per a ella: “connexió, ancestralitat, nostàlgia, allò que em connecta amb mi mateixa”, defineix. Mbixi és una paraula pròpia de les llengües Bantu Congo -com el Lingala i el Kimbundu-, i significa peix. Un mot que l’artista va incloure al títol de la seva proposta per recollir la “diversitat de llengües” al costat de “Chef”, una figura d’alta cuina que “no s’acostuma a associar amb les persones racialitzades”, denuncia.

L’artista de l’Hospitalet, que durà a terme la seva primera exposició individual a la ciutat el 2022, ha estat escollida -juntament amb les altres 18 guanyadores- d’entre un total de 114 participants. El jurat ha destacat que ha estat una decisió difícil ja que s’han presentat “projectes brillants” i aposten perquè es puguin “generar mecanismes d’aprenentatge mutu” entre les artistes guanyadores.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat