Opinió

Santa Eulàlia: 145 infants sense plaça pública a P3

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

La criança és un període de la vida, farcit de petites i grans decisions. Ja des de molt abans de néixer les nostres criatures, les famílies haurem començat a decidir sobre qüestions que seran molt importants per al seu desenvolupament i el seu camí vital. Una d’aquestes qüestions, i una de les importants, serà escollir l’entorn educatiu on els nostres infants seran escolaritzats, a partir dels 3 anys.

A l’Hospitalet, el proper 15 de març s’inicia el període de preinscripció escolar per a les famílies amb canalla nascuda a l’any 2018. Es tracta d’un procés que es repeteix cíclicament, any rere any, i que és viscut com un moment força angoixant per a una gran majoria. En una primera fase caldrà llegir projectes educatius, assistir a jornades de portes obertes, visitar totes les escoles del barri, fer-se infinitat de preguntes i provar de resoldre molts i molts dubtes. Posteriorment i, un cop decidida l’escola més adequada, s’haurà d’emplenar un formulari amb les preferències i s’hauran de creuar els dits perquè et toqui la grossa, perquè… Atenció!… No existeixen prou places públiques de P3, per a totes les criatures de Santa Eulàlia i Granvia Sud.

Al nostre barri, l’any 2018, van néixer 420 infants (sense comptar tots aquells infants que, tot i viure al barri, no consten registrats com a naixements a la ciutat i per tant, tampoc al barri). Actualment, els barris de Santa Eulàlia i Granvia Sud, només disposen de 275 places públiques de P3. Per tant, les dades són prou clares i ens diuen que el proper curs, 145 infants del districte poden trobar-se sense plaça pública per ser escolaritzats al seu barri.

L’educació és un dret, sí, ho sabem. Però sabem també que és obligació de l’administració vetllar per a què un barri com el nostre, disposi de les suficients places d’escola pública, de qualitat i de proximitat, per a totes les criatures del territori.

Places públiques, a escoles públiques, als 7 centres de Santa Eulàlia i Granvia Sud. I diem també de proximitat, perquè tots els infants han de ser escolaritzats en una escola ubicada a menys d’un quilòmetre de distància de casa seva. Perquè no es tracta només de la proximitat de la seva escola, sinó també de la seva comunitat (educativa), els seus amics/gues, veïns/es, etc. Es tracta també dels trajectes d’anada i tornada des de l’escola, d’anar al parc, de coincidir amb les companyes i companys durant els trajectes, etc. Es tracta per tant, d’entendre l’escola com un element més de socialització, dins la pròpia comunitat de referència, dins del nostre barri. 

Algunes famílies del barri ho venim denunciant des del 2017 i la Xarxa Groga de l’Hospitalet, des del seu naixement. Aquell any van començar a aparèixer grups “bolets” a les escoles del barri: primer a l’escola Pompeu Fabra, després a l’escola Prat de la Manta i aquest últim curs a l’escola Milagros Consarnau. Tot plegat vol dir que 75 infants, durant 3 anys, no tenien cap opció a ser escolaritzats a l’escola pública, amb les places ofertades inicialment.

Des de l’Associació de Veïns Som Santa Eulàlia, creiem que és imprescindible que les famílies del barri disposem de tota la informació possible sobre els procés de preinscripció escolar. Una informació acurada i veraç, per tal de poder organitzar-nos i lluitar amb arguments, per l’escolatizació dels nostres infants a l’escola pública. Les famílies de Santa Eulàlia tenim dret a disposar de suficients places d’escola pública, de qualitat i al nostre propi barri.

Com hem d’emplenar el formulari de les preinscripcions? Ens podem quedar sense plaça a una escola pública de Santa Eulàlia? Ens poden obligar a escolartizar als nostres infants a una escola concertada, si nosaltres no volem? I a una escola d’un altre barri (zona educativa)? És possible que no existeixin prou places d’escola pública al nostre barri, any rere any? Què passaria si el proper curs, totes les famílies del barri decidíssim escolaritzar els nostres infants a les escoles públiques del nostre barri/districte?

Si voleu conèixer les respostes a totes aquestes preguntes i moltes altres, el proper dimecres 10 de març, la Vocalia d’Infància de l’Associació de Veïnes i Veïns Som Santa Eulàlia, organitza una xerrada telemàtica per parlar de tot plegat, amb més detall i poder resoldre tots els dubtes sobre el procés de preinscripció escolar al barri de Santa Eulàlia.

Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia

Contacta amb nostres

hola@districte7.cat