Cultura

Som Santa Eulàlia: “Estan prioritzant el districte cultural a la cultura als barris”

L’anunci del tancament de la biblioteca de Santa Eulàlia ha generat un conflicte veïnal. Parlem amb Cristóbal Jaume Ortega (1973), president de l’Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia (AVV)
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

L’anunci del tancament de la biblioteca de Santa Eulàlia ha generat un conflicte veïnal. Parlem amb Cristóbal Jaume Ortega (1973), president de l’Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia (AVV) des d’inicis d’aquest any, i veí del barri “de tota la vida”. Aquest líder veïnal assenyala que “estan prioritzant el districte cultural a la cultura als barris”. L’entitat s’oposa al tancament de la biblioteca i ha iniciat una recollida de signatures, que ja compta amb més de 1.600 adhesions.

Què en penseu del tancament de la biblioteca Santa Eulàlia?

És un notícia molt dolenta. Ens en vam assabentar a través de la premsa i ens sembla que és una decisió unilateral que no compta amb l’aprovació ni vistiplau dels usuaris, veïns i veïnes i la gent que tenia vincle amb aquesta biblioteca.

Davant aquest fet, l’AVV no podem quedar-nos aturats. Necessitem aquesta biblioteca, que té mig segle d’història, pel que representa pel barri. Ha fet una feina fantàstica de cohesió i identitat, a banda, per descomptat, dels serveis de consulta, de préstec i d’activitats. La biblioteca popular Santa Eulàlia ha facilitat l’accés a la cultura a milers i milers de persones. Creiem que s’ha de preservar el servei.

A més, l’Ajuntament està utilitzant criteris tècnics per no explicar que són criteris polítics. Hem mirat tots els informes i no es justifica enlloc la necessitat de tancar-la.

Quin paper té la biblioteca en la cohesió social del barri?

És un dels referents del barri. És un servei on ens hem trobat gent de moltes generacions. Dinamitza activitats per totes les edats i públics, amb diferents exigències. En certa mesura també recull la cultura de barri, la transforma i la fa seva. Té un paper boníssim a nivell cultural, és un projecte que porta caminant mig segle. No té sentit que ara es tanqui per un criteri tècnic. És un referent cultural: vas a l’escola, a l’institut, al mercat… a la biblioteca sempre hi ha gent entrant i sortint. És molt estimulant saber que hi ha una biblioteca, que està disponible per a tothom que hi vulgui entrar.

L’Ajuntament s’ha compromès a obrir un bibliomercat. Substitueix la biblioteca?

El bibliomercat no és un equipament com una biblioteca. Benvingut sigui el bibliomercat, però en cap cas és la continuació de la biblioteca. Son coses d’una altra natura.

Parlem dels criteris tècnics que comentaves abans. Segons ha declarat el regidor de cultura i del districte III, David Quirós, el tancament ja estava previst al pla de biblioteques. Què ha canviat per vosaltres?

Això d’assabentar-se per la premsa et fa llegir i documentar-te molt. El Pla de biblioteques és un document de l’any 1997, que està penjat a la web de les biblioteques de l’Hospitalet. En aquest document no està prevista la construcció de la biblioteca de la plaça Europa. En canvi, s’hi refereixen amb aquestes paraules: “podem dir que la biblioteca de Santa Eulàlia, junt amb la de Can Sumarro, és l’única que pot fer un paper digne de biblioteca de districte”.

No sabem si hi ha un altre Pla de biblioteques, aquest és el que podem consultar la ciutadania i és el que està publicat al web. Allà no hi trobem aquesta informació que diuen.

Heu trobat aquesta informació en algun altre document públic?

Hem revisat el Pla de cultura municipal. Hi diu: “actualment existeixen dues sales de lectura poc condicionades que acabaran essent substituïdes funcionalment per noves biblioteques de barri”. En cap cas es parla de la biblioteca de Santa Eulàlia ni s’apunta a fer desaparèixer cap biblioteca.

I a nivell de la Generalitat o la Diputació?

El Mapa de la lectura pública de Catalunya, de l’any 2014, proposa a la biblioteca de Santa Eulàlia que “cal ampliar o traslladar l’equipament”. En cap cas diu tancar. Aquesta informació cal posar-la en context: això es diu l’any 2014, i el 2010 es va inaugurar la biblioteca plaça Europa. El mapa contempla l’existència dels dos equipaments, no que una biblioteca supleixi l’altra.

En aquest document de la Generalitat, s’hi diu que els municipis de 200.000 habitants han de tenir com a mínim sis o més biblioteques. Amb la població que hi ha a l’Hospitalet, si fem una proporció, n’hauríem de tenir un mínim de nou.

De totes formes, l’edifici no és accessible, com s’ha indicat des del consistori.

Bé, fa 50 anys que té la mateixa accessibilitat. La normativa d’accessibilitat no ha canviat ara. Si no l’havien tancat abans és perquè no era estrictament necessari. Aquest fet no el neguem, però creiem que ha de servir per adequar-la, no per tancar-la.

Hi ha escoles a la ciutat que no estan adaptades, sense rampes ni ascensor i no per aquest motiu tanquen l’escola. S’han de trobar solucions i han tingut molt de temps per buscar-les.

L’Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia s’oposa al tancament de la biblioteca. Districte 7

A nivell econòmic el lloguer de l’edifici on està la biblioteca, al carrer Pareto, costa més de 86.000 euros anuals. Considereu que són molts diners?

En aquest cas, sent un servei de primer ordre, potser s’ha de fer un esforç econòmic. Tot i així hem de posar en relació el preu amb el servei que dona. Fa pocs dies vam llegir que l’Ajuntament ha pagat 5 milions d’euros per dues naus on dinamitzarà el districte cultural, que encara no està utilitzant. Però sí que tanca un equipament que dona un servei i que té molts usuaris.

L’Ajuntament està proposant la promoció del districte cultural, que és un projecte ambigu, en detriment de la cultura als districtes. Sembla que la cultura vinguda dels artistes de fora té més pes que les necessitats culturals del barri.

Creus que és una dinàmica de ciutat?

Al barri de Santa Eulàlia en tenim uns quants exemples, i no volem pensar malament. El CAP que estava al carrer Jacint Verdaguer l’han traslladat a tocar de la Gran Via. El nou poliesportiu el volien posar al parc de l’Alhambra, també tocant a la Gran Via. Ara la biblioteca de Santa Eulàlia la tanquen i diuen que ja tenim la de plaça Europa, a pocs metres de la Gran Via.

Sense voler pensar malament, es podria parlar d’una tendència a la granvialització de Santa Eulàlia. És a dir, situar els equipaments i serveis en una única façana a la Gran Via. Això mostra una imatge del barri, però no és gens funcional per al veïnat.

Sou partidaris que es busqui un altre equipament?

Ningú ens ha convidat a proposar alternatives. El que és essencial és el servei. Si realment l’edifici no es pot adaptar, mantinguem allò que el barri necessita a dia d’avui, que és la biblioteca. Mantinguem viva la biblioteca Santa Eulàlia encara que sigui en un altre espai. Al barri hi ha molts locals, baixos… molta gent ens fa arribar propostes a l’AVV sobre on podria ubicar-se.

Quines accions esteu duent a terme ara mateix?

Fruit de la reunió que vam fer dissabte passat, es va proposar fer una recollida de signatures. Per les mesures sanitàries hem vist que a change.org podia ser una bona opció. En tres dies ja hem recollit més de 1.600 signatures. Tothom que té la possibilitat de signar-ho, ho fa. La gent està emprenyada i més quan sap com s’ha pres la decisió.

També fem recollida de signatures en paper, aquest dissabte hem estat a la plaça Pius XII i ja veurem en quin moment les presentarem.

La biblioteca ha tancat l’any del seu 50è aniversari. Com ho valoreu?

És molt paradoxal. El tancament ha consistit en no tornar-la obrir. No s’ha fet ni un tancament, un acomiadament digne o un acte d’homenatge l’any del 50è aniversari. Han anunciat que no tornarà a obrir.

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat